MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

ÇAMDER KÖYÜ OKÇULAR MAHALLESİ KOZAN
Karaca Yakup

ÇAMDER KÖYÜ OKÇULAR MAHALLESİ KOZAN



Okçular mahallesi çok eski ve çok küçük bir yerleþim yeri olup, Karaca, Duman, Avcý, Karayel ve Ölmez soyadýyla 5 aile olsa da Ömez soyadýyla bilinen kimse kalmamýþtýr. Ancak akrabalarý bulunmaktadýr. Soyadlarý ayrý olsa da bu köyde yaþayan herkes birbirine yine akrabadýr.

Okçular Köyü; 1926 yýlýna kadar Sis sancaðýna baðlý bir köy, muhtarlýk iken o yýllarda yapýlan yerel yönetimler yasasý ile Sis sancaðý Kozan olarak deðiþmiþ, Okçular Köyü ise Çamdere Köyü’ne baðlanmýþ ve mahalle haline dönüþmüþtür.
1981 yýlýnda bakanlar kurulu kararýyla, heyelan nedeniyle Kozan Tufanpaþa mahallesinde uygun bir yere iskan edilmesi uygun görülse de, zamanýn yöneticileri bu kararý uygulamamýþtýr.
06:12:2012 yýlýnda Büyükþehir yasasý ile sokak olarak kalmýþtýr.

Üst tarafý kayalýk yani Yandak olarak bilinen Yandak (Yan dað), alt tarafý Yaslam olarak bilinen kayalýk bir yer olup giriþi Öksüz Pýnar çýkýþý Gürliyek Pýnar olmak üzere bir giriþ ve çýkýþ tek yol vardýr, yolun sonu orman yolu olup herhangi bir yerleþim yerine ulaþmamaktedýr.
Bu köye gitmek için Adana Sivas karayolu üzerinden Kozan’dan sonra Horzum yaylasýndan sola sapan Horzum - Çobancýk - Çelenuþaðý yolunu takip ederek Kurabað mevkiðinden saða sapar Yanalerik Köyü Arabuþaðý mahllesine giden yoldan Aðmazý denilen yerden saða aþaðý tarafa dönülür ve oradan gözükür ve iki dakika sonra öksüz pýnardan giriþ yapar Harman denilen köy meydanýna gelmiþ bulunursunuz.
Gürliyek Pýnar halen aksada Öksüz Pýnar kurumuþ ve kaybolmuþtur.

Burasý keklik yuvasý gibi kayalarýn arasýnda minik bir mahalle olduðundan evlerin önünde bað bahçe ve bostan yoktur. Bahçeler bostanlar köyün dýþýnda ve küçük küçüktür.
Bostanlarýn çoðu Kiskis ve dölek olmak üzere çoðunluðu buralarda bulunur, suyu da tek bir Pýnar olan Gürliyek Pýnar’dan sýrayla sulanýr.

Bu köylü iseniz evinizin önünde bahçe bostan olmadýðý için köyün yaný baþlarýnda bulunan bahçelerinize gidersiniz gelirsiniz, bu bahçe ve bostanlara gitmek için genellikle Gürliyek Pýnar’dan geçmek zorundasýnýz, köyde iþi olmayanlar ya da soðuk ve taze su içmek isteyenler pýnara gelip, hem su hem de bir nefes almak ve bulduðu kiþilerle sohbet etmek için gelen bulunduðu için köylüler hemen hemen her gün birbirlerini görür selamlaþýr ve hasbýhal ederler. Çünkü baþka geçiþ yolu yoktur.

Bu köyde birbirinizi görmek için özellikle ziyaret etmeye gerek olmayýp, bu özellik baþka bir köyde bulunmamaktadýr. 1990- 1980 yýllarý öcesi bu pýnarýn üstünde köylüler tarafýndan yapýlmýþ bir çardak vardý burasý serin ve su bulunduðu için iþi olmayanlar gelir burada sohbet eder çeþitli oyun oynarlardý, maalesef günümüzde bu haller kalmamýþtýr.

Köyün þebeke suyu olmadýðýndan içme suyu genellikle Gürliyekten alýnýr. Köylülerin kendi imkanlarýyla evlerine hortumlar vasýtasýyla getirmiþ olduklarý sular da bulunmaktadýr.

