MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

ce
ŞARKI NASIL YAZILIR YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN REHBER:
cemalcelik

ŞARKI NASIL YAZILIR YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN REHBER:


Þarký yazmaya baþlamaya hazýrsýnýz ama nereden baþlayacaðýnýzdan emin deðil misiniz? Kendi baþýnýza þarký yazmayý öðrenmek göz korkutucu olabilir, ancak kesinlikle imkansýz deðildir. Biraz rehberlik ve pratikle, ilham kývýlcýmlarýnýzý tamamen tamamlanmýþ kompozisyonlara dönüþtürebileceksiniz.

Aþaðýda, 5 kolay adýmda bir þarkýnýn nasýl yazýlacaðýný tartýþacaðýz. Bu adým adým þarký yazma kýlavuzu, fikirlerinizi baðýmsýz parçalara dönüþtürme sürecinde size yol gösterecek ve þarký yazma hakkýnda yaptýðýmýz önceki yayýnlarla güzel bir þekilde baðlantýlý olacaktýr.

Akýlda kalýcý bir þarký yapýsý oluþturmanýn pek çok yolu vardýr, bu yüzden daha özelleþtirilebilir bir yaklaþým paylaþacaðýz. Bu þarký yazma süreci tamamen özelleþtirilebilir ve ister bir akor ilerleyiþi, ister nakarat sözleri veya sadece þarkýnýzýn ruh hali ile baþlýyor olun, kendi þarkýlarýnýzý sýfýrdan oluþturmanýza yardýmcý olacaktýr.

Kulaða hoþ gelen ve baþkalarýyla baðlantý kuran müzikler yapabilmeniz için bazý þarký yazma ipuçlarýyla birlikte kendi müziðinizi yaratmanýn bazý yapý taþlarýný paylaþacaðýz. Bir þarkýnýn nasýl yazýlacaðýný öðrenmek sadece hýzlý bir okuma uzaklýðýnda - Hadi baþlayalým!
1. Bir Þarkýnýn Temel Unsurlarýný Anlayýn
Yeni baþlayanlar için, bir þarkýnýn temel unsurlarýný anlamak faydalý olabilir. Genel olarak, bu unsurlarý iki gruba ayýrabilirsiniz: yapýsal ve sonik.

Bu farklý parçalarý zaten sezgisel olarak anlýyorsunuz. Muhtemelen en sevdiðiniz þarkýyý aktif olarak dinleyerek bunlarý tanýmlayabilirsiniz. Ruh hali deðiþtiðinde veya baþka bir bölüme geçildiðinde, þarkýnýn yapýsýndaki bir deðiþimi dinliyorsunuz demektir. Bunu aklýnýzda tutarak, iþte bu unsurlarý kategorize etmek için ihtiyacýnýz olan kelime daðarcýðý.

Yapýsal Unsurlar
Bunlar bir þarkýnýn bir araya gelerek bütün bir parçayý oluþturan bölümleridir. Bu unsurlarýn her biri, genel þarký yapýnýz için yapý taþlarý görevi görür.

Ayet: Þarkýlardaki dizeler genellikle en fazla zamaný alýr ve genellikle dinleyicinin konuþmacý/þarkýcý hakkýnda en fazla bilgiyi edindiði yerdir. Lirik tabanlý þarkýlarda, þarkýcýnýn bir hikaye anlattýðý yerdir. Tekrarlanan bir nakarat genellikle mýsrayý çevreler. Ayetler genellikle bir T’ye kadar tekrarlanmaz, ancak baþka bir ayetle ayný melodiyi tekrar kullanabilirler.
Koro: Bunlar bir þarkýdaki parlak, tekrarlanan anlardýr. Nakarat genellikle þarkýnýn melodisinin en önemli parçasýdýr ve genellikle ayný kadans ve melodiyle tamamen tekrar eder. Nakaratlar bir kanca içerir, bu da sadece aklýnýzda kalmasý için tasarlanmýþ bir cümle veya melodi anlamýna gelir. Mýsralar tarafýndan desteklenen nakarat genellikle daha kýsa ve akýlda kalýcýdýr.
Koro öncesi: Ön nakarat, þaþýrtýcý olmayan bir þekilde, nakarattan hemen önce gelen ek bir tekrarlanan melodik bölümdür.
Köprü: Köprü, parçanýn geri kalanýyla zýtlýk oluþturan bir bölümü ifade eder. Bu, farklý bir melodik yapý, çeþitli ritmik kalýp veya her ikisi anlamýna gelebilir. Köprüler öne çýkar ve son bir nakarata veya bir mýsraya geri dönmek için gerilim oluþturmaya yardýmcý olabilir.‍
Bazý tipik þarký yapýlarý þunlardýr:

MISRA - NAKARAT - MISRA - NAKARAT
GIRIÞ - DIZE - NAKARAT - DIZE - KÖPRÜ - NAKARAT
DIZE - NAKARAT - KÖPRÜ - NAKARAT
Bunlarýn hepsi yaygýn kalýplardýr, ancak baþarýlý olmak için bunlara uymanýz gerekiyormuþ gibi hissetmeyin. Sadece her bölümün dinleyiciniz için bir deðer katmasý gerektiðini unutmayýn. Örneðin, bölümler aþaðý yukarý birbirinin kopyasý olsa da, ikinci nakaratýnýz ilk nakaratýnýzdan daha büyük veya daha uzun gelebilir.

