MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

YABANCI EL
Salih Erdem

YABANCI EL



Ýnanmazlar, anlatsam þu öykümü.
Yarý gece, bir el böler uykumu
Boðmak ister! Azam bana soyka mý?
Ne post söyler, ne de yatak kýr kaban,
Dolanýyor, vücudumda bir yaban!

Mazi oldu, ben de sýhhat afiyet.
Maraz buldum, kök salýyor zafiyet.
Kâr etmedi, doktor ilaç keyfiyet!
Ne aft çýkar, ne de çapak ur çýban,
Dolanýyor vücudumda bir yaban!

Baþ kýyamet, talan etmiþ daðýmý.
Koparmýþlar, dirlik birlik baðýmý,
Düþman beller! Bilmez solum, saðýmý.
Ne dost tanýr, ne de yapýk er yâran,
Dolanýyor vücudumda bir yaban!

Zifir taþýr, çürük kokan nefesi,
Kýrmak ister, can doðuran kafesi,
Benim deðil, sanki elin efesi,
Ne taht bilir, ne de göbek zir taban,
Dolanýyor vücudumda bir yaban!

Kaçýnýlmaz, ihanete sirayet!
Fersah fersah, çekiliyor dirayet!
Yok oluyor, öz yurdumda variyet!
Ne çit korur, ne de köpek bir çoban,
Dolanýyor vücudumda bir yaban!

Dert deðil mi? Kemiriyor düþümü!
Talan edip, daðýtýyor iþimi,
Ýçim rahat, nasýl yerim aþýmý!
Ne çift kalýr, ne de çubuk kör saban,
Dolanýyor vücudumda bir yaban!

Kangren olsa, kökten keser atardým!
Gözüm bilsem, para pulsuz satardým!
Derdim yok der, hiç kaygýsýz yatardým!
Ne kut solar, ne de bebek gür fidan,
Erdemoðlu dolanýyor bir yaban!

30.06.2006 10:05
03.07.2006 09:58 / AYDIN

Yabancý El
________________________________________
“Düþünün ki sað elinizle sol eliniz birbirinden farklý hareket ediyor, kolunuzu indirmek istiyorsunuz ama o isteminiz dýþýnda sizi boðmaya çalýþýyor; ya da bir elinizle gömleðinizin düðmelerini iliklemeye çalýþýyorsunuz ama öteki eliniz beyninizin bu komutuna uymadýðý gibi, sizin iliklediklerinizi de çözüyor. Böyle bir durumda ne düþünürdünüz? Elinizin yabancý birisi tarafýndan kontrol edildiðini mi? iþte bilim insanlarý, insanýn bir elinin yabancý bir gücün kontrolündeymiþ gibi vücudun geri kalanýndan baðýmsýz hareket etmesine "alien hand syndrome" yani yabancý el sendromu adýný veriyorlar.

Beynin vücudumuzu kontrol eden iþlevleri sað ve sol loblara bölünmüþ durumda. Her iki yarýkürede farklý görevlerin yapýlmasý için kontrol merkezleri bulunuyor. Her iki bölüm birbiriyle baðlantýlý olduðu için, bu özellikler bir yardýmlaþma içinde birbirini bütünlüyor. Bu iki bölümü bir araya getiren ve karþýlýklý iletiþimde olmasýný saðlayan bölümeyse corpus collosum adý veriliyor. Aradaki baðlantý zayýflayýnca, bozulunca, farklý özelliklerde birbirinden kopuyor. Ýnsan bir eliyle tuttuðu þeyin yuvarlak mý, köþeli mi olduðunu anlamýyor. Daha ileri hallerde, ellerden biri tamamen kontrolden çýkýyor. Ýradeyle hükmedilemez hale geliyor. Beyninin iki yarýmküresini baðlayan corpus callosum, bazen baþka hastalýklarýn önüne geçmek için kesilmek zorunda kalýyor. Bu bölüm kesildiði veya herhangi bir zarar gördüðü zaman iki yarýmküre birbiriyle koordinasyonu kaybediyor.

Bu durumda en sýk görülen þey iki yarýmkürenin birbirinin diðerine üstünlük saðlamasý. Öteki beyin lobu "yönetilen" olmayý kabul ediyor. Ancak bazý durumlarda, bir tarafýn bu durumu kabul etmediði ve adeta kendi baðýmsýzlýðýný ilan ettiðini görmek mümkün. Yabancý el diye adlandýrýlan bu el, hastanýn kontrolü dýþýnda baþlamýþtýr artýk. Aðza yemek götüren diðer eli tutmaya, Diðer elle kapýyý açmaya çalýþýrken sizi engellemeye, bir yerlere sizin isteðiniz dýþýnda tutunmaya, araba sürerken arabayý yoldan çýkarmaya hatta gece uyurken sizi öldürmeye kalkabiliyor.

Bu hastalýk üzerine bilinen ilk araþtýrmalar yaklaþýk yüz yýl önce baþlamýþtý. 1908 yýlýnda Almanya’da bir kadýn, gece uyurken sol eli tarafýndan boðulmaya çalýþýldýðýný söyleyerek Nörolog Kurt Goldstein’a baþvurdu. Kadýn elin kendisini öldürmeye çalýþtýðýný ve þeytanlar tarafýndan yönetildiðini düþünüyordu. 1950 yýllarýnda ayrý konular üzerinde çalýþan iki bilim adamý bir araya getirildi. Bu tarihi buluþma yabancý el sýrrýnýn bir ölçüde çözülmesi oldu. Bundan 50 yýl kadar önce sadece beynin iki yarýsýný bir arada tutmaya yaradýðý düþünülen "Corpus Callosum" üzerinde yaptýðý çalýþmalarla Roger Spray bu bölgenin beynini iki yarým küresi arasýndaki baðlantýyý saðladýðýný kanýtladý. Bu çalýþmalarý dikkatle izleyen Sinir Bilimci Joe Baughan için sara hastalarýný tedavi etmek konusunda Spray’in kedi ve maymunlarda yaptýðý Corpus Callossum’u keserek beynin haberleþme sistemini devre dýþý býrakmak iþlemi bir ipucu niteliðinde idi. Sara tedavisinde de ayný yöntem uygulandý. Görünüþte yöntem baþarýlý olmuþtu. Hastalarda sara belirtileri artýk görülmüyordu fakat sonradan anlaþýldý ki hastalarýn beyin ve vücutlarýnýn bir tarafý algýlamayý yaparken diðer taraf bu durumdan tamamen bihaberdi. Yani beyinlerin iki tarafý çapraz taraftaki organlarla haberleþemiyordu. Hatta bazý hastalarýn sol elleri bireyden baðýmsýz, sanki kendi iradeleri varmýþ gibi davranýyordu....”

Þimdi durup düþünelim, bu size neyi hatýrlatýyor?

Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.