* KISACA HACI BEKTAÞ VELÝ KÝMDÝR? " Doðumu.1209, Niþabur - Ölümü 1271,Nevþehir); Mistik, seyyid, mutasavvýf þair ve Ýslam filozofu."
Horasan Melametîliðinin önde gelen temsilcilerinden Yusuf Hemedani’nin öðrencisi Hoca Ahmed Yesevi tarafýndan kurulmuþ olan Yesevîlik tarikâtýnýn Anadolu’daki en fa’al uygulayýcýsý konumunda 13. yüzyýl Anadolu’sunun Ýslâmlaþma sürecine önemli katkýlarda bulunarak adýný “Horasan Erenleri” olarak anýlan þahsiyetler arasýna yazdýran, 16. yüzyýlda ise Balým Sultan önderliðinde 14. ile 15. yüzyýl Azerbaycan ve Anadolu’sunda yaygýnlaþmýþ olan Hurûfîlik akýmýnýn etkisi altýnda kalýnmak suretiyle ibahilik, teslis (üçleme), tenasüh ve hülul anlayýþlarýný da bünyesine alarak kurumsallaþan Bektaþîlik tarikâtýnýn isim babasý, Kalenderî / Haydarî þeyhi, islam mutasavvýfý.
Lokman Parende’den ilk eðitimi almýþ ve Hoca Ahmed Yesevî (1103-1165)’nin öðretilerini takip etmiþti. Bundan dolayý Yesevi’nin halifesi olarak kabul edilmektedir. Anadolu’ya geldikten sonra kýsa zamanda tanýnarak kýymetli talebeler yetiþtirdi. Hacý Bektâþ-ý Velî kendisinin de baðlý olduðu "Ahilik Teþkilâtý" ile, Osmanlý Devleti’nin kuruluþ devrinde Anadolu’da sosyal yapýnýn geliþmesinde önemli katkýlarda bulunmuþtur.
Hayatýnýn büyük bir kýsmýný Sulucakarahöyük’te (Hacýbektaþ) geçiren Hacý Bektâþ-ý Veli, ömrünü de burada tamamlamýþtýr. Mezarý, Nevþehir iline baðlý Hacýbektaþ ilçesinde bulunmaktadýr.
Sosyal Medyada Paylaşın:
resulcivcik Åžiirleri
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.