Unutamam On Sekiz Mayısı
Unutulurmu devrimci yoldaþlar
Kim unutabilir söylen onlarý
Þahittir onlara bu daðlar taþlar
Onlarla birlikte gitti sýrlarý
Unutamam ki on sekiz mayýsý
Kavganla daðýlýr, yüreðim yasý
Varken bizde sosyalizm sevdasý
Yüreðmize sardýk Ali Haydar’ý
Kýzýl bayrak seninle dalgalanýr
Onun için bileklerim baðlanýr
Ýþkencede bedenimiz daðlanýr
Deðiþir mi beynimizin kararý
Daðlarda aslanlar selama durur
Fýrsatçý faþistler acýmaz vurur
Bu yolda ölmekse bizlere gurur
Ölsek de kurarýz bu iktidarý
Der Yusuf’um unutamam Ýbo’yu
Kýzýla kesede Munzur’un suyu
Deniz, Mahir, Yusuf, Hüseyin deyi
Daðlar inleyecek, halkýn kararý
Yusuf Ter 29.03.2009
Saat 01.30 Ýsviçre
Ýbrahim Kaypakkaya (1949 - 18 Mayýs 1973), Türkiye Komünist Partisi / Marksist-Leninist’in kurucusu.
1949 yýlýnda Çorum’un Sungurlu ilçesinin Karakaya köyünde doðdu. Ýlkokulu bitirdikten sonra Hasanoðlan Öðretmen Okulu’na girdi. Öðretmen Okulunun ardýndan Ýstanbul Çapa Yüksek Öðretmen Okulu ’na baþladý. Ayný zamanda Ýstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi- Fizik Bölümü öðrencisi olan Kaypakkaya, sol düþüncelerle burada tanýþtý. Mart 1968’de Çapa Fikir Kulübü’nün kurucularý arasýnda yer aldý. Çapa Fikir Kulübü’nün baþkaný olan Kaypakkaya, 6. Filo’ya karþý bildiri yayýnladýðý gerekçesiyle Kasým 1968’de okuldan atýldý.
FKF ve TÝP içinde ortaya çýkan ayrýþmada Milli Demokratik Devrim (MDD) tezini savunan kesimde yer aldý. Ýþçi-Köylü gazetesinin istanbul’daki bürosunda çalýþan Kaypakkaya, Aydýnlýk ve Türk Solu dergilerine yazýlar yazdý. Aydýnlýk içinde meydana gelen ayrýþmada Doðu Perinçek’in baþýný çektiði PDA kanadýnda yer aldý. 1972 yýlýna kadar PDA (TÝÝKP) saflarýnda çalýþtý ve DABK üyesi olarak görev yaptý. Bu tarihte PDA ile yollarý ayrýldý. Doðu Perinçek ve çevresinin revizyonist ve oportünist olduklarýný iddia eden Kaypakkaya, ayrýlýk sonrasýnda TKP/ML-TÝKKO’yu kurdu.
TKP/ML faaliyetlerinin yoðunlaþtýrýldýðý Tunceli Çemiþgezek bölgesinde mücadele ederken, 24 Ocak 1973’de Vartinik köyü Mirik mezrasýnda Kolluk Güçleri tarafýndan bulunduðu köyün etrafý sarýldý. Çatýþma sýrasýnda TÝKKO’nun ilk komutanlarýndan Ali Haydar Yýldýz yaþamýný yitirirken, Kaypakkaya yaralý olarak çatýþma alanýndan uzaklaþtý. Beþ gün sonra kendisinin kaldýðý köydeki bir öðretmenin ihbarýyla yakalandý. Diyarbakýr’da süren dört aylýk sorgulama ve yoðun iþkence sürecinden sonra 18 Mayýs 1973’te iþkence altýnda hayatýný kaybetti.
Ýki gün sonra babasýna intihar ettiði bildirildi ve cesedi teslim edildi. Ölümü dönemin baðýmsýz milletvekili Mehmet Ali Aybar tarafýndan bir soru önergesiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) getirildi.
Kaypakkaya’nýn yazýlarýnýn toplandýðý "bütün yazýlar-1" adlý bir kitabý vardýr."
Sosyal Medyada Paylaşın:
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.