Sonik Unsurlar
Bunlar, yazma süreciniz boyunca göz önünde bulundurmanýz gereken ana sonik unsurlardýr.

Ritim: Parçanýzýn rit mi kompozisyonunuza enerji ve groove katar. Her bölümün bir sonrakine nasýl akmasý gerektiðini belirlerken ritim hakkýnda düþünmek isteyeceksiniz. Farklý melodi ve söz dizelerinin ritmik olarak nasýl çalýþtýðýný göz önünde bulundurmak önemlidir, ancak ayný zamanda þarkýnýz boyunca her bir sonik öðenin ritmini de göz önünde bulundurmak isteyeceksiniz.
Akorlar ve Baslar: Akorlar ve baslar melodiniz için bir omurga görevi görür. Bu yapýsal unsurlar genellikle biraz tekrarlýdýr. Tekrar, melodinin akorlara veya basa karþý öne çýkmasýný saðlar. Akorlar, þarkýnýzýn anahtarý içindeki notalar kullanýlarak oluþturulur. Güçlü bir akor ilerleyiþini nasýl oluþturacaðýnýzdan emin deðilseniz, çevrimiçi videolara veya kaynaklara bakabilir veya en sevdiðiniz þarkýlardan bir tane ödünç alabilirsiniz.
Melodi: Melodi, diðer yapýsal unsurlarýnýz arasýnda öne çýkan nota dizisini ifade eder. Melodi, vokallerin yaný sýra farklý enstrümanlardan da kaynaklanabilir.
Unutmayýn ki herhangi bir kompozisyonda hiçbir þey taþa oturtulmak zorunda deðildir. Tüm þarkýlar ayný þekilde yapýlandýrýlmaz veya tüm kritik unsurlarý temsil etmez. Bununla birlikte, bu yönergeler yeni baþladýðýnýzda size yardýmcý olabilir. Bunlarýn hepsi, harika söz ve melodik fikirleri diðer müzisyenlerle paylaþmak için kullanabileceðiniz yararlý þarký yazma araçlarý ve kelime daðarcýðýdýr.

2. Baþlamak Ýçin Bir Þey Bulun
Artýk bir þarkýnýn temel unsurlarýný anladýðýnýza göre, baþlama zamaný geldi. Baþlamanýn en iyi yolu, önce sonik unsurlardan birini bulmak ve oradan yola çýkmaktýr. Aklýnýzda bir melodi var mý? Sesli notlara kaydedin. Hasta bir bassline mý? DAW’ýnýzda iþaretleyin. Harika bir ritim mi? Kaydedin ve üzerinde riff yapmaya baþlayýn. Ýlham bulmak akýcý ve eðlenceli bir süreç olmalýdýr.

Çoðu zaman bir akor progresyonu oluþturarak baþlamayý tercih ediyorum. Bu genellikle ilham almamýn ve üzerine bir þeyler inþa etmeye baþlamamýn en kolay yolu. Temel müzik teorisini öðrenmek bir müzisyen olarak yolculuðunuzda inanýlmaz derecede yardýmcý olabilir. Yaygýn akor ilerlemelerine internetten bakarak veya hatta bir MIDI akor paketi kullanarak baþlayabilirsiniz.

Oradan kendinizle doðaçlama yapýn. Ýlerleyiþe ne ekleyerek tam geliþmiþ bir parça gibi duyulmasýný %10 daha yakýn hale getirebilirsiniz? Bu aþamada aklýnýza gelen her þeyi not edin ve daha sonrasý için saklayýn.

Þarký yazmanýn tek bir doðru yolu yoktur. Önemli olan, kendi üzerine inþa edilebilecek kadar ilham verici temel bir unsur yaratmaktýr. Ýþte bir þarkýyý sýfýrdan nasýl inþa edebileceðinize dair birkaç örnek.

Fikirle Baþlayýn
Eðer doðal bir söz ustasýysanýz, iþe þarký sözleriyle baþlamak mantýklý olabilir. Bazý þarký yazarlarý, þarkýlarýnýn konusuna karar vermek için düþünceleri üzerinde bir beyin fýrtýnasý yapmayý faydalý bulur. Bir konu seçtikten sonra, kendinizi elinizdeki konu hakkýnda özgürce yazmaya býrakabilirsiniz.

Bazýlarý bir soru sorarak bir þarkýyý kavramsallaþtýrmayý yararlý bulabilir. Örneðin, "Seni evinde en çok ne hissettiriyor?", "X hakkýnda ne hissediyorsun?", "X hakkýnda neyi sevmiyorsun?" gibi sorularýn hepsi þarký için ipucu olabilir.

Ýster bir soru, ister beyin fýrtýnasý ya da spontane bir ilham baþlangýcý olsun, sadece fikirlerinizi akýtacak bir þey bulmak istersiniz. Þarký yazarken duygusal tonunuzu kullanmak doðal olarak dinleyicilerinize karþý daha savunmasýz olmanýza yardýmcý olabilir, bu da sadýk dinleyiciler kazanmak için harikadýr.

Buradan, fikirlerinizi tercihen bir çeþit kafiye þemasýna sahip tutarlý dizeler halinde formüle etmeye baþlayýn. Tam bir þarký sözü setine sahip olmak melodiniz, akorlarýnýz ve parçanýn geri kalaný için bir dayanak görevi görebilir. Anahtar kavram, kompozisyonun bir bölümünü somut hale getirmektir, böylece üzerine inþa etmek için saðlam bir temele sahip olabilirsiniz. Farklý fikirleriniz için bir þarký sözü sayfasý oluþturun.

