MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

MÜMİN ALLAHINI ÇOK AFFEDİCİ,PEYGAMBERİNİ ŞEFAATÇI OLARAK BULACAKTIR.
ABDULKERİM KAYA

MÜMİN ALLAHINI ÇOK AFFEDİCİ,PEYGAMBERİNİ ŞEFAATÇI OLARAK BULACAKTIR.



ALLAH RAZI OLSUN HATTAD NE GÜZEL YAZMIÞ BÝR AYET BÝR HADÝS,
AYETÝN MANASI ,HABÝBÝM BÝZ SENÝ ANCAK ALEMLERE RAHMET OLARAK GÖNDERDÝK,
ALTINDAKÝ HADÝSÝN MANASÝ ÝSE NAMAZ DÝNÝN DÝREÐÝDÝR.
1
Hz. Enes anlatýyor: Resûlullah (asm) þöyle buyurdu:
“Kýyamet gününde, insanlar birbirlerine girecekler. Hz. Âdem’e (as) gidip: ’Evlatlarýna þefaat et!’ diye talepte bulunacaklar. O ise: ’Benim þefaat yetkim yok. Siz ilk gönderilen Resul olan Nuh’a (as) gidin.’ diyecek. (Bazý rivayetlerde Hz. Nuh zikredilmemiþtir).
Bunun üzerine Hz. Nuh’a (as) gidecekler. O da : ’Ben yetkili deðilim! Ancak, siz Ýbrahim’e (as) gidin! Çünkü o Halilullah’týr.’ diyecek.
Ýnsanlar Hz. Ýbrahim’e (as) gidecekler. Ancak o da: ’Ben yetkili deðilim! Ancak Hz. Musa’ya (as) gidin. Çünkü o kelimullah’týr.’ diyecek.
Bunun üzerine insanlar Hz. Musa’ya (as) gidecekler. O da ’Ben yetkili deðilim! Ancak Hz. Ýsa’ya (as) gidin. Çünkü O Ruhullah’týr ve onun kelimesidir!’ diyecek.
Bunun üzerine ona gidecekler. O da: ’Ben buna yetkili deðilim. Lakin Muhammed’e (asm) gidin!’ diyecek. Böylece bana gelecekler. Ben onlara: ’Ben þefaate yetkiliyim!’ diyeceðim. Rabbimin huzuruna çýkmak için izin talep edeceðim. Bana izin verilecek. Önünde durup Allah’ýn ilham edeceði ve þu anda muktedir olamayacaðým hamdlerle Allah’a hamdü senada bulunacak, sonra da Rabbime secdeye kapanacaðým.
Rab Teala: ’Ey Muhammed, baþýný kaldýr! Dilediðini söyle, söylediðine kulak verilecek. Ne arzu ediyorsan iste, talebin yerine getirilecektir! Þefaatte bulun, þefaatin kabul edilecektir!’ buyuracak.
Ben de: ’Ey Rabbim! Ümmetimi, ümmetimi istiyorum!’ diyeceðim. Rab Teala: ’(Çabuk onlarýn yanýna) git! Kimlerin kalbinde buðday veya arpa tanesi kadar iman varsa onlarý ateþten çýkar!’ diyecek. Ben de gidip bunu yapacaðým!..” (Buhari, Tevhid 36, 19, 37; Müslim, Ýman 322)
- Bu hadiste açýkça görüldüðü gibi, sýrasýyla ilgili peygamberlere þefaat etmeleri için müracaat edenler, Hz. Âdem’den beri var olan bütün insanlardýr. Hadisin baþýnda Âdem’e gidenlerin “Evlatlarýna þefaat et!” demeleri de bunun açýk ifadesidir.
- Bununla beraber, Hz. Peygamber (asm)’in hadiste “Ümmetim, ümmetim!” demesi, bu hadisin ifadesinin anlaþýlmasýný gerçekten zorlaþtýrmýþtýr. Alimler, “müþkil” dedikleri bu problemin farkýna varmýþlar ve konuyu þöyle açýklamýþlar:
Bu hadisi, zikreden ravilerden bazýlarý, hadisin bir bölümünü, diðer bazýlarý diðer bir bölümünü aktarmýþlar. Bu sebeple hadis rivayetinde bir kapalýlýk olmuþtur. Bunun açýklamasý þöyledir:
1) Ýlk baþta bütün insanlar mahþer meydanýnda çok þiddetli bir sýcaklýk altýnda çok uzun bir zaman beklemekten bunalan insanlar, Hz. Âdem’e ve nihayet Hz. Muhammed (asm)’e þefaat etmesi için müracaatta bulunurlar.
Hz. Peygamber burada þefaat-i uzma makamýnda bütün insanlara þefaat edecek ve böylece mahkeme-i kübra safahatý baþlayacak ve insanlar bununla oradaki bekleme sýkýntýsýndan kurtulacaklardýr.
2) Mahþer meydanýnda kurulan mahkemeden sonra insanlar mizan gibi hesaplardan geçtikten sonra, sýrattan/köprüden geçecekleri sýrada kâfirler ve bir kýsým günahkar müminler cehenneme yuvarlanacaklar.
Ýþte bu makamda Hz. Muhammed (asm) yeninden þefaat edecek ve özellikle “ümmet”i için þefaat hakkýný isteyecek ve arpa miktarý kadar imaný olanýn cehennemden kurtulmalarýna þefaat edecek ve onlarýn kurtulmalarýna vesile olacaktýr. (krþ. Ýbn Hacer, Fathu’l-Bari, 11/435-440)
2
sevgili Peygamberimiz seyyidül mürselindir,
sevgili Peygamberimiz Rahmeten lilAlemindir,
Habibullahtýr,yaratýlýþta ilk,göneriliþte sondur,
Allahu tealanýn en çok sevdiði kulu ve elçisidir,
önce nuru yaratýldý,nurundan kainat yaratýldý.

müslümanlar Allahým Allahým Allahým diye çok dua ettiler,
Allahým lütfen müminlere sevgini nasip et ,diye yakardýlar,
Resulünün aþkýný ve sevgisini de, sen nasip edensin dediler,
lütfen Gazze de ki,çocuklara acý,müminleri baþarýlý kýl dediler
lutfun merhametini nasip et diye,yalvardýlar çok yalvardýlar,
sevgili Habibinin þefaatini nasip eylemen içinde,yakardýlar.
lutfun ve merhametinle dualarýmýzý kabul et diye dua ettiler
bir çok Peygamber keþke biz Onun ümmeti olsaydýk dediler. .

ABDULKERÝM KAYA.EMEKLÝ VAÝZ.01.08.2024.ANKARA.

Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.