MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

FUAR



Antalya kitap fuarý 16-24.10.2021 tarihleri arasýnda Meltem’deki Cam Piramitte düzenlenecek. 18.10.2021 tarihinde yani bu gün, güneþli bir pazartesi gününde fuardaydým. Ülkemizin farklý þehirlerinden pek çok yayýnevi, mürekkep yalamýþ, düþünceleriyle insanlarý aydýnlatan yazar ve þairlerimiz stantlarda yerlerini aldý. Herkes uyurken, gafletteyken bir nöbetçi gibi uyanýk kalýp düþünen, üreten, emek veren vaktini iyi þeylere harcayan, sanata ömrüne adayanlarý gönülden tebrik ediyorum. Kýrlara çýkýnca rengarenk, güzel ýtýrlý, mest eden bir sürü çiçeðe hayran kalýrýz. Ýþte fuardaki kitaplarda adeta bir düþünce cümbüþü harmaný gibiydi. Kur’an da Nahl suresi arýlardan bahseder, arýlar olmazsa sadece bal deðil, gýda diye birey olmaz, gizemli arýlarýn dünyasýný araþtýrýp okumak, anlamak gerekir. Doðada þifalý bal yapmak için dolaþan arýlar her çiçeðe konarlar. Bal arýlarý bal üretir, eþek arýlarý bal arýlarýnýn baþ düþmanýdýr, bal arýlarýnýn ballarýný yaðmalarlar üstünü üstlük bir de saldýrýp onlarý öldürürler. Ben vuran, kýran, öldüren insanlarý, eþek arýsýna benzetiyorum. Tabi ki eðitimle kiþisel geliþimlerini saðlayýp medenileþebilirler ama bunun için gayret gerekir.
Kitapseverlerin meraklý gözlerle yayýnevlerinin kitaplarýný incelemeleri, imzalatmalarý görmeðe deðerdi. Okullardan gelen öðrencilerin gruplar halinde gezmeleri, sanki bülbülün gül bahçesinde güller arasýnda uçup ötmesi gibiydi, çocuklarda kitaplar arasýnda neþeyle cývýldaþýyordu.
Kitap okumaya vakit ayýrmak, kitaplarý sevmek insanýn kiþisel geliþimini saðlar. Dijital dünyanýn labirentlerinde zamanýnýn çoðunu heba eden, hatta uyumayý bile sanal oyun için ihmal eden, ipe un serercesine çok zengin ve þöhretli olma hayalleri kuran, 20-30 kelimeyle hayatýný idame ettirmeye çalýþan diplomalý cahil olmamak için okumak, çalýþmak, medeni olmak, dünyadan haberdar olmak gerekir. Çalýþmak ekmek, tembellik kýtlýk getirir. insanýn kültürü, konuþmasý onun kimliðidir, her þey sözlerde saklýdýr, cahil bir dosttan, akýllý bir düþman daha yeðdir.


Vücudumuzun yaþamasý, gýdasý için yiyecek ve su ne kadar gerekliyse, ruhumuzun beynimizin de yeni bilgiler okumaya, öðrenmeye ihtiyacý vardýr. Kol ve bacak kaslarý spor yaparak, beyin kaslarý ise okuyarak geliþir. Sabah taþ fýrýndan yeni çýkan mis gibi ekmek ve çýtýr simit kokusu gibi yeni basýlan kitap sayfalarý arasýndan yayýlan büyülü kokular etrafta türüm türüm kokuyordu. insanýn kültürü, konuþmasý onun kimliðidir, her þey sözlerde saklýdýr.

Fuarda hemþerim yazar Hidayet KARAKUÞ beyle sohbet etme imkaným oldu. Ayrýca Ankara’dan gelen yazar Demet TÜRKMEN hanýmla eski ve yeni kitaplarý hakkýnda keyifli bir sohbetimiz oldu. Kitaplarla okurlarý buluþturan Antalya’da ki etkinliðe süresi bitmeden herkesin katýlmasýný tavsiye ederim.

Orhan ÞENTÜRK

Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.