MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

SINAV STRESİYLE BAŞA ÇIKMANIN YOLLARI
Eğitimci Akademi

SINAV STRESİYLE BAŞA ÇIKMANIN YOLLARI


Sýnav sürecinde sýnav stresi yaþamanýz çok normaldir. Ama bununla baþa çýkmanýzýn yollarýda vardýr. Öncelikle, kendinize güvenmeyi unutmayýn. Siz çok çalýþtýnýz ve baþarabileceðinize inanýn. Sýnavdan önce ve sýnav sýrasýnda rahatlamak için bazý önerilerim var:

- Dýþarýda, doðada zaman geçirerek hareket edin. Spor yapmak veya yürüyüþ yapmak hem fiziksel hem de zihinsel saðlýðýnýza iyi gelir.
- Meditasyon, nefes, kas gevþetme egzersizleri yapýn. Özellikle kaygýnýn yoðunlaþtýðý anlarda sessiz bir ortamda burundan nefes alarak ve aðýzdan nefes vererek yapýlan nefes egzersizleri çok faydalý olur.
- Uyku düzeninize dikkat edin. Yeterli ve kaliteli uyku, stresi azaltýr ve hafýzayý güçlendirir. Uykuya dalmanýzý kolaylaþtýracak bazý çözümler þunlardýr: destekleyici minder ve yastýklarýn kullanýlmasý, yatma zamanýnýn düzenlenmesi, hafif müzik, ýlýk banyo/duþ, relaksasyon egzersizleri, yatma zamanýnýn en az 2-3 saat öncesinden çay/kahve gibi kafeinli içeceklerin, alkol/sigara gibi uyaranlarýn kesilmesi, yatak odasýnda televizyon/bilgisayar gibi uyaranlarýn ortadan kaldýrýlmasý ve karartmalý perde kullanýlmasý.
- Sýnavla ilgili olumsuz düþüncelerden uzak durun. Kendinize olumlu telkinlerde bulunun. Sýnavýn sizin geleceðinizi belirleyen tek þey olmadýðýný unutmayýn. Sýnavýn bir fýrsat olduðunu, baþarýsýzlýðýn ise bir son deðil, bir baþlangýç olduðunu düþünün.
- Deneme sýnavlarýndan önce ve sýrasýnda kendinizi motive edecek þeyler yapýn. Sevdiðiniz bir müzik dinleyin, bir arkadaþýnýzla konuþun, bir hobiyle ilgilenin, bir þeyler okuyun.
-Ders çalýþýrkense ara verdiðinizde kendinizi ödüllendirin. Bir meyve yiyin, su için, esneme hareketleri yapýn.
-Sýnav stresiyle baþa çýkmak için baþka bir yöntem de þiir yazmaktýr. Þiir yazmak, duygularýnýzý ifade etmenizi, stresinizi azaltmanýzý ve hayal gücünüzü artýrmanýzý saðlayabilir.
Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.