Enstrümantal veya sözsüz þarkýlar için, iletmeye çalýþtýðýnýz fikirler üzerinde beyin fýrtýnasý yapmak faydalý olabilir.

Diyelim ki bir film müziðinin parçasý olarak bir þarký yaratýyorsunuz - Parçayý bir sonik fikirden diðerine kaydýrmak istediðiniz farklý ipuçlarýný, duygularý ve noktalarý yazmak yararlý olabilir. Þarkýnýzda söz olup olmadýðýna bakýlmaksýzýn, baþlangýçta yapýlacak küçük bir planlama uzun bir yol kat etmenizi saðlayabilir.

Bir Enstrümanla Baþlayýn
Bazýlarý þarký yazarlarýný sadece gitar ya da piyano çalanlar olarak görse de, pratikte herhangi bir ses ya da enstrümandan bir þarký oluþturabilirsiniz. Bir dize, notalar ya da bir melodi oluþturun ve bunu nota kaðýdý kullanarak notaya alýn.

Daha az klasik bir yöntem için, telefonunuzun sesli not uygulamasýna notalarý mýrýldanabilir veya söyleyebilirsiniz. Belirli bir veya iki dize tutana kadar farklý nota kombinasyonlarýyla denemeler yapýn.

Bu melodik fikirleri edindikten sonra, bunlara ritim ya da söz uydurmaya baþlayabilirsiniz. Bu þekilde, sürecin unsurlarýndan biri doðal olarak diðerine akacaktýr.

Ritimle Baþlayýn

Ritimle Baþlayýn
Eðer ritme daha yatkýnsanýz, davul veya ritim fikirleri oluþturmakla baþlayýn. Memnun olduðunuz bir çift oluþturduktan sonra, bir enstrüman, ses veya vokal melodisi ile bunlarýn üzerine doðaçlama yapmaya baþlayabilirsiniz. Alternatif olarak, bir ritmi bir araya getirebilir ve ritmik bir cümle içinde hangi sözlerin anlamlý olduðunu bulabilirsiniz.

Gördüðünüz gibi, baþarýlý þarký yazarlýðýna giden pek çok yol var. Tek yapmanýz gereken hangi unsurla baþlamak istediðinizi seçmek ve oradan yola çýkmak.

3. Melodi ile Deneyler Yapýn
Þarkýnýn temelini oluþturduktan sonra, melodileri eklemeye baþlamanýn zamaný geldi. Melodik fikirlerin size doðal olarak geldiðini fark edebilirsiniz. Alternatif olarak, melodik çizgiler oluþturmak için bir ölçek kullanabilirsiniz. Farklý melodik ifadeler oluþturun ve bunlarý DAW’ýnýzda veya sesli notlarýnýzda kaydedin, böylece daha sonra bunlara geri dönebilirsiniz.

Belirli unsurlarýn nereye gideceðine çok fazla takýlmayýn (örneðin, hangi melodi nakarat ve mýsra için olacak). Eðer biri doðal olarak bir role ya da diðerine uyuyor gibi görünüyorsa, bu harika, ancak bu fikirleri daha sonra her zaman geliþtirebileceðinizi unutmayýn.

Bana yardýmcý olan bir egzersiz, bir döngüde bir akor ilerlemesi çalmak ve bunun üzerine "da" veya "la" gibi anlamsýz bir kelime kullanarak melodiler doðaçlamaktýr. Kendimi sesli notlarýma þarký söylerken kaydediyorum ve daha sonra bu notlara þarký sözleri ekliyorum.

Sesinize veya enstrümanýnýza uygun melodiler bulamýyorsanýz, her zaman bir adým geri gidebilir ve baþlangýç sesinizi ayarlayabilirsiniz.

Kendi Melodinizi Geliþtirmek
Bir önceki adýmda dize ve nakarat melodilerini zaten oluþturduysanýz, bu bölümü daha önce oluþturduklarýnýzý geliþtirmek için bir zaman olarak kullanabilirsiniz. Þarký yazmanýn en iyi yanlarýndan biri, istediðiniz hedefe ulaþmanýn tek bir yolu olmamasýdýr. Gevþekçe oluþturduðunuz þarký fikirlerinizi alýn ve ince bir kulakla düzenlemeye baþlayýn. Diðerlerinin üzerinde parlayan bir dize melodisi var mý? Nakarat melodiniz çok mu uzun ya da çok mu kýsa? Bu küçük deðiþiklikler hakkýnda düþünmeye baþlayýn, böylece küçük ayrýntýlarla güçlü bir þarký yapýsý oluþturabilirsiniz.

4. Söz Yazma ve Yapý Oluþturma
Melodilerinizi oluþturduktan sonra, þarký sözleri yazmaya hazýrsýnýz demektir. Bu sözleri daha önce oluþturduðunuz melodik yapýya uyacak þekilde kullanabilirsiniz.

Yazmak istediðiniz farklý konular hakkýnda beyin fýrtýnasý yapýn. Buradan yola çýkarak, melodinizin ifadesine uygun sözcükler düþünebilirsiniz. Þarkýnýza daha fazla akýþ ve bütünlük kazandýrmak için satýrlarý kafiyelendirmek de yardýmcý olur.

