MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

MIRACLAMA -2-
yarsuad

MIRACLAMA -2-


Nazla namaz hoþtur
Miraca giden kuþtur
Rabbim bu ne iþtir?
Niyazsýz virdimiz

Seherde uyanýklar
Allah der , sayýklar
Aþk ile baðrý yanýklar
Aþk olsun ,derdimiz

Namaz mümine miraç -3-
Cümle derdine ilaç
Miraca çýkan kullar
Deyin hele ne gördünüz?

yedi "nefs" makamý
Býrakmaz hiç yakamý
Nefs i terbiye edenler
Hangi makama erdiniz ?

Kim levvamede ,desin -2-
Emmareden gelir sesin
Mutmainnede deðilsen
Yarayý nasýl sardýnýz?

Ýlmel yakinler okur -1-
Ayn el yakinler bakar
Hakkel yakinler dokur
Allah’a ne ile vardýnýz?

Yarsuad’ým, herkesin ahý
Aklýncadýr Allah’ý
Miraca çýkamýyorsanýz ?
Gönül olsun yurdumuz
................. ,,,,,,, ,,,,,, ,,,,,,

Þiirdeki KAVRAMLAR
,..........................
YAKÎN (Ýlmel Yakîn - Aynel Yakîn - Hakkal Yakîn)

-Yakîn (a.i); saðlam bilgi, iyi kat’i olarak bilme.
-Ýlm-el Yakîn ; kat’i olarak edinilmiþ, saðlam bilgi.
-Ayn-el yakîn; bir þeyi kendi gözüyle görüp mahiyetini bilme.
-Hakk-el yakîn; gerçekliðinde hiç þüphe olmayan.
-Falan yerde bir göl olduðunu bilmek ilm-el yakîn. O gölü gidip görmek ayn-el yakîn. O göle girmek hakk-el yakîn dir.

Tekasür Suresi Okunuþu

Bismillahirrahmânirrahîm.
1- Elhakümüt tekasür
2- Hatta zürtümülmekabir
3- Kella sevfe ta’lemun
4- Sümme kella sevfe ta’lemun
5- Kella lev ta’lemune ýlmel yekýyn
6- Le teravünnelcehýym
7- Sümme leteravünneha aynelyakýyn
8- Sümme le tüs’elünne yevmeizin anin neýym

Tekasür Suresi Anlamý

Rahmân ve Rahîm olan Allah’ýn ismiyle.
1- O çokluk kuruntusu sizleri oyaladý,
2- Ta kabirlere kadar gidip ziyaret ediþinize kadar!
3- Öyle deðil, ileride bileceksiniz!
4- Sonra yine öyle deðil, ileride bileceksiniz!
5- Öyle deðil, kesin olarak bilseniz,
6- Andolsun ki, cehennemi mutlaka göreceksiniz!
7- Sonra yine andolsun ki, onu yakýn gözüyle göreceksiniz!
8- Sonra andolsun ki, o gün her nimetten sorgulanacaksýnýz
ALINTI
2-
Nefsin Makamlarý
..,......
1) Nefsi Emare: Devamlý kötü iþler emreden nefis demektir. Bu nefsin sýfatý, hep kötü iþleri istemektir. Kötü iþleri güzel görür, kalbi devamlý o tarafa çeker. Ahiret derdi, ölüm düþüncesi, hesap sorgusu, azap kaygýsý yoktur. Sadece keyfini, þehvetini, rahatýný düþünür. Buna ulaþmak için helal haram diye sýnýr taþýmaz. Her yolu kullanmak ister. 
Kuran-ý Kerimde (Hiç þüphesiz nefis devamlý kötülüðü emreder. Rabbimn acýyýp koruduklarý müstesna) Yusuf 12/53 ayeti bu sýfattaki nefsi tanýtmaktadýr. 
Kafirlerin, münafýklarýn ve devamlý günaha dalan kimselerin nefsi bu sýfattadýr. Bunun tedavisi, samimi tövbe ve terbiyedir.
.....
2) Nefsi Levvame: Kendini kýnayan, kötüleyen, azarlayan nefis demektir. Tövbe ve terbiye ile bir derece uyanan nefis, bu merhalede kendi iþlediði kötülükleri önce zevk alýp yapsada peþinden piþman olur, kendisini kýnar yapmamak için karar verir. Ancak günah önüne gelince duramaz, yine içine düþer. Sonra piþman olur. Ýyilik ile kötülük arasýnda bocalar durur.
Eðer nefs, ilahi rahmet ve manevi bir feyiz ile desteklenirse bu halden kurtulur. 
Kuran-ý Hakimde: (Kýyamet gününde ve devamlý kendini kýnayan nefse yemin ederim ki) Kýyame 75/1-2 ayeti bu sýfattaki nefse iþarettir.
.......
3) Nefsi Mülhime: Ýlham, feyiz ve keþfe ulaþan ve hayýrda kalbe yoldaþ olan nefis demektir.
Nefsi tövbe ve günahlarýn aðýrlýðýndan ve þehvet bataðýndan kurtulup itaate yönelirse, ilham ve feyz almaya kabiliyet kazanýr. Artýk, haramdan kaçar, hayra koþar. Ýbadet ve zikirden lezzet alýr. Kalbinde ilahi aþk ateþi parlamaya baþlar. Bu nur ile iyi ve kötüyü seçer.
Ancak þeytan bu kimsenin de kalbine girmeye yol arar. Peþini býrakmaz. Onu günah ile kandýramazsa, ibadetleri için kandýrmaya çalýþýr. Ona (insanlar helakte ama sen kurtuldun) der. Haktan koparmaya uðraþýr. Bu yoldaki hak yolcusu manevi terbiye altýna girerse tehlikeden kurtulur. Yoksa gizli yollarla tehlikeli hallere düþme ihtimali mevcuttur.
......
4) Nefsi Mutmainne: Huzur bulmuþ, sakin olmuþ, rahatlamýþ, ýstýrabý dinmiþ, þek ve þüphesi gitmiþ nefis demektir. Bu mertebe yüce Allaha dostluk yani velayet mertebesidir. Bu merhalde nefis, kalple birlikte bütün ilahi emirlere sevgiyle uyar. Þek ve þüphesi kalmaz ýstýraptan kurtulur. Manevi tecellilere ulaþýr; feyizlenir, tatlanýr, artýk her iþte cenabý Hakkýn rýzasýný hedef alýr. Ona teslim olur. Ýtaati süreklidir. 
Kuraný hakimde:
(Ey mutmain olmuþ Allah ile huzur ve sukuna ulaþmýþ nefs. Sen onran razý, O da senden razý olarak rabbine dön. Gir Salih kullarýmýn arasýna; gir cennetime.) Fecr 89/27 ayetiyle anlatýlan nefis, Allah aþký ve zikri ile mutmain olmuþ nefistir.
