MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

"Allah sana zenginlik göstermesin"
Hamdioruc

"Allah sana zenginlik göstermesin"


"Allah sana zenginlik göstermesin"

Ýþte ayet:"Allah kullarýna rýzký bol bol verseydi, elbette yeryüzünde taþkýnlýk ederlerdi. Bu sebeple O, rýzký dilediði ölçüde indirir. Þüphesiz O, kullarýnýn bütün hallerini çok iyi bilmekte ve onlarý hakkýyla görmektedir. Ýnsanlar umutlarýný büsbütün kaybetmiþken yaðmuru indiren ve rahmetini yayan da O’dur.(Þura/27-28)

"Allah sana zenginlik göstermesin"dua mý beddua mý...hz Süleyman çok zengindi.Bütün peygamberler zengin.AKIL+ZENGÝNLÝK iste

Cihad edeceksek bol rýzýk versin...zenginlik de versin...enfal/65. ayet cihadý emrediyor çünkü.ve iki müþriki bir müm’minin yenmesini teþvik etmiþ bu ihllas gerektiri bu cesaret gerektiri bu eðitim uzmanlýk gerektirir.

Ýþte tefsiri bu ayetlerin:

Sahâbe-i kirâmdan Habbab b. Eret (r.a.) diyor ki: “Bu âyet bizim hakkýmýzda nâzil oldu. Çünkü biz Kurayza, Nadîr ve Kaynuka oðullarýnýn mallarýna baktýk ve o mallarýn bizim olmasýný arzuladýk.” Demek ki bu 27. âyet rýzýklarýnýn daha bol ve geniþ olmasýný temenni eden ehl-i suffa hakkýnda inmiþtir. (Fahreddin er-Râzî, Mefâtîhu’l-gayb, XXVII, 147) Âyetlerin Mekke’de indiðini dikkate aldýðýmýzda, böyle durumlar karþýsýnda Efendimiz (s.a.s.)’in bu âyetleri yeniden okuduðu söylenebilir. Zira âyetlerin müþriklerin mallarýna gýpta eden Mekke’deki fakir müslümanlar hakkýnda inmiþ olmasý da tabiidir.

Burada dikkat çekilen nokta, bol miktarda verilen rýzýk ve maddi imkânlarýn daha ziyade insanlarýn azgýnlaþmasýna sebep olduðu gerçeðidir. Ýnsanlar genellikle bol buldukça haddi aþarlar ve isyan ederler. Ýmkân buldukça bir mevkiden sonra bir diðerini, bir binekten sonra ötekini, bir evden sonra baþkasýný, bir elbiseden sonra bir baþka elbiseyi isterler. Ýnsanýn aþýrý arzu ve isteklerine gem vurmak mümkün olmaz; nefsânî haz ve isteklerin sonu gelmez. Resûlullah (s.a.s.)’in:

“Âdemoðlunun iki vâdi dolusu altýný olsa, üçüncüsünü ister. Onun gözünü ancak toprak doyurur” (Buhârî, Rikak 10; Müslim, Zekât 116-119) beyâný insandaki bu ihtirâsý ne güzel misallendirir.

Muhteris, dünyadan þu üç hasret ve piþmanlýkla ayrýlýr:

· Topladýklarýna doyamamasý,

· Umduklarýna nâil olamamasý,

· Gönlünün, irfân ve mâneviyattan mahrûm kalmasý. Çünkü ihtiraslý insanýn gönlünü saran tamahkârlýk, orada ilâhî aþk ve ihlâsa en ufak bir yer býrakmaz. Ne hüsrandýr ki, böyle kimselerin ömürleri mal istiflemenin hamallýðý ile geçer. Hayatlarý bir “körebe” oyununa döner ve hazîn bir son ile nihâyet bulur.

Þöyle bir izah da yapýlabilir: Eðer Allah akýl, zeka, istidat, mal ve servet bakýmýndan herkesi eþit kýlsaydý hiç kimse diðerine boyun eðmez, hiç kimse bir baþkasýna söz dinletemez, böylece hayatýn tabii gerekleri yerine getirilemez olur, sanatlar ve meslekler iþlemez hâle gelirdi. Halbuki âyet-i kerîmede þöyle buyrulur:

“…Oysa dünya hayatýnda onlarýn geçimliklerini aralarýnda biz paylaþtýrýyor ve bir kýsmýnýn diðerine iþ gördürmesi için akýl, kabiliyet, zenginlik gibi yönlerden kimini kimine derecelerle üstün kýlýyoruz…” (Zuhruf 43/32)
Bu sebeple kullarýnýn durumlarýný çok iyi bilen ve gören Allah, rýzký onlara dilediði ölçüde vermektedir. Bu ölçüyü bizim beþeri aklýmýzla idrak etmemiz mümkün gözükmemektedir. Bu sebeple kul, helâl yoldan kazanç saðlamaya gayret göstermeli, haramdan uzak durmalý, mala karþý aþýrý hýrs ve tamahtan kendini kurtarmalý ve eldeki nimetlerin de kýymetini en iyi þekilde bilip þükrünü ifaya çalýþmalýdýr. Ýnsanlar tüm umutlarýný kaybetmiþken yaðmuru tekrar yaðdýran Allah, zor durumda kalýp da kendinden yardým isteyen kulunun imdadýna yetiþecek ve ona yardým edecektir. Çünkü O Velî’dir; kullarýnýn bütün iþlerini üstlenip yerine getirir. Hakiki dost ve yardýmcý O’dur. Bu sebepledir ki O, her türlü övgüye layýktýr. O’nu daha iyi tanýmak isterseniz bilin ki:
Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Nefsimiz için deðil seni razý etmek için cihad için bol rýzýk istiyoruz ver Allahým...Fakire hiç bir ülkede adalet bile yok Adalet için zenginlik istyoruz azmak için deðil...

"Allah sana zenginlik göstermesin"

Evet...Papaz evlenmiyor...Müslüman þarab içmiyor...nefsimiz için istemeyiz bolluðu ama Osmanlý fetih yaptýðý zamanlarda Allah onlara zenginlik verdi...sünnetullah þu cenneti bile verdi hz Ademe ama ihlasýna ödül olarak...ödül olarak bolluk verince o malý kafirlere islamý sevdirmek için kullanalým deðilse azýn diye verilmez mal bu hikmete aykýrý azanlara zenginlik nasib olmaz sünnetullah bu hikmetli olan bu ama Allahý sünnetullahý doðru algýlayalým azmayacak olana ihlaslýya zenginlik bolluk verilmesinde "El-Hakime terslik yok...

"Allah sana zenginlik göstermesin"

Nefis ehline mal verdi nükler yaptýlar iþte sömürmek semirmek için azgýnlýklarý arttý...bolluk cihad ehlini bozmaz azdýrmaz mücahidleri de...ilahi kural bu

"Allah sana zenginlik göstermesin"ihlaslýya bedduadýr...müþrike nefsine yenilene duadýr.Cehennemlik olma demek olur bu müþrike beþ BM üyesi ülke en çok silah üreten ülkedir güvenlik için mi bu silahlar hayýr sömürü için kullanýlýyor cehennemde azaplarý artýyor...Ýhlaslý zengin olmalý der Kur’an enfal /65: ayette...iki müþrike nasýl galip gelir deðilse...deneyler gerçeði söyler...Osmanlý yýkýldý kimyasal vardý düþmanda çünkü...



Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.