Bu noktada, tüm þarkýyý bir araya getirebilmelisiniz. Nakarat, kýta ve köprü bölümlerinin nerede olmasýný istediðinizi belirlemeye baþlayýn. En sevdiðiniz þarkýlardan bazýlarýný dinlemekten ve yapýlarýný referans almaktan çekinmeyin. Bir pop þarkýsý dinlemek ve sizinkinin iyi organize edildiðinden emin olmak için ayný formatý takip etmek tamamen iyidir.

Yapýyý, sözleri ve melodileri saðlam bir þekilde bir araya getirdikten sonra, bu parçalarý birbiriyle baðlantýlý olarak prova etmeye baþlayabilirsiniz.

Þarkýnýzý Oluþturma
Þarkýnýzýn kendini doðal bir þekilde oluþturmadýðýný fark ediyorsanýz, ABAB kalýbý gibi daha yaygýn bir þarký yapýsý kullanabilirsiniz. Bu kalýplar, bir þarkýnýn zaman çizelgesi boyunca belirli bölümlerin tekrarlanmasýyla çalýþýr. Her bir sonik yapýsal unsur farklý bir harfe karþýlýk gelebilir. Örneðin, dizeler A harfine, nakarat bölümleri B harfine ve köprü ABC harfine atanabilir.

Yaygýn bir pop þarkýsý yapýsý ABABCB olabilir. Þarkýnýzý nasýl oluþturacaðýnýzdan emin deðilseniz internetten ek kalýplara bakabilirsiniz. Eðer þarkýnýz geleneksel bir kalýbý takip etmiyorsa, üzülmeyin! Kalýplaþmýþ hit þarkýlar olduðu gibi, belirli bir yol haritasýný takip etmeyen birçok baþarýlý þarký da vardýr.

Þarký Sözlerinizi Geliþtirmek
Çoðu kiþi için zor olan þarký yazmayý öðrenmek deðil, harika bir þarkýnýn nasýl yazýlacaðýný anlamaktýr. "Ýyi" bir þey yaratmak biraz öznel olsa da, þarký sözleri þarký yapýsýnda güçlü bir rol oynar, bu nedenle þarký yazmayý öðrenirken burada biraz daha fazla zaman harcamak isteyeceksiniz.

Bir dinleyici olarak hangi þarký sözlerinin sizi içine çekeceðini düþünün. Þarký adýnýz iliþkilendirilebilir bir þey ifade ediyor mu? Akýlda kalýcýlýðý artýrmak için þarký adý nakarat sözlerinin içine yerleþtirilmiþ mi? Bu küçük bir ayrýntý gibi görünse de, bir dinleyicinin bir parça hakkýndaki ilk izleniminin genellikle baþlýk olduðunu unutmayýn.

Söz ve nakarat yapýnýz üzerinde de çalýþýn. Birçok hit þarký yazarý, dinleyicileriyle baðlantý kurmak için tanýdýk, iliþkilendirilebilir kavramlar kullanýr. Þarkýnýzýn tamamý bir hikaye anlatmalý veya dinleyenler için bir resim çizmelidir.

Þarký yapýnýzý týpký bir hikaye gibi baþý, ortasý ve sonu olan bir yapý olarak düþünebilirsiniz. Farklý melodiler eþliðinde þarký sözleri yazmak, ortak bir þarký yapýsýna neyin uyup neyin uymadýðýný görmenin hýzlý bir yolu olabilir.

Akýlda kalýcý bir kanca oluþturmak önemli olsa da, bunu parçanýzýn geri kalanýnýn þarký yapýsýný ihmal etmek için bir bahane olarak kullanmayýn. Etkileyici bir ilk dize, dinleyiciyi baþka türlü duyulmamýþ bir nakarata götürebilir. Müzik yazmak baþkalarýyla baðlantý kurmakla ilgilidir, bu nedenle þarký formunuzun bunu desteklediðinden ve çok çeþitli insanlar için eriþilebilir olduðundan emin olun.

Ýlgi Ekleme
Temel akor ilerleyiþini, melodiyi, sözleri ve bölümleri belirledikten sonra, sýra tüm ekstra zilleri ve ýslýklarý eklemeye gelir. Daha açýklayýcý eylem sözcükleriyle deðiþtirebileceðiniz genel fiiller olup olmadýðýný görmek için þarký sözlerinize ince ayar yapýn.

Bu, dinleyicileri parça boyunca tamamen meþgul tutmak için müziðinize yeni sesler eklemek için harika bir zamandýr. Ana fikriniz bu noktada aþaðý yukarý ayný kalmalý, ancak önceden var olan müziðin üzerine eklediðiniz her þey parçanýzýn en iyi satýþ noktalarýný vurgulamaya hizmet etmelidir.

Þarkýnýzý Kapatýn
Ýlk izlenimler önemlidir, ancak iyi bir son da önemlidir! Parçanýzý nasýl sonlandýrmak istediðinizi belirleyin.

Birçoklarý için bu, kancayý dinleyicilerin kafasýna takýlý býrakan büyük bir final nakaratý kullanmak anlamýna gelir.

Diðerleri için bu sadece yavaþ ama emin adýmlarla pistin solmasý olabilir.

Parçanýn duygusal ve sonik hissi için en mantýklý olaný düþünün. Þarkýnýn sonuna bir dinleyicinin tekrar ziyaret etmek isteyeceði hangi özel sözü koyabilirsiniz? Parçanýzý tekrar çalýnabilir kýlan nedir?

