MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

kktkyhfgfgvb
Eren İREN

kktkyhfgfgvb


Makale, belirli bir konuda, bir görüþü, bir düþünceyi savunmak ve kanýtlamak için yazýlan yazý türüne denir. Gazete, dergi ve internette yayýnlanýr. Ayrýca herhangi gerçeði açýklýða kavuþturmak, bir konuda görüþ ve tezler ortaya koymak ve bir hipotezi savunmak, desteklemek için yazýlmýþ olan yazýlara da makale denir.

Metinler genel olarak "edebî" ve "öðretici" olarak iki baþlýk altýnda deðerlendirilir. Öðretici metinler bilimsel veya bilgilendirici metinler olarak da adlandýrýlýr. Edebî metinler hem dili kullanýþ biçimleri hem de kurmaca oluþlarýyla bilgilendirici metinlerden ayrýlýr. Edebî metinlerde dilin etkili ve çok anlamlýlýða açýk biçimde kullanýlmasý amaçlanýrken bilgilendirici metinlerin anlatýmý olabildiðince açýk ve anlaþýlýr olmak durumundadýr. Çünkü bu tür metinlerde önemli olan, bir bilgiyi veya düþünceyi doðru ve anlaþýlýr bir þekilde sunmaktýr.

Bilimsel metin türlerinin en önemlilerinden biri makaledir. Makaleler, belli bir düþünceyi kanýtlara dayandýrarak açýklayan yazýlardýr. Makaleler bir görüþün doðruluðunu veya yanlýþlýðýný ispatlamak amacýyla da yazýlabilir. Makalede önemli olan ortaya konulan düþüncelerin bilimsel temellere ve bilgilere dayandýrýlarak sunulmasýdýr.

Gazetelerde güncel konular hakkýnda nesnel bir bakýþ açýsýyla yayýmlanan yazýlar da makale olarak nitelendirilir. Bilimsel veya akademik makaleler ise genellikle bu türde yayýn yapan dergi veya kitaplarda yayýmlanýr. Bilgisayarýn yaygýnlaþmasý ile birlikte Ýnternet’te her gün çok sayýda bilimsel makale okurla buluþmaktadýr. Bilimsel makale, tarama yazýlarý, deðerlendirme yazýlarý veya herhangi bir bilimsel konferansýn ve toplantýnýn tutanaklarý da makale türünde deðerlendirilebilecek yazý türleridir.
Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.