MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

KARACA İLE YAKUP HİKAYESİ
Karaca Yakup

KARACA İLE YAKUP HİKAYESİ


Bir zamanlar Okçuoðlu köyünde bir Karaca Kýz ile Okçuoðlu Yakup adýnda bir oðlan yaþarmýþ.

Okçuoðlu köyü Çukurova’nýn kuzey taraflarýnda Toros daðlarýnýn ýssýz bir yerinde Farsaklar Diyarý Kozan Daðý olarak bilinen bölgesindeymiþ.
Bu köyde okçuluk çok yaygýn olarak kullanýldýðý için Okçuoðlu köyü denilmiþtir.
Çok iyi ok kullanabilen bir babanýn oðlu olan Yakup’a da okçuoðlu derlermiþ.

Ok atýcýlýðýnýn çok ileri düzeyde olduðunu köyün yan tarafýnda bulunan bir hedeften anlýyoruz. Bu hedef yaklaþýk 300 metre civarýnda olup bir silah menzilinde bulunmaktadýr.
Bu hedef Ulupýnar namý deðer Ýlipýnar ve bir çok hastalýða iyi gelen þifalý olarak bilinen bir pýnar olup Daþ arasý denilen yerin alt kýsmýnda bulunmaktadýr.
Burasý daha önceleri bazý deri hastalýklarýna þifa arayanlarýn ziyaretgahý olsa da günümüzde önemini kaybetmiþ unutulmuþtur.

Sözünü ettiðimiz hedef de Ýlipýnar’ýn alt tarafýnda yaklaþýk yüz, yüz elli metre uzaðýnda bulunmaktadýr.
Ayrýca hedefin yanýnda bir türbe bulunmaktadýr bu türbenin bulunduðu yerde bir þahýs karþý tepeden yani Goð Bekir veya Karataþ denilen tepeden vurulmuþ ama ok ile mi yoksa silah ile mi vurulduðu bilinmemektedir.
Ýlipýnar bölgesi geçmiþte civar köylüler tarafýndan kýþýn biraz daha ýlýman olduðu için kýþlak olarak ikamet edilen bir yer olduðu bilinmektedir.
Bu kýþlak bölgesi kýsaca Ýlipýnar, Daþarasý, Salmandamý. Yanýkseki, Kapuzagazý, Belendam, Koz, Kermit, Karataþ ve Fýndýklý olarak biliyoruz.
Biz yukarýda çok usta okçularýn bir oðlu adýnýn ise Yakup olduðundan bahsetmiþtik gelelim konumuza.

Bir gün Karaca Ýlipýnara at sulamaya gider, pýnara varýnca orada Yakup’u görür, Yakup ise Kurtderenin Göksu nehriyle birleþtiði yerden az yukarý tarafta eski bir han olan Hanýn Pýnar’ýn alt tarafýnda bulunan Kadirlerin deðirmeni denilen su deðirmenine buðday götürmüþ un öðütülmüþ eve dönmek üzere yola çýkmýþ ve Ýlipýnardan su içmek için mola vermiþtir. Atlar birbirini görünce kiþnerler azgýnlaþýrlar dövüþmek isterler ama yularlarýndan sýkýca tutulur zor zapt ederler ama dövüþmelerine müsaade etmezler Karaca ve Yakup tarafýndan. Bu hengamede kýzcaðýz çalýlara dolaþýr ufak tefek sýyrýklar oluþur.
Ýþte o anda Karaca’yla Yakup göz göze gelir ve bir kývýlcým cýz eder Karaca’nýn yüreðinde ama bu olaydan Yakup’un haberi olmaz.
Karaca bu suskun ve utangaç çocuk Yakup’a aþýk olur ve ona açýlmanýn bir yolunu bulur.
Yakup’ta hem neye uðradýðýna þaþýrýr hem de çok sevinir bir kýzýn bir erkeðe aþýk olmasý çok güzel bir duygu olsa gerek oðlan tarafýndan.
Bu iki aþýk her fýrsatta bir tenhada buluþurlar konuþurlar muhabbet ederler, gelecekleri üzere planlar yaparlar ve evlenmeye karar verirler.
Bir gün Yakup’un ailesi tarafýndan Karaca’yý isterler ve Karaca’nýn ailesi razý olur ve Karaca’yý Yakup’a verirler, söz keser niþan yaparlar.
Bu hadiseden sonra arada bir engel kalmadýðý için istedikleri zaman sýk sýk birlikte olurlar ve güzel güzel vakit geçiriyorlarmýþ. Öte yandan düðün hazýrlýklarý tüm hýzýyla devam ediyormuþ.

Gel zaman git zaman aradan kaç gün kaç ay ne kadar süre geçtiði bilinmez ama Karaca aniden ortadan Kaybolur.
Her tarafa haber salýnýr, Jandarmaya haber verilir her taraf didik didik aranýr ama ne izi var ne de Karaca. Bir türlü bulunamaz. Yakup Jandarma tarafýndan göz altýna alýnýr sorgulanýr ama bir sonuç vermez.
Sanki yer yarýlýr içine girerde üzerine kapanýr. Ailesi yakýnlarý feryat figan aðlarlar sýzlarlar aðýtlar yakarlar ama bu acý suskun utangaç okçuoðlu Yakup’u çok derinden yaralar aklý baþýndan gider, bir deliye döner sanki. ve der ki;

Karaca, Yakup’u gider býrakýp
Sevdaya düþürüp ateþe yakýp
Derdinden deliye döner bu Yakup
Sevdiðine þöyle söylüyor aþýk.
ve þöyle devam eder,

KARACA’M
Bana sevdalanýp ardýma düþen
Sen getirdin beni yola Karacam
Bin bir umutlarla olmuþtuk niþan
Aþkýmýz bir fala döndü Karaca’m.

Her olur olmazdan kaþýk mý olur
Aþýðý olmayan maþuk mu olur
Bilmem kýz oðlana aþýk mý olur
Bu aþkta bir hile döndü Karaca’m.

Ne bileyim beni seviyor sandým
Masumca düþünüp sözüne kandým
Ben de sevdalanýp sana inandým
Yürek yandý küle döndü Karaca’m.

Bilmiyorum bana senin kastýn ne
Oturup aðladým taþýn üstüne
Gel de göz yaþýmý doldur testine
Gözyaþlarým sele döndü Karaca’m.

Bütün gizeminle sýr olup gittin
Anýlarda kaldýn beni maffettin
Karaca Yakup’u yaktýn tükettin
Bitmiþ eski pile döndü Karaca’m.

Karaca Yakup 26.01.2018
Devamý var...
Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.