5. Parçanýzý Hassaslaþtýrýn
Þarkýnýz üzerinde çalýþýrken, bazý sözlerin melodiyle uyumlu olmasý için ayarlanmasý gerektiðini veya bir bölümün diðerinin yanýnda daha iyi týnladýðýný fark edebilirsiniz. Parçanýzý düzenlemekten ve rafine etmekten korkmayýn!

Yazma seansýnýzdan bir adým geri çekilip ertesi gün veya hafta tekrar kontrol etmek de yardýmcý olabilir. Bazen en iyi çalýþmanýzý yaratmak için yeni bir kulak setine ihtiyaç duyarsýnýz.

Neyse ki, pratikle bu süreç zamanla daha kolay hale gelecektir. Hepsinden önemlisi, þarký yazmanýn tek bir iyi yolu olmadýðýný unutmayýn. Bunun yerine, üretkenliðinizi ve yaratýcýlýðýnýzý öne çýkaran bir süreç belirleyin.

Yeniden Baþlatmaktan Korkmayýn
Bazen, taslak halindeki bir þarký bir sonraki þarkýnýz için ilk ilham kaynaðý olabilir. Ýlk þarkýnýz mükemmel olmak zorunda deðil. Kaba bir fikri tamamen þekillenmiþ bir þarkýya dönüþtürmekte zorlanýyorsanýz, yeniden baþlamanýn yanlýþ bir þey olmadýðýný unutmayýn.

Mümkün olduðunca çok sayýda þarký fikrini tamamlama alýþkanlýðý edinmek isteyeceksiniz, ancak bir þarký oluþturma süreci kaçýnýlmaz olarak bir þarký yazarý olarak becerilerinizi geliþtirmenize yardýmcý olacaktýr. Harika þarkýlar genellikle bolca pratik yaparak ortaya çýkar, bu nedenle bir þarkýda takýlýp kaldýðýnýzý fark ederseniz kendinize çok yüklenmeyin.

Geri Bildirim Alýn
Þarkýnýzý geliþtirmenin en iyi yollarýndan biri güvendiðiniz kiþilerden geri bildirim almaktýr. Çoðu zaman, bir boþlukta saatlerce üzerinde çalýþtýðýmýz için þarkýlarýmýzýn akýþ þekline alýþýrýz. Paylaþmaya deðer bir þarký yarattýðýnýzý hissettiðinizde, baþkalarýnýn nasýl hissettiðini görmenin zamaný gelmiþtir.

Eleþtirel geri bildirim almak, özellikle de buna alýþýk deðilseniz, ayýltýcý bir süreç olabilir, ancak herkesin nihai amacýnýn þarkýnýzý geliþtirmenize yardýmcý olmak olduðunu unutmayýn. Bazýlarý þarkýnýzýn kulaða hoþ geldiðini düþünürken, diðerleri farklý bir akor ilerleyiþi, nakarat sözleri vb. önerebilir.

Ýyi haber þu ki, birinin tavsiyesini alýp almayacaðýnýza siz karar verebilirsiniz. Geri bildirim için tanýnmýþ söz yazarlarý ve müzisyenlerin yaný sýra genel dinleyicileri de aramanýzý öneririm. Bu size daha çeþitli bir tavsiye havuzu sunacak ve þarkýnýzý geliþtirmek için en yüksek potansiyeli saðlayacaktýr.

Yüz yüze bir geri bildirim döngüsüne eriþiminiz yoksa, bunu çevrimiçi olarak isteyebilirsiniz. Soundcloud, Reddit vb. platformlarda arkadaþýnýzýn þarkýsý hakkýnda geri bildirim isteyebileceðiniz alanlar mevcuttur. Bu uygulamaya katýlmak, kendi müziðinizdeki güçlü ve zayýf yönleri görmenize yardýmcý olacak ve bu da þüphesiz bir sanatçý ve söz yazarý olarak büyümenize yardýmcý olacaktýr.

Dene, Tekrar Dene
Bazý þarkýlarýn yazýmý zahmetsiz gibi görünse de, çoðu zaman o hit þarkýnýn ardýnda saatlerce süren bir çalýþma ve hammadde gizlidir. Ýlk taslaðýnýz her zaman nihai þarký formuna ulaþamayabilir ve bu sorun deðildir. Þarký yazma ipuçlarý yardýmcý olabilir, ancak en iyi öðretmen þarký yazma dünyasýna katýlmak için zaman ayýrmaktýr.

Þarký yazma becerilerinizin gerçekten bir araya geldiðini görmek için düzenli olarak yazmaya baþlayýn. Neyse ki, ihtiyacýnýz olan tüm þarký yazma araçlarýna zaten sahipsiniz - Sadece o hit þarkýyý bulmak için çok ama çok sayýda þarký yazacak kadar cesur olmanýz gerekir.

Þarký Nasýl Yazýlýr SSS
Bir þarkýnýn nasýl yazýlacaðý konusunda hala emin deðilseniz, iþte þarký yazma konusundaki anlayýþýnýzý derinleþtirmek için sýkça sorulan sorular ve cevaplarý.

