MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

geçmişten anılarımdan korktum mu ALMANYA
AYSE 09

geçmişten anılarımdan korktum mu ALMANYA


GEÇMÝÞTEN ANILARIMDAN KORKTUM MU KÝ ALMANYA
DOSTLARIM YILLAR YILLAR ÖNCEKÝ BÝR ANIMI PAYLAÞMAK ÝSTEDÝM
Hava griydi yine bulutsuzdu gökyüzü hüzün çöktü gönlüme.
Okuyan bilir Çalý kuþu Feride’ nin Zeyni lere geliþini, nasýl üzülmüþtü gönlü karamýþ,Zeyni babanýn türbesine baþýný dayayýp rabbine yalvarýþýný yýllar önce defalarca okumuþ çok büyük haz almýþtýn bu romandan
Ýþte bu gün benimde gönlüm öyle kaç gündür buralardayým unuttum zaman kavramýný.
Nasýl yola çýkmýþ önce Ýstanbul’a geliþimiz iki gün kalýp bir Akþam üzeri trene binip yola çýkýþýmýz rüya gibiydi. Ýki günlük yol boyunca ne çok þehirlerden geçtik.
Sýkýcý ve yorucuydu yolculuk yalnýzdýk bir kompartýmanda.
Zorda olsa girdik Almanya ya geçmiþ zaman sanýrým Münih’te tren deðiþtirip Duisburg ka geldik
Kayným karþýladý bizi.
Ýki gün onlarda kalýp Essende olan dayý kýzýna sürpriz yaptýk þoklarý yaþadýklar bizi görünce
Çok mutluyduk Esseni gezdik güzel bahçeler içinde güzel bir þehirdi.Büyük maðazalarý mesire yerleri ve ve bit pazarlarý ile iki günüde ortada geçirdik zaman akýp gidiyor.
Duisburg’a geri döndük bir günümüzü de Düsseldorf ta gezdik evet çok büyük þehirlerdi güzeldi güzel olmasýna ama güneþe hasret ti bu güzel Þehirler,ah derdim güzel yurdum þimdi güneþ içinde çünkü yazdý
Dedim ya zaman aþýmýna uðramýþ bir zamandý.
Günler geçiyordu ve biz Hamburg yolcusu olduk bir akþamüzeri yollar çok güzeldi otobanlardan hiç anlamadýk o yollar nasýl geçti.
Hamburð çok büyük bir þehir ve gözü yaþlý burada bir çok yer gezdik eþ dost davet ediyordu.
Kiil deniz þehri ve kurtuluþ bayramý var dediler götürdüler.
Çok kalabalýktý sokaklar gurup gurup toplanmýþ sanatçýlar þarkýlar söylüyor satýcýlar çeþitli yiyecekler kokulardan geçilmiyor.
Her yer panayýr ama yaðmur hala yaðýyor.
Bir gün yine bir küçük köye gitmiþtik
Gündüz hep yaðmurluydu gece biraz dinmiþti geç vakit eve gelmek için çýktýk ki gökyüzünde bir tek yýldýz gördüm nasýl sevindim nasýl mutlu oldum günlerdir hiç güneþ ve ay yýldýz görmeden geçmiþti günlerimiz.
Bir gün evin kýzý sýkýldýnýz sizi gezdireyim deyip bindik arabaya Haburg kazan biz kepçe misali dolandýk sokaklarda kumarhaneler sokaðý vardý ýþýl ýþýl neon ýþýklarý içinde tabi ki o sokaða girmek yasaktý.
Ve ençok beni üzen yollarda gördüðüm kýzlardý ben zavallý sordum bu kýzlar ne duruyor buralarda yarý çýplak durakta yok ki araba beklesin güldüler halime onlarýn bekledikleri baþka diye.
Biraz geç düþmüþtü benim jetonum.
Þimdi bu güzel Yurdum dada görülüyor yollarda böyleleri.
Dolaþýrken bir Tunel’e girdik üç þeritliydi iki gidiþ tek dönüþ epeyce yol aldýk Aysun Ayþe teyzem üzerimiz Deniz deyince ben biraz ürktüm ne diye tepki gösterdim evet dedi denizin altýndan gidiyoruz korkum uzun sürmedi olsun yalnýz deðilim dedim eþim güldü korktun dedi yok ilk önceki tepkiydi þimdi geçti
O günü hiç unutamadým çok tuneller den geçmiþtim ama daðlardý geçtiðim yerler deniz deyince bir baþkaydý bunu da yaþadým gurbette
On altý gün sürmüþtü Almanya maceram hastanelerini gördüm çiçek seralarýný minyatür çiçekleri ilk orada görmüþtüm þimdi burada yetiþiyor artýk
Bir gün eve gelen misafir nasýl dedi çok güzel deðil mi burasý evet güzel dedim
Ya burada gördüklerini Türkiye de göremezsin deyince tepem attý bir köyden gitmiþ bir þey bir yer görmeden zavallý kendini bir þey sandý.
Yo hiçte öyle hayret etmedim sen Ýzmir’e gitmedin mi hiç büyük maðazalar yürüyen merdivenler orada da var . Deyince sustu konuþamadý iþte köylerden gidip ne oldum delisi olanlar var kimse üzerine alýnmasýn.
Evet inkar edemem beni etkileyen temizliði oldu o kadar yaðmur yaðýyor ama bir parça çamur göremezsin. Ama kasvetli havasýný sevemedim.
Evler koyu kýrmýzýydý nedense aðaçlarsa çok büyük ve kara yeþil gökyüzü gri ve hep gözü yaþlý özledim dedim yurdumun gülen yüzünü güneþin hiç gitmeyen sýcaklýðýný gece yýldýzlarýn parlaklýðýný ve ayýn her türlüsünü hilalini dolunayýný özledim güzel yurdumu.
Geri dönüþümüz arabayla olmuþtu bir akþam üzeriydi yola koyulmaya hazýrdýk taksiyi eþim kullanacaktý
Birde ne göreyim güneþ çýktý bulutlarýn arasýndan inanmak zordu on altý gün hiç yüzünü görmemiþtik.
Demek ara sýrada olsa buralara da uðruyordu.
Benim için güzel bir anýydý,
Yolculuðumuz zorda olsa geçti yollarý bilenler bilir çekilen sýkýntýlarý
Edirne de gümrükten çýktýk artýk yurduma geldik diye sevindik önce lavobaya ben gittim
Geri geldiðimde hey millet dedim artýk Türkiye deyiz o ne demek dediler gidince görürsünüz pislikten geçilmiyor .
Þöyle düþündüm buraya ya yurd dýþýna gidenler ya da yurt dýþýndan gelenler kullanýyor Almanya da sifonu çekmeden kapýlar açýlmaz ve gerçekten çok temiz ey insanlar orada nasýl kullanýrsanýz burada da ayný kullansanýz ne olur ki demek bir yýl zorlanýyorsunuz temiz tutmak için yurda dönünce salýyorsunuz boþ ver ya deyip batýrýyorsunuz dedim,
Ya dostlar biz kimiz Türküz
Saygýlarýmla okuyan tüm dostlarýma
AYÞE KARAN
BU GEZÝYE SEBEP OLAN NAZÝKE CAN VE ÞÜKRÜ CAN ÇOK DEÐERLÝ DOSTLARDI MEKANLARI CENNET OLSUN

Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.