MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

CUMA SELAMI
yarsuad

CUMA SELAMI


...
SÜBHANALLAHÝ VEBÝHAMDÝHÝ
SÜBHANALLAHÝL AZÝM
ADEDE HALKIHÝ YA AZÝÝM

ALLAHÜMME SALLÝ ALA SEYYÝDÝNA MUHAMMED
ADEDE HALKIHÝ YA EHAD

YA REZZAK, YA ALLAH
CUMAMIZ HAYIRLARA VESÝLE OLUR ÝNÞAALLAH

ALLAH ;MUHEYMÝN ,MÜMÝN
ESSELAMU ALEYKÜM
YA BENÝ ADEM ,CEMÝÝL MÜ’MÝNÝÝN



....
MEALÝ;

1- SUBHANALLAHÝ VEBÝHAMDÝHÝ SÜBHANALLAHÝL AZÝÝM;
“Allâh’ý hamd ile tüm eksiklikten tenzih ederek tesbih ederim. Azîm olan Allâh’ý her türlü noksanlýklardan tenzih ederek tesbih ederim”

(Kabîsa b. Muharik anlatýyor: Bir gün Hz. Peygamber (a.s.m)’e gittim. “Ey Kabîsa! Seni buraya getiren sebep nedir?” diye sordu. Ben de: “Yaþým ilerledi, kemiklerim inceldi, bu sebeple Allah’ýn beni faydalandýracaðý bir þeyi bana öðretmen için sana geldim” dedim. (Þöyle buyurdu):

“Ey Kabîsa! (þu dediklerimi yaparsan), yanýndan geçtiðin her bir taþ, aðaç ve toprak parçasý mutlaka senin için Allah’tan baðýþlamaný dilerler. Ey Kabîsa! Sabah namazýný kýldýktan sonra, üç defa ‘Subhanellahi’l-azîm ve bi hamdihi’ duasýný okuduðun zaman, körlükten, cüzamdan ve felçten muaf olacaksýn. Ey Kabîsa! De ki: ‘Allah’ým! Ben senin nezdinde bulunan(lütfun)dan isterim. Üzerime ikramlarýndan akýt, rahmetinden üstüme yay ve üzerime bereketlerinden indir.”(Mecmaatu’l-Ahzab, 1/132).
• Dile Hafif Terazide Aðýr Ýki Söz
Ebû Hüreyre’den: Peygamber Sallalla¬hu Aleyhi ve Sellem þöyle buyurdu:

"Ýki söz vardýr ki onlar dile hafiftir¬ler, terazide aðýrdýrlar; Rahman olan Allah’a sevimlidirler, bunlar: Sübhânellâhi ve bihamidihî, Sübhânellâhil’azîmi. ("Allah’a hamd ederek O’nu noksanlýklardan tenzih ederim, Yüce Al¬lah’ý tenzih ederim"). (Buhari, Kitâbu’d-Daavât, 65)
• Allah’a (c.c) Sevimli Olan Ýki Söz
Ebü Zer’den (Radýyallahu Anh) bize rivayet edildiðine göre þöyle demiþtir: Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem bana þöyle buyurdu:

"Allah katýnda en sevimli olan sözü sana bildireyim mi? Allah’a en sevimli olan söz: "Sübhânellâhi ve bihamdihî"dir."
• Hangi Söz Daha Faziletlidir?
Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem’e soruldu, hangi söz daha faziletli¬dir? Peygamber buyurdu: "Allah Tealâ’nýn melekleri için yahud kullarý için seçtiði þu sözdür: Sübhânellâhi ve bihamdihî" (Allah’a hamd ederek onu noksanlýklardan tenzih ederim). (Müslim, Mesacid, 17)
• Cennete Adýnýza Bir Hurma Aðacý Dikilir
Cabir’den (Radýyallahu Anh) rivayet edildiðine göre, Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem þöyle buyurmuþtur:

"Kim Sübhânellâhi ve bihamdihî (Allah’a hamd eder olduðum halde O’nýý noksanlýklardan tenzih ede¬rim) derse; onun için Cennette bir hurma aðacý dikilir.’’ (Sünen-i Tirmizî, Kitabu’d-Daavat, 60)
• Günahlarý Baðýþlanýr
Ebû Hüreyre (r.a.)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v.) buyurdular ki:

“Kim, Allah’ý hamdiyle tesbih ederim” derse denizin köpükleri kadar bile günahý olsa baðýþlanýr." (Buhârî, Deavat: 27; Müslim, Zikr: 17)...)


2-ADEDE HALKÝHÝ ,her iki cihanda yarattýklarýnýn adetince

3-AZÝÝM; Allah tüm noksanlýklardan uzak ve mukaddestir. O, herkesten daha yücedir, O’nun þaný büyüktür ve azameti de çoktur. manasýnda Allahýn ismlerindendir

4-ERREZZAK; Er-Rezzak esmasýný anlamak için baþvurabilecek bir kaynaktýr. Burada yaratýlan tüm varlýklarýn Allah’a ait olduðu ifade edilmektedir. Allah, yarattýðý tüm varlýklarýn rýzkýna da kefildir. Bu baðlamda Er-Rezzak sýfatý, Allah’ýn tüm varlýklarýn ihtiyacýný karþýlayan olduðunu nitelemek için kullanýlmaktadýr. Dünya üzerinde kazanýlan rýzýk ve dünyevi diðer mallar, yalnýzca Allah’ýn izniyle ve O’nun takdiri ile kazanýlmaktadýr.

5-ALLAHUMME SALLÝ;;;;;;Alahým peygamberimiz Muhammede, yarattýklarýnýn adetice selat ve selam eyle

6-MÜHEYMÝN, El-Müheymin, her þeyi gören ve gözeten, her varlýðýn yaptýklarýndan ve durumlarýndan haberdar olan demektir. Evrendeki tüm iþleri düzenleyen ve yöneten, yarattýðý kullarýný koruyan ve gözeten anlamý da taþýmaktadýr.
Muhafaza eden ve her þeye þahitlik yapan demektir. Kainattaki bütün iþleri gözeten ve korkulardan emin kýlan demektir

7-EL MÜMÝN; Gönüllere iman ruhunu vererek kendisine sýðýnanlara emniyet ve güvenlik verme diyebiliriz. Veya diðer bir tabir ile güvene layýk olan diyebili

8-SELAMUN ALEYKÜM ;Allahýn selamý üzerinize olsun;

9-YA BENÝ ADEM;KIZ erkek ayýrmaksýzýn ademin çocuklarý

10-Cemiiel müminin erkek kadýn bütün inanmýþlar



Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.