Herkes Þarký Yazabilir mi?
Kýsacasý, evet! Yaratýcýlýðýný kullanmak isteyen herkes þarký yazabilir. Bunu öðrenmek her zaman kolay deðildir, ancak þarký yazmak da týpký diðer her þey gibi bir beceridir, bu da zamanla geliþtirilebileceði anlamýna gelir.

Ýlk þarký setinizi yazmanýn muhtemelen en zoru olacaðýný ve zamanla daha kolay hale geleceðini unutmayýn. Biraz pratikle, kendi þarkýnýzý yazmak ikinci doðanýz gibi görünecektir.

Þarký Yazmak Zor mu?
Þarký yazma süreci her seferinde farklý olabilir, bu da bazý durumlarda zor, bazý durumlarda ise zahmetsizce basit olabileceði anlamýna gelir.

Kendi þarkýlarýnýzý yaratmak kesinlikle pratik gerektirir, ancak þarký yazma sürecini daha düzenli bir þekilde uyguladýkça, harika bir þarkýya rastlamanýn giderek daha kolay hale geldiðini göreceksiniz. Bir þarkýnýn nasýl yazýlacaðýný öðrenmek zor olabilir, ancak iyi bir þarký üretmek yeterli pratikle kolay olabilir.

Bir Þarkýya Neyle Baþlamalýyým?
Bir þarkýya o anda size en doðal gelen yöntemle baþlamalýsýnýz. Þarký yazmanýn en iyi yanlarýndan biri akýþkan bir süreç olmasýdýr - yani bir yöntemi diðerine tercih etmek zorunda deðilsiniz. Þarkýnýza söz yazarak baþlayabilir ya da seansýnýza harika akor ilerlemeleriyle baþlayabilirsiniz.

Bazen, yaratýcýlýðýnýzý harekete geçirmek için aklýnýzda belirli bir þarký yapýsý olmasý en kolay yoldur. Þarký yazmak için hangi yolu seçerseniz seçin, sizi yazmaya ittiði sürece geçerli olduðunu bilin!

Bir Þarký Ortalama Ne Kadar Sürer?
Ortalama olarak, çoðu þarký yaklaþýk 3 dakika uzunluðundadýr. Ancak mesaja, türe ve genel kompozisyona baðlý olarak çok sayýda þarký daha uzun veya daha kýsadýr.

Bir þarkýnýn ne kadar uzun olduðuna odaklanmak yerine, bestenizin süresi boyunca dinleyicinin ilgisini canlý tutmaya odaklanmak faydalý olabilir.

Þarký yazmadan þarkýcý olunabilir mi?
Eðer þarký yazmak sizin uzmanlýk alanýnýz deðilse, üzülmeyin! Þarkýcý olmak için söz yazarý olmanýza gerek yok.

Aslýnda, birçok ünlü þarkýcý þarkýlarýný tam olarak yazmaz. Çoðu zaman, bir þarký birden fazla söz yazarý tarafýndan yazýlýr ve sadece tek bir þarkýcý tarafýndan seslendirilir.

Yazdýðýnýz bir þarkýnýn iyi olduðunu nasýl anlarsýnýz?
Müzik, týpký diðer sanat dallarý gibi özneldir, dolayýsýyla þarkýnýzýn %100 iyi olup olmadýðýný bilmek imkansýzdýr.

Bununla birlikte, þarkýnýz akýlda kalýcý veya bir þekilde hatýrlanabilirse, dinleyicilerin þarkýyý düzenli olarak dinleme veya þarkýyla duygusal bir bað kurma olasýlýðý daha yüksek olabilir. Unutulmaz melodiler ve iliþkilendirilebilir sözler yaratmaya çalýþmanýz gerektiðinden, bu durum þarký yazýmýnýzý da etkilemelidir.

Þarký yazarlýðý iyi bir kariyer mi?
Þarký sözü yazarlýðý, emek vermeye istekli olanlar için harika bir kariyer olabilir. Çoðu yaratýcý sektörde olduðu gibi, sürekli olarak baþarýlý bir maaþ saðlayan þarký sözü yazarlýðý pozisyonlarý bulmak oldukça rekabetçi olabilir.

Yine de, zanaatýnýzý geliþtirmeye istekliyseniz, stüdyo þarký yazarý olarak bir pozisyon elde etmeniz ve düzenli olarak çok çeþitli sanatçýlara yardýmcý olmanýz mümkündür.

Þarký Nasýl Yazýlýr SSS
Bir þarkýnýn nasýl yazýlacaðý konusunda hala emin deðilseniz, iþte þarký yazma konusundaki anlayýþýnýzý derinleþtirmek için sýkça sorulan sorular ve cevaplarý.

Herkes Þarký Yazabilir mi?
Kýsacasý, evet! Yaratýcýlýðýný kullanmak isteyen herkes þarký yazabilir. Bunu öðrenmek her zaman kolay deðildir, ancak þarký yazmak da týpký diðer her þey gibi bir beceridir, bu da zamanla geliþtirilebileceði anlamýna gelir.

Ýlk þarký setinizi yazmanýn muhtemelen en zoru olacaðýný ve zamanla daha kolay hale geleceðini unutmayýn. Biraz pratikle, kendi þarkýnýzý yazmak ikinci doðanýz gibi görünecektir.

Þarký Yazmak Zor mu?
Þarký yazma süreci her seferinde farklý olabilir, bu da bazý durumlarda zor, bazý durumlarda ise zahmetsizce basit olabileceði anlamýna gelir.

