MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ UNUTULUR MU?
ekremsama

ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ UNUTULUR MU?





Annelerin sütü size helaldý,
Hepiniz yýldýz, gökkubbe hilaldý.
Saf tutardýnýz bayram namazýnda
Ýmam Muhammed (S.A), müezzin Bilal’dý.

Sizin yurdunuz þimdi Gelibolu,
Duygular gözümüzde dolu dolu,
Aziz hatýranýz unutulur mu?
Saf tutup saygý sunar Anadolu…


-------------------------------------------------------------

ÝSTANBUL EDÝRNEKAPI ÞEHÝTLÝÐÝNDE BULUNAN BU MEZARIN ÖYKÜSÜ:


Tüm dünyanýn üzerimize çullandýðý zor bir dönemdi. Ýþte 19- Þubat`ta fiili Çanakkale Savaþýnýn baþladýðý ve 18 Mart ta Çanakkale Deniz Zaferini kazandýðýmýz bu zaman dilimine yaklaþtýðýmýz bu dönemde sizlerle bir Çanakkale Þehitini paylaþmak istiyorum.

Ýstanbul`da yaþayanlar için çok yakýnlarda bulunan bir Çanakkale Þehitini. Edirnekapý kadar yakýn…
Bazen Ýstanbul`dan guruplarla gezi yapýyoruz Çanakkale`ye. Böyle bir grup geldiðinde, dönüþ yolunda buralardan ayrýlmanýn verdiði hüznü yüzlerinde gördüðümde onlarý teselli etme adýna hemen atýlýyorum:
-Niye üzülüyorsunuz? Çanakkale Þehitlerinden Ýstanbul`a gidince de ayrýlmayacaksýnýz ki?

Kuþkuyla bakýyorlar yüzüme. Acaba bu sözüyle ne ifade etmeye çalýþýyor, diye düþünüyorlar. O zaman bende anlatmaya baþlýyorum onlara, Çanakkale Savaþlarýnda istanbul`un büyük bir hastane gibi hizmet verdiðini, 3.Selim döneminde yaptýrýlan Selimiye Kýþlasýnýn bile hastane olarak kullanýldýðýný ve Çanakkale`den tedavi için Ýstanbul`a getirildiði halde burada vefat eden þehitlerimizin Ýstanbul`da defnedildiðini.
Þaþýrýyor ve hemen atýlýyorlar. -Peki nerede yatýyor Ýstanbul`da ki Çanakkale Þehitleri.
Edirnekapý Mezarlýðýnda. Evet burada tam 22 bin þehidimiz yatýyor. Küçük Çanakkale`yi görmek isteyenler Edirnekapý`ya gidebilirler. Burada da þehitlerimiz zaman zaman bizlere, -Bakýn bizler buradayýz diyor ve göz kýrpýyorlar. Ýþte bunlardan birini anlatacaðýz þimdi sizlere.
Yýl 1971. Ýstanbul Karayollarý , þehrin çevre yollarýnýn yapýmýna baþlamýþ. Hazýrlanan plana göre yollardan biri de Edirne kapý Þehitliðinin ön kýsmýndan geçecek. Yol çalýþmalarý öncesinden yolun geçeceði yerlerdeki mezarlýklarda nakil iþlemleri yapýlacak. Yol geçen yerlerdeki mezarlara sahip çýkan olursa gelip kendi ölüsünü nakledecek, kimsenin sahiplenmediði mezarlar ise buldozerin acýmasýna býrakýlacak.
Gelin olayý, o yýllarda 17. Bölge Müdürlüðü 1.Grup Þefliðinde Ýnþaat Sürveyaný olan Kütahya Emet`ten Ahmet Yenel`den dinleyelim.
“Çevre yolu ve tünelinin geçiþ yapacaðý istikamette, Edirnekapý mezarlýðý bulunmakta. -Ne aksi tesadüf ki- Çanakkale Þehitleri`nin gömülü kýsmý da tam yolumuzun üzerinde; mecburen, mezarlarý açýp þimdiki þehitliðe nakledeceðiz.
Bir gün, ölüler arasýnda elbise ve vücudu nokta kadar bozulmamýþ bir subay çýktý karþýmýza. Tam uykuya dalmýþ bir kiþi; pantolonunun iki yanýnda kýrmýzý dikiþi vardý. Gözleri yumuk, sanki bize gülüyordu. Öyle bir hali vardý ki; benim caným yok olmadý, öbür dünyada bile olsa ben böy1eyim, der gibiydi. Olay cuma gününe denk gelmiþti. Aynen elbiseleri ile tabuta yerleþtirip camiye götürdük. Namazýný kýlarak tekrardan bu günkü yerine diðerlerinden ayrý olarak gömdük. Ýnceleme sýrasýnda isminin Mülazým Yusuf olduðu tesbit edilmiþti. Ama, mezar taþýna ismi yazýlmamýþ,”
Bir gün yolunuz Edirnekapý`ya düþerse mezarlýða muhakkak uðrayýnýz. Burada yatan nice kýymetli zattan bildiklerinizi ziyaret ediniz. Gitmeden önce bu mechul askerin de mezarýna uðrayýnýz. Bugün onun mezar taþýnýn üzerinde kýsa da olsa sizlere anlatmaya çalýþtýðýmýz hadise anlatýlmaktadýr. Taþýnýn üzerinde þöyle denmektedir. “1971 yýlýnda þehitlikteki Tünel insaatýnýn yapýmý esnasýndaki kazýlarda meçhul asker elbiseleriyle birlikte bütün olarak bozulmadan bulunmuþtur ve buraya bulunduðu þekliyle defnedilmiþtir. Ruhu Þad Olsun.”


Ekrem Þama
Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.