MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

Erdem Beyazıt
micingirt

Erdem Beyazıt


Erdem Beyazýt
ölmemiþ az ilerde
Kapýsýnda
baþ koymuþ Eþiðine

Öksüz kaldý kelimeler
hepsi bu

Erdem Beyazýt
ölmedi terk etti rýhtýma vardý
sizi terk etti sizi

08.07.08 Bursa

Ömer Ekinci Micingirt


--------------------------------------------------------------------------------
Bu þiirin hikayesi:


Her nefis ölümü tadacaktýr.

Þair Yazar Erdem Bayazýt vefat etti.

Erdem Bayazýt’ýn 7 Temmuz Pazartesi günü ikindiden sonra Eyüpsultan Camii’nde kýlýnan cenaze namazýnýn ardýndan Eyüpsultan’da defnedildi. Erdem Bayazýt, uzun zamandan beri akciðer kanseriydi ve devamlý olarak tedavi görüyordu.

Üstad Erdem Beyazýt’a rahmet, yakýnlarýna ve sevenlerine baþsaðlýðý diliyorUM...

1939’da Maraþ’ta doðdu. Ýlkokul ve Lise öðrenimini burada tamamladý. Yüksek öðrenimine 1959 yýlýnda Ýstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde baþladý. Geçim zorluðu yüzünden 1961’de öðrenimini devam mecburiyeti olmayan Ankara Hukuk Fakültesine naklederek askere gitti. Askerliðini yedek subay öðretmen olarak Burdur Ýli, Yeþilova Ýlçesi, Çuvallý köyünde yaptý. Askerlik dönüþü fakülte deðiþtirerek yüksek öðrenimini Ankara Üniversitesi DTCF Türk Dili ve Edebýyatý Bölümünde tamamladý. Edebiyat öðretmenliði, kütüphane müdürlüðü yaptý. Ýstanbul Türk Musikîsi Devlet Konservatuarý’nýn kuruluþu sýrasýnda genel sekreter olarak çalýþtý. Daha sonra, Sanayi Bakanlýðý Ýnsan Gücü Eðitim Dairesi Baþkan Yardýmcýsý iken bu görevinden istifa suretiyle ayrýlarak Akabe Yayýnlarý’nýn ve Mavera dergisinin yönetimini üstlendi.

1984’te Akabe A.Þ.’nin Ýstanbul’a taþýnmasý kararý ile bu görevini devrederek yeniden memurluða döndü. DPT’de sözleþmeli personel olarak çalýþýrken, 1987 Milletvekili seçimlerinde Anavatan Partisi’nden aday oldu. Kahramanmaraþ’tan milletvekili seçildi. TBMM’nin 18. Dönem çalýþmalarý süresince Milli Eðitim ve Çevre Komisyonlarýnda görev aldý. 1991 seçimlerinde adaylýðýný koymadý, Ýstanbul’a yerleþti.

Merhum Beyazýt evliydi ve dört çocuk babasýydý. Tok, kavgacý, destana yatkýn bir üslûpta söylenmiþ olan þiirlerinde ayrýca ince duyarlýlýklar iþlenmiþtir. Ýslâmî ton bir “leit-motiv” halinde bütün þiirlerine yayýlmýþtýr. Þiirleri Açý (K. Maraþ) , Çýkýþ (Ankara) , Yeni Ýstiklâl, Büyük Doðu, Diriliþ, Edebiyat, Mavera ve Yedi Ýklim dergilerinde yayýnlanmýþtýr. Aldýðý Ödüller: Risaleler; Türkiye Yazarlar Birliði 1988 Þiir Ödülü. Ýpek Yolundan Afganistan’a; TYB 1983 Gazetecilik Ödülü.



ESERLERÝ:

*Sebeb Ey: Ýlk þiir kitabý 1972’de Edebiyat Dergisi Yayýnlarý (2. baskýsý Akabe Yayýnlarý, 1979

*Risaleler: son þiirleri adý altýnda Akabe Yayýnlarý arasýnda 1987 yýlýnda çýktý (2. baský 1989) .

*Þiirler: (Sebep Ey ve Risaleler iki kitap bir arada) Ýz Yayýncýlýk tarafýndan 1992 yýlýnda basýldý (4. baský 1998) .

*Ýpek Yolundan Afganistan’a: 1981’de Ýran, Pakistan, Afganistan ve Hindistan’ý içeren iki aylýk gezi ile ilgili izlenimlerini kitaplaþtýrdý (Akabe Yayýnlarý 1982) .




Sürüp gelen çaðlardan çaðlara

Renk veren tarihe yeþil çaðlayan

Savaþçý yüreðinden savaþçý yüreðine

Cezayirden senegalden

Yüreðimin içine Boðaziçine

Kelimelerden bir kelime diken yeryüzüne.

Dünyanin kalbini dinle geliyor adým adým

Dallar meyvaya dursun toprak tohuma dursun

Ýnsan barýþa dursun selama dursun zaman

Sabýr savaþ zafer. Adým: MÜSLÜMAN

Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.