Kendi þarkýlarýnýzý yaratmak kesinlikle pratik gerektirir, ancak þarký yazma sürecini daha düzenli bir þekilde uyguladýkça, harika bir þarkýya rastlamanýn giderek daha kolay hale geldiðini göreceksiniz. Bir þarkýnýn nasýl yazýlacaðýný öðrenmek zor olabilir, ancak iyi bir þarký üretmek yeterli pratikle kolay olabilir.

Bir Þarkýya Neyle Baþlamalýyým?
Bir þarkýya o anda size en doðal gelen yöntemle baþlamalýsýnýz. Þarký yazmanýn en iyi yanlarýndan biri akýþkan bir süreç olmasýdýr - yani bir yöntemi diðerine tercih etmek zorunda deðilsiniz. Þarkýnýza söz yazarak baþlayabilir ya da seansýnýza harika akor ilerlemeleriyle baþlayabilirsiniz.

Bazen, yaratýcýlýðýnýzý harekete geçirmek için aklýnýzda belirli bir þarký yapýsý olmasý en kolay yoldur. Þarký yazmak için hangi yolu seçerseniz seçin, sizi yazmaya ittiði sürece geçerli olduðunu bilin!

Bir Þarký Ortalama Ne Kadar Sürer?
Ortalama olarak, çoðu þarký yaklaþýk 3 dakika uzunluðundadýr. Ancak mesaja, türe ve genel kompozisyona baðlý olarak çok sayýda þarký daha uzun veya daha kýsadýr.

Bir þarkýnýn ne kadar uzun olduðuna odaklanmak yerine, bestenizin süresi boyunca dinleyicinin ilgisini canlý tutmaya odaklanmak faydalý olabilir.

Þarký yazmadan þarkýcý olunabilir mi?
Eðer þarký yazmak sizin uzmanlýk alanýnýz deðilse, üzülmeyin! Þarkýcý olmak için söz yazarý olmanýza gerek yok.

Aslýnda, birçok ünlü þarkýcý þarkýlarýný tam olarak yazmaz. Çoðu zaman, bir þarký birden fazla söz yazarý tarafýndan yazýlýr ve sadece tek bir þarkýcý tarafýndan seslendirilir.

Yazdýðýnýz bir þarkýnýn iyi olduðunu nasýl anlarsýnýz?
Müzik, týpký diðer sanat dallarý gibi özneldir, dolayýsýyla þarkýnýzýn %100 iyi olup olmadýðýný bilmek imkansýzdýr.

Bununla birlikte, þarkýnýz akýlda kalýcý veya bir þekilde hatýrlanabilirse, dinleyicilerin þarkýyý düzenli olarak dinleme veya þarkýyla duygusal bir bað kurma olasýlýðý daha yüksek olabilir. Unutulmaz melodiler ve iliþkilendirilebilir sözler yaratmaya çalýþmanýz gerektiðinden, bu durum þarký yazýmýnýzý da etkilemelidir.

Þarký yazarlýðý iyi bir kariyer mi?
Þarký sözü yazarlýðý, emek vermeye istekli olanlar için harika bir kariyer olabilir. Çoðu yaratýcý sektörde olduðu gibi, sürekli olarak baþarýlý bir maaþ saðlayan þarký sözü yazarlýðý pozisyonlarý bulmak oldukça rekabetçi olabilir.

Yine de, zanaatýnýzý geliþtirmeye istekliyseniz, stüdyo þarký yazarý olarak bir pozisyon elde etmeniz ve düzenli olarak çok çeþitli sanatçýlara yardýmcý olmanýz mümkündür.

Þarký Nasýl Yazýlýr SSS
Bir þarkýnýn nasýl yazýlacaðý konusunda hala emin deðilseniz, iþte þarký yazma konusundaki anlayýþýnýzý derinleþtirmek için sýkça sorulan sorular ve cevaplarý.

Herkes Þarký Yazabilir mi?
Kýsacasý, evet! Yaratýcýlýðýný kullanmak isteyen herkes þarký yazabilir. Bunu öðrenmek her zaman kolay deðildir, ancak þarký yazmak da týpký diðer her þey gibi bir beceridir, bu da zamanla geliþtirilebileceði anlamýna gelir.

Ýlk þarký setinizi yazmanýn muhtemelen en zoru olacaðýný ve zamanla daha kolay hale geleceðini unutmayýn. Biraz pratikle, kendi þarkýnýzý yazmak ikinci doðanýz gibi görünecektir.

Þarký Yazmak Zor mu?
Þarký yazma süreci her seferinde farklý olabilir, bu da bazý durumlarda zor, bazý durumlarda ise zahmetsizce basit olabileceði anlamýna gelir.

Kendi þarkýlarýnýzý yaratmak kesinlikle pratik gerektirir, ancak þarký yazma sürecini daha düzenli bir þekilde uyguladýkça, harika bir þarkýya rastlamanýn giderek daha kolay hale geldiðini göreceksiniz. Bir þarkýnýn nasýl yazýlacaðýný öðrenmek zor olabilir, ancak iyi bir þarký üretmek yeterli pratikle kolay olabilir.

Bir Þarkýya Neyle Baþlamalýyým?
Bir þarkýya o anda size en doðal gelen yöntemle baþlamalýsýnýz. Þarký yazmanýn en iyi yanlarýndan biri akýþkan bir süreç olmasýdýr - yani bir yöntemi diðerine tercih etmek zorunda deðilsiniz. Þarkýnýza söz yazarak baþlayabilir ya da seansýnýza harika akor ilerlemeleriyle baþlayabilirsiniz.

