MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

ERDEM VE FAZİLETİN ADIDIR CUMHURİYET
Asarvadisişairi

ERDEM VE FAZİLETİN ADIDIR CUMHURİYET


ERDEM VE FAZÝLETÝN ADIDIR CUMHURÝYET

Devam eden kapütülasyonlar yetmezmiþ gibi 1839 ýslahat fermanýyla Osmanlý sýk boðaz edilmeye baþlanýyordu. “Hasta Adam” ifadesini ‘bir ülke için ilk kez’ Rus Çarý I. Nikolay, art arda gelen savaþlar nedeni ile toprak kaybeden ve Avrupa’nýn ekonomik denetimine giren Osmanlý Ýmparatorluðu için kullandý. Nikolay’ýn 9 Ocak 1853’te, Rusya, St. Petersburg’da sarf ettiði sözler tam olarak þöyleydi: “Kollarýmýz arasýnda, hasta, aðýr hasta bir adam var.” Taným, 12 Mayýs 1860’ta The New York Times’ta yer buldu. Osmanlý Ýmparatorluðu; I. Dünya Savaþý yýllarýnda bu deyimle küçümsendi.(erkacarer@birgün.net)
1877-1878 Osmanlý Rus Harbi. Osmanlý padiþahý II. Abdülhamit ve Rus çarý II. Alexander döneminde yapýlmýþ olan bir Osmanlý-Rus Savaþý’dýr. Rumi takvime göre 1293 yýlýna denk geldiðinden Osmanlý tarihinde 93 Harbi olarak bilinir. Hem Osmanlý Devleti’nin batý sýnýrýndaki Tuna (Balkan) Cephesi’nde, hem de doðu sýnýrýndaki Kafkas Cephesi’nde savaþýlmýþtýr. Savaþa hazýrlýksýz yakalanan Osmanlý Devleti, çok aðýr bir yenilgi almýþtýr.
Artýk Osmanlý yataða düþmüþ ölümü bekliyordu.
Yetmedi:
23 Þubat 1917 Rus Devrimi ile baþlayarak Rus Kafkas Ordusu daðýlmýþ ve bu cephede olan Ermeni Gönüllü Tugaylarý ve Ermeni milisleri (çeteleri) güçlerini birleþtirerek yeni kurulan Ermeni devletinin ordusu olarak Osmanlý’nýn karþýsýna çýkmýþtýr. Osmanlý Ýmparatorluðu ile Rusya arasýnda Brest-Litovsk Antlaþmasý (3 Mart 1918) ve Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti ile Batum Antlaþmasý (4 Haziran 1918) imzalanarak çatýþmalar kýsmen sonlandýrýldýysa da, silahlý çatýþmalar Osmanlý Ýmparatorluðunun Orta Hazar Diktatörlüðü, Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti ve Britanya Ýmparatorluðunun yolladýðý Dunsterforce elit birlikleri ile devam etmiþtir.
Diðer yandan Almanya petrol kaynaklarýnýn güvenliðini saðlamak amacýyla Alman Kafkasya Seferini düzenlemiþtir. Alman Kafkasya Seferi Osmanlý ve Almanya’yý Batum’da karþý karþýya getirdi. Çatýþmalar bu cephede Mondros Ateþkes Anlaþmasý (30 Ekim 1918) ile sona erdi.( tr.wikipedia.org/)
Yýllar yýllarý kovaladýkça Avrupa Elinde son topraðý kalan Anadolunun da aralarýnda paylaþýlmasý için sevr anlaþmasýný koydular Osmanlýnýn önüne.Mondros Mütarekesinde teslim edilen ordu ve bunun yaný sýra Avrupa Emperyalist devletler istediði zaman istediði yere azýnlýklarý bahane ederk Anadoluyu iþgale kalkýþtýlar.
Yokluk sefalet ve olmayan düzenli ordu.Aman Allahýn bu iþin üstesinden nasýl gelinecekti.Mustafa Kemalin etrafýnda toplanmaktan baþka çareyi görmeyen dava ve silah arkadaþlarý bu iþe Anadoluya ayak basmakla baþladýlar.tam 3 yýl 3 ay ve 20 gün süren kocaman zorlu yýllarýn aðýr þartlarý vede bilançosuyla Milli Baðýmsýzlýk Savaþý; sanki asýrlarca sürmüþ gibi Anadolu da fakru zaruret içersinde bulunan Asil Türk Milletinin omuzlarýnda duran aðýrlýðýn adýydý.
Yeni bir hükümet ve Devlet kuruldu.Bu devletin yönetim þekli aðýr aðýr fikir olmaktan çýkýp uygulanmasýna geçilmeliydi artýk kurucu idaredeki kahramanlarýn gönüllerinde.
28 Ekim 1923 tarihi akþamý Kurucu liderimiz Mustafa Kemal arkadaþlarýna^^Efendiler yarýn Cumhuriyeti ilan edeceðiz^^ diyerek Bugünkü Müreffeh seviyesine doðru çýkaracaðýmýz T.C.Devletinin yönetim þekline karar verdikleri an dý.Bu yötetim þekli masum ve mazlumlara hakkýný veren gücünü milletten alan ve bu güçlede kendi yönetimini belirledikleri adaletin zerreden bütüne tecellisinin gerçekleþmesini saðlayan sistemdi artýk.
Bizlere düþen görev tarihin sayfalarýnda bu Necip milletin baþýna gelenleri çok iyi bilrek günün þartlarýnda analizini yapýp yolumuza devam ettirmektir.
Zaten Devletimizn kurucusu ve banisi dememiþmiydi bizlere ‘’ Ey Yükselen Yeni Nesil Cumhuriyet’i Biz Kurduk Onu Yükseltecek ve Yüceltecek Olan Sizlersiniz!’’ diye.
Baþka çare yok ! ‘’Sü uyur Düþman Uyumaz(SÜ=Asker)’’atasözü ne kadar haklý ise bizlerede düþüen görev bu vatanýn kýymeti harbiyesiyle yarýnlara karþý Milli kimliði bozdurmadan yolumuza devam etmek yegane görevimiz olmalýdýr.
Kolay elde edilmedi bu Milletin 14.000 yýllýk yurt edindiði bu topraklar her zaman emperyalizmin aðzýnýn suyunun aktýðý yerdir.
Kuruluþunun 98.yýl dönümünde bu büyük Cumhuriyet bayramý hepimize kutlu olsun.
Bizlere bunu armaðan eden Baþta Mustafa Kemal ATATÜRK ve kahraman silah arkadaþlarý,gazilerimiz ve þehitlerimiz ile ebediyete göç etmiþ Asil milletin Ýnsanlarýna ALLAH’tan rahmet dilerim.Ruhlarý ÞAD makamlarý Cennet olsun ÝNÞAALLAH.Minnettarýz sizlere ey yeri doldurulamayacak kadar kocaman ADAMLAR!..
Selam ve saygýlarýmla…
29 EKÝM 2021
Emin ALPERTÜRK
Asarvadisiþairi

Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.