MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

BOZ ALİ'NİN OĞLU İSMAİL'İN AĞIDI
Karaca Yakup

BOZ ALİ'NİN OĞLU İSMAİL'İN AĞIDI


Yanalerik köyünden Boz Ali’nin bir günlük evli olan oðlu Ýsmail’in askerlik pusulasý gelir. Babasý Boz Ali diðer oðlu Hasan’a der ki! oðlum Ýsmail’i yanýna al birilikte Kozan’a gidin askerlik þubesinden sülüsünü alýn yolcu eyle gel der.

Ýsmail, anasý babasý kardeþleri akrabalarý köylüleriyle vedalaþýr ama daha bir günlük hanýmýndan ayrýlmasý çok zor olur, aðlaþýrlar, sýzlaþýrlar, helalleþirler ve vedalaþýrlar düþerler yollara.

Bir zaman sonra Kozan’ a gelirler askerlik þubesine müracaatlarýný yaparlar gerekli incelemeler yapýlýr bir durumdan dolayý ertesi yýla ertelenir Ýsmail’in askerliði.

Hasan der ki, kardeþ Ýsmail sen köye dön evimize, eþine , iþine bak ben bir iþ bulup biraz çalýþýr gelirim der ve cebindeki on lirayý verir. Ýsmail köye Hasan da Kozan da çalýþmak için kalmak üzere ayrýlýrlar.

Bu hadise yaþanýrken o civar da celeplik yapan yani büyük- küçükbaþ hayvan alýp satan Feke Çataloluk köyünden Çapar Ali görür ve içine bir kurt düþer der bu çocuk askere gidecekti gidemedi parasý var bunun paralarýný alayým der.

Ýsmail yola çýkar Kozan’dan bir müddet gittikten sonra arkasýndan takip eden Çapar Ali yetiþir selam verir tanýþýrlar yoldaþ olup birlikte giderlerken Kozan Andýl köyünden yukarý Kabaktepe ile Özbaþý- Kasýmlar köyü arasýndaki Çatak mevkii Hu deresine gelirler. Çapar Ali Ýsmail’e der ki sen buradan gide dur ben bir öküz almýþtým þu ileride baðlý ben gideyim getireyim de gidelim der.
bir müddet uzaklaþtýk sonra silahýný çeker ve Ýsmail’e ateþ eder, Ýsmail habersiz arkadaþ beni vurdular diye baðýrýr bunu duyan Çapar Ali bir kaç el ateþ daha eder ve Ýsmail’i oracýkta öldürür cebindeki on lirayý alýr Ýsmail’i oracýkta bir derenin içine kuma gömer.

Diðer yandan köyde yakýnlarý Ýsmail’i askere gitti diye beklerken Hasan da gelmez ararlar sorarlar Hasan bir müddet sonra eve gelir.
Hasan der ki
- Ýsmail nerde?
-Yakýnlarý derler oðlum Ýsmail askere gitmedi mi?
-Yok gitmedi der
Hasan durumu anlatýr ama Ýsmail ortada yok.
Bir müddet ararlar ama bulamazlar bir türlü. Yaklaþýk bir yýl sonra Kabaktepe köyünden bir kadýn Ýneðinin Buzaðýsýný kaybetmiþ onu ararken, diðer bir rivayete göre ise kýzýlcýk kirazý toplamaya giden kadýnlar tarafýndan Hu deresi denilen yerde kolunun biri dýþarýda kalmýþ kuma gömülü olarak bulunur ve gerekli yerlere haber verilir.
Yapýlan araþtýrtmalar sonunda Ýsmail olduðu anlaþýlýr ve ailesine teslim edilir.

Yenice de bir oðlu olmuþtur Ýsmail’in aðlaþýrlar sýzýlaþýrlar yakýnlarý acý acý ama bir gün birlikte yattýðý tazecik gelinin feryat figanlarýna kim dayanabilir.
Alýr kucaðýna bir kaç günlük yavrusunu saçlarýný yola yola, dizlerine vura vura þu dizelere, alný karalý yüreði yaralý tazecik gelin bakalým neler söyler.

Hu derenin arasý
Kan ile dolmuþ deresi
Yaðmur yaðýp ta yel esiþin
Sýzýlar kurþunun yarasý.

Hele vatana. vatana
Boz Ali derler atana
Fukarayý kim bulacak
Hu deresinde yatana

Ýsmail’im giyer içlik
Yalýnýz alamam dýþlýk
Ýsmail’imi vurmuþlar
Sebebi on lira harçlýk.

Bir gececik çifte yattý
Geceyi gündüze kattý
Hile bilmez Ýsmail’im
Caný on liraya sattý.

25.11.2015

Derleyen Karaca Yakup
Kaynak .1.Hatice Tavþan (Mestik Hacca) Çamdere köyü Damyeri mahallesi Kozan.
2.Hatice Karaca Çamdere köyü Okçular mahallesi Kozan.
Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.