Bazen, yaratýcýlýðýnýzý harekete geçirmek için aklýnýzda belirli bir þarký yapýsý olmasý en kolay yoldur. Þarký yazmak için hangi yolu seçerseniz seçin, sizi yazmaya ittiði sürece geçerli olduðunu bilin!

Bir Þarký Ortalama Ne Kadar Sürer?
Ortalama olarak, çoðu þarký yaklaþýk 3 dakika uzunluðundadýr. Ancak mesaja, türe ve genel kompozisyona baðlý olarak çok sayýda þarký daha uzun veya daha kýsadýr.

Bir þarkýnýn ne kadar uzun olduðuna odaklanmak yerine, bestenizin süresi boyunca dinleyicinin ilgisini canlý tutmaya odaklanmak faydalý olabilir.

Þarký yazmadan þarkýcý olunabilir mi?
Eðer þarký yazmak sizin uzmanlýk alanýnýz deðilse, üzülmeyin! Þarkýcý olmak için söz yazarý olmanýza gerek yok.

Aslýnda, birçok ünlü þarkýcý þarkýlarýný tam olarak yazmaz. Çoðu zaman, bir þarký birden fazla söz yazarý tarafýndan yazýlýr ve sadece tek bir þarkýcý tarafýndan seslendirilir.

Yazdýðýnýz bir þarkýnýn iyi olduðunu nasýl anlarsýnýz?
Müzik, týpký diðer sanat dallarý gibi özneldir, dolayýsýyla þarkýnýzýn %100 iyi olup olmadýðýný bilmek imkansýzdýr.

Bununla birlikte, þarkýnýz akýlda kalýcý veya bir þekilde hatýrlanabilirse, dinleyicilerin þarkýyý düzenli olarak dinleme veya þarkýyla duygusal bir bað kurma olasýlýðý daha yüksek olabilir. Unutulmaz melodiler ve iliþkilendirilebilir sözler yaratmaya çalýþmanýz gerektiðinden, bu durum þarký yazýmýnýzý da etkilemelidir.

Þarký yazarlýðý iyi bir kariyer mi?
Þarký sözü yazarlýðý, emek vermeye istekli olanlar için harika bir kariyer olabilir. Çoðu yaratýcý sektörde olduðu gibi, sürekli olarak baþarýlý bir maaþ saðlayan þarký sözü yazarlýðý pozisyonlarý bulmak oldukça rekabetçi olabilir.

Yine de, zanaatýnýzý geliþtirmeye istekliyseniz, stüdyo þarký yazarý olarak bir pozisyon elde etmeniz ve düzenli olarak çok çeþitli sanatçýlara yardýmcý olmanýz mümkündür

Bir þarký yazmak ne kadar sürüyor?
Bir þarký oluþturmak için gereken süre, bireysel kompozisyonunuza baðlý olarak büyük ölçüde deðiþir. Birkaç saat içinde olabileceði gibi birkaç ay da sürebilir.

Önemli olan ne kadar sürdüðü deðildir. Þarkýyý bitirip bitirmediðinize odaklanmak daha verimlidir. Yazma pratiði yaptýkça daha verimli bir þarký yazarý olduðunuzu fark edebilirsiniz.

Þarkýmýn orijinal olup olmadýðýný nasýl kontrol edebilirim?
Ýstemeden de olsa diðer popüler þarkýlardan fikirler ödünç almýþ olabilirsiniz, bu nedenle þarký sözlerinizin orijinalliðini kontrol etmek için Google gibi bir arama motorundan geçirmeniz iyi bir fikirdir. Kendi melodilerinizi ve sözlerinizi hazýrladýðýnýz sürece, þarkýnýz muhtemelen orijinal olarak kabul edilir. Orijinal sanatçýdan izin almadýðýnýz sürece bestelerinizde baþka þarkýlardan örnekler kullanmayýn.

Müzik Yazmaya Nasýl Baþlarým?
Müzik yazmak göz korkutucu görünebilir, ancak kendinize sonik ve yaratýcý içgüdülerinizle oynama þansý verirseniz bunu baþarabilirsiniz. Bir duygu, düþünce veya hatta sadece hayali bir durumdan yola çýkarak bir þarký yazmaya baþlayabilirsiniz.

Þarkýlar az ya da çok melodik hikayelerdir, bu nedenle önce sözleri yazmak ve daha sonra notalarý eklemek iyi bir fikir olabilir. Bir þarkýyý netleþtirdiðinizde, ikincisini yazmak daha da kolay olacaktýr.

Ya þarkým baþka bir þarkýya benziyorsa?
Çoðu zaman þarkýlar birbirine benzer. Böyle bir durumda melodideki birkaç notayý deðiþtirebilir ya da özgünlük yaratmak için farklý bir anahtarda çalmayý deneyebilirsiniz. Ayrýca, akor ilerleyiþlerinin telif hakkýnýn alýnamayacaðýný unutmayýn, bu nedenle en sevdiðiniz parçalardan biriyle ayný ilerleyiþi kullanmakta özgürsünüz.

Umarým bu yazýdan müzik yazmanýn pek çok harika yolunu öðrenmiþsinizdir. Yaratma sürecinin tadýný çýkarýn ve yazmaya baþlayýn.


Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.