MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

AŞK



Yazacaðým her satýr her cümle intibah niteliðindedir, dikkatlice sonuna kadar okunursa belki ilerde yanlýþ yapmamaya, eyvah deyip dizleri dövmemeyi saðlayacaktýr. Aþk tek hece ve üç harften oluþur. Adem atayla Havva anadan bu yana üstüne en çok kelam edilen, þiirler yazýlan, uðruna mutluluk ve çileler çekilen aþkýn anlamý þudur; bir kimseye, bir olguya, varlýða ya da bir þeye duyulan yoðun sevgi ve baðlýlýk duygusudur. Türkçe karþýlýðý sevi. AÞK kelimesi köken itibariyle Arapça “aþaka” , sarmaþmak, sýkýca sarýlmak, sarmaþýk anlamýna geliyor. Bazý kaynaklarda ise Farsça’ da, avesta dilinden , ’iþka/iþk’ kelimesinden geldiði ve anlamýnýn “istemek, þiddetli muhabbet, candan sevmek” olduðu yer almaktadýr. Farsça aþk sözcüðü “Eþgh”olarak okunmaktadýr. Azeri Türkçesinde de böyledir, Türkçe’ ye de “Aþk ” olarak geçmiþtir. Ýslam dinini kabul ettikten sonra orta Asya’dan göç eden Türkler Anadolu’yu yurt edinmeden önce Ýran ve Araplarýn yaþadýðý orta doðu coðrafyasýnda yaþamýþ ve bu topraklarda hüküm sürmüþtür. Bu iki milletle karþýlýklý dil ve kültür alýþveriþimiz çok olmuþtur.
Baþýnda kavak yelleri esip aþýk olanlar olduðu gibi, aþýk olmayanlar, ya da olmayý çok isteyenler de vardýr . Çoðu insan aþký, iki tarafýn (kadýn erkek) birbirini sevgi ve þehvetle arzulayýp cinsel birlikte olmasý olarak tarif eder. Halbuki ana baba, çocuk sevgisi, doða sevgisi de vardýr .Sevginin, aþkýn en yücesi ilahi aþktýr. Ulu yaratýcý Allah’ýn emrine uyup yasaklarýndan kaçýnýp ona gönülden inanan kul vaat edilen cennete girecektir. En büyük kazanç budur.
Aþký aþka düþenin gözünden tarif etmek gerekirse; önce havadan sudan, günlük olaylardan saatlerce karþýlýklý konuþmaya doyum olmaz. onu tanýdýðýnýz için dünyanýn en þanslý insaný olduðunuzu, onun gibi iyi biriyle olmaktan mutluluk duyduðunuzu, onsuz bir hayatý asla düþünemeyeceðinizi tekrarlar durursunuz. el ele, göz göze, diz dize vakitler geçirilir geleceði dair planlar, hayaller kurulur. hormonlar zirve yapar, buluþmalar, hediyeþmeler defalarca seviyorum söylemleri, o hariç hiç kimse umurunda olmaz, sadece onu görür gözün. hep onu merak eder hep onu düþünürsün, anýlarý geriye sarar, efkarý müzikler dinleyip herkesi karþýna alýrsýn uykuya hasret kalýr gözlerin. asla ayrýlýðý dilinin ve aklýnýn ucundan bile geçiremezsin. zaman su misali akar, vaktin nasýl geçtiði anlaþýlmaz. Kalbi yârin sesini duyunca yerinden çýkacak gibi olur. caný içten içe yanar, sanki kanatlanýp kuþ olur, ayaklarý yere deðmez. tarifsiz hisler kaplar yüreði, mutluluðu kanýnda hisseder.
Sonra birden iþtah kaçar, sevip gözünüzde büyüttüðünüz kiþi size yanlýþ yapar artýk dünyanýn en kötü kiþisi ilan edersiniz onu, yüzünü þeytan görsün, caný cehenneme dersiniz. Aþkýn ve aþýðýn gözü kördür tesellisine sarýlýp kendinizi aptal ilan edersiniz. Ben ne aptalmýþým der aðlar durursunuz…malý mülkü var, iþi kazancý iyi, yakýþýklý/güzel, evi arabasý var diye delice sevdiðiniz gözlerinin içine baktýðýnýz, bir dediðini iki ettirmediðiniz, yuva kurmak için iþte bu dediðiniz kiþinin ilerde
sevgi ve deðer bilmeyen bir odun olduðunu anlayýnca vakit geç olabilir, hayatýnda hiç eline kitap almamýþ, sanatý sevmeyen, parayý her þey gören, gösteriþ ve marka budalasý biriyle ömür geçer mi? Bir þeye karar verirken sonuçlarýna da katlanmayý göze almak gerekir.,.
Kýzlar da erkekler de, olgun, ahlaklý, dürüst tiplerden ziyade marjinal uçuk kaçýk marjinal tiplere yöneliyorlar. Sosyal medyaya, oyunlara, dizilere, filmlere saatlerce gösterilen ilgiyi eþler birbirine göstermiyorsa bir sorun var demektir. Ýlgi gösterilmeyen çiçek gün gelir kurur." Bülbülden vefa ummayýn; çünkü her dem baþka bir gül üzerinde öter diyor 1210, -1292 yýllarý arasýnda yaþamýþ SADÝ." Mutluluðu dýþarda deðil hayatý paylaþtýðýn kiþide, eþinde ara.
Dünya da ve Türkiye’de evlenip anlaþamayan, yanlýþ insaný seçtiðini, ayrý dünyalarýn insaný olduklarýný sonradan fark eden bir sürü insan boþanýyor ve bu oran her yýl artýyor. Tabi travmayý en çok çocuklar yaþýyor. Bölünüyor kalbi anne babaya bir þey diyemiyor. Ailede gördüðü kavgalar gözünden düþürüyor evliliði, eðer aþk buysa istemem diye aþka küsüyor. Kumru kuþlarýný hepimiz biliriz, eþini çok seven, vefa gösteren, bir diðeri öldüðünde asla baþka bir eþ bulmayan, baþkasýnýn yuvasýna girmeyen bu kuþtan öðrenecek çok þeyimiz var.

Saplantýlý derecede birine baðlanmak, aþýrý markaja alýp adeta karþýdakine nefes aldýrmamak aþktan ziyade nevrotik bir hastalýktýr. Özellikle nevrotik; güvensizlik, kaygý, saldýrý, nefret ve huzursuzluk gibi anormal duygularýn insan üzerinde birikmesi anlamýna gelmektedir. Genel anlamýyla bir duygu durum bozukluðudur. Tabi bunu hiç kimse kabul etmez, kimse yoðurdum ekþi demez. Bir kitapta okumuþtum cezaevine düþen katil bile kendini dünyanýn en masum kiþisi olduðuna inanýr, kader kurbaný olduðunu söyler. Saplantýlý aþýk kiþinin ruh saðlýðýna zarar verir, ölçülü olmak gerekir.
Birbirini zaman içinde tanýmak, tahlil etmek, fikrin zikrini sormak, hayat felsefesi ve tarzýný, zevklerini nefretlerini bilmek önemlidir. Beni çok seviyor, bana tapýyor, gözüm kimseyi görmüyor, onsuz yapamam diyerek uyuþturucu madde baðýmlýlýðý olan, sapkýn, alkolik, iþ bulsa bile çalýþma gayreti olmayan birinin bu kusurlarýný görmezden gelmek ya da zamanla düzeleceðini zannetmek safdilik olur, habis bir kanser hücresi gibi kötülük herkesi kuþatýr. Kiþi iyi olsa da bu zararlý maddelerden dolayý canileþir hayatý herkese zehir eder. Gazetelerin 3. Sayfa haberleri, tv haberleri; uyuþturu parasý için yaþlý ana babasýný, dedesini, eþini çocuðunu darbedip öldürenlerin haberiyle dolu. Karýsýný kýzýný sermaye görüp baþkalarýna peþkeþ çekenlerin ahlaklý olduðu söylenebilir mi? sevgilisinin, eþinin yüzüne kezzap atan bilmem kaç yerinden býçaklayan, yakan, yýkan, kurþunla vuran, boðan, gözü dönen, çýlgýn aþýk, ya benimsin ya topraðýn der, öldürmeyi bir halt sanýr, böyle vahþileþen katiller suç makinesine dönüyor ve topluma zarar veriyor., seviyorum dediðini öldüren kiþi sahte, maskeli seven bir narsisttir. Böyle kiþilerin aðzýna aþk ve sevgi kelimelerini alýp kirletmemesi gerekir. Eðer gerçek seven olsaydý öldürmezdi, Allah’tan korkardý, iyi günlerin hatýrýna hatasý bile olsa iþi kanuna býrakýp ondan dostça ayrýlýp yüzünü belki hiç görmeyerek ona da yeni bir hayat ve düzen kurma fýrsatý verirdi. En baþta kötü huylarýna, alýþkanlýklarýna son verip tedavi edilip normal hayata dönebilmek için çalýþmalý böyleleri. Ýnsaný, hayvaný, doðayý sevmeyen birinin insanlýðýna, sevgisine ne kadar güvenilebilir?
Yazdýklarým dudak bükülmeyecek bir hakikat, sevmenin, aþkýn özünde saygý, merhamet olduðunu, herkesin yaþama hakký olduðunu bilmeyenler çok olduðu müddetçe sevginin kýymeti bilinmeyecek ve aþk hunharca boðazlanacak. Ýçiniz kararmasýn. Her iþte aklý ve mantýðý rafa kaldýrmayanlar kazanýr. Aþk ve sevgiden vazgeçmeyin ama ölçüyü kaçýrmayýn. Doktorun günde bir kez atmasý için verdiði hapý iyi geldi diye hasta çokça yutarsa bu fayda deðil zarar verir. Her gün bir çok kaza oluyor ölüm oluyor diye araçlara binmeyen yok. denizde boðulanlar oluyor bu yüzden denizi terk edip yüzmekten vazgeçmiyoruz. Kimse sevmeye bigane kalamaz. Yalnýzlýk Allah’a mahsustur. Sevmeyi O var etmiþtir. Ýnsan sosyal bir varlýktýr, kanun, din ve eðitim insaný medenileþtirip haklara saygý duymayý öðretir. Ömür kýsa, sevmeli ve sevilmelidir. Sevdiklerimize deðer verip kýymetleri bilinmelidir, evlenip yuva kuran ayný yastýða baþ koyanlar birbirlerini hep sevmeli, dinlemeli, güvenmelidir. Asla birbirlerini incitmemeli, hayatý zehir etmemelidir. Allah insaný insana emanet kýlmýþtýr. Herkes sütten çýkmýþ ak kaþýk olduðunu iddia etse de, hiç kimse dört dörtlük mükemmel deðildir, özür dilemeyi bilmek lazým. Kusursuz dost ve eþ arayan bulamaz yalnýz kalýr.

Orhan ÞENTÜRK


AKLA ZÝYAN

Bülbül gibi aþkla ötüp þakýyan,
Gönlümün sesini duyamýyorsun.
Öyle çok sevdim ki akýla ziyan.
Karþýmdasýn ama göremiyorsun.

Sen kaderim misin, alnýma yazý,
Ýþte þuramda kocaman bir sýzý.
Fýrlatýp attým mýzrap ile sazý,
Gelip te gönlümü alamýyorsun.

Þöyle bir derinden düþünmez misin?
Mateme büründün görünmez misin?
Öyle þirinsin ki sevilmez misin?
Gelip te ömrümü saramýyorsun.

Aþýk aþýk olan yârine doymaz,
Geceden sabaha bir dem uyumaz,
Gönlüne kin ile nefreti koymaz.
Çok vefasýzsýn hiç aramýyorsun.

Orhan ÞENTÜRK

Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.