Gürliyek suyu kýþýn coþup çaðlasa da yazýn azalýp durgunlaþýr ve yaklaþýk yüz elli iki yüz metre yüksek ve yaklaþýk 500 ile 2000 metre geniþliðinde bir kayanýn dibinden gözlenir. Ön tarafý bahçelik olarak bilinen ama þu an yaþlý ve bakýmsýz yabani ceviz aðaçlarýnýn çok olduðu Kiskis’in altý ve yaslamýn altý olarak bilinen yere kadar uzanýr. Buralar eskiden üzüm, maya ve cevizin bol olduðu bir yer olsa da günümüzde yamaç ve bayýr olduðu için þimdi sadece ceviz aðaçlarý kalmýþtýr.

Bu köyde nüfus yaz aylarýnda biraz çoðalsa da kýþ aylarýnda çok az insan yaþamaktadýr. Köyde geçim kaynaklarýnýn ve yaþam alanlarýnýn kýt olmasý okulun bulunmamasýndan dolayý sürekli göç vermiþtir.

Bu köyde durum böyle iken bölgede ki, yani Farsaklar Diyarý Kozan Daðý olarak tabir ettiðim köylerde geçim kaynaklarýnýn kýt oluþu veya bilinmemesi bölgeden kazanç saðlayanlarýn hiç bir yatýrým yapmamasý, fikir ve düþünce insanlarýnýn yetiþip te bölge insanlarýna önderlik ederek çekip çevirecek insan olmayýþý, okullarýn kapanmasý gibi olumsuzluklardan dolayý nüfus iyice azalmýþ sadece yaþlýlar kalmýþ, dolayýsýyla kapanan köyler olmuþtur.

Sonuç olarak diyorum ki; Doðduðu yere sahip çýkmayanlar, doyduðu yerden ilk sýkýþtýðýnda kaçar. Bulunduðu yere sahip çýkmayanlar vatanýn baþka bölgelerine hiç sahip çýkamazlar. Hayat rüzgarlarýnýn her yana savurmuþ olduðu insanlar kökünden sökülmüþ aðaç misali tutunacak yer arar hale gelmiþ ve vatan bilinci körelmiþtir maalesef günümüzde.

Allah vatanýmýza ve milletimize zeval vermesin, birlik beraberliðimizi ve huzurumuzu bozmasýn inþallah.

OKÇULAR KÖYÜ

Sormayýnýz bana orasý nere,
Gidip köyümüzü göresim gelir.
Horzum yaylasýndan gidilir ora,
Bir kaç gün köyümde durasým gelir.

Horozun sesiyle uyanýp kalksam
Karanlýk olursa lambayý yaksam
Seherle birlikte erkenden çýksam
Kendimi yollara veresim gelir.

Kader beni köye sürüklediðinde
Ýçimde ki hissi körüklediðinde
Mola versem gayrak gediðinde,
Tozpembe hayaller kurasým gelir.

Huzur vermez þehirdeki çarþýlar
Bal gibi geliyor köyde turþular
Anam belki beni yolda karþýlar
Yüzümü yüzüne süresim gelir.

Hele varsam köyümdeki pýnara,
Sýrtýmý yaslasam koca çýnara,
Bir su içer çekilirim kenara,
Çocukluk aþkýmý sorasým gelir.

Bu anlatýlan yer okçular köyü
Yazýn soðuk kýþýn sýcacýk suyu
Her evde bulunur çardakta uyu
Hemencik yataða giresim gelir

Eski anýlarým depreþti yine,
Benim çilelerden kimin neyine,
Karaca Yakup’um gider köyüne,
Artýk muradýma eresim gelir.

09.08.2015

ÇAMDERE KÖYÜ

Sular gözelerden çýkar
Buz gibi elini yakar
Deresi tersine akar
Bizim Çamdere köyünün.

Çamlar Çamdere’nin süsü
Çýrasýnýn gara isi
Çok meþhurdur fasulyesi
Bizim Çamdere köyünün.

Yaz gelir dökülür kirci
Çok hoþ kokar burcu burcu
Yaþanýr ödenmez borcu
Bizim Çamdere köyünün.

Dereler daðlar aþarým
Yorulur yorgun düþerim
Ben Okçularda yaþarým
Bizim Çamdere köyünün.

Akýntý, Çobancýk, Menteþe
Çamdere, Okçular peþe
Damyeri’ne yolun düþe.
Bizim Çamdere köyünün.

Yollar dönemeçli dardýr
Yolculuk yapmasý zordur
Karaca Yakup’u vardýr
Bizim Çamdere köyünün.

Karaca Yakup 30.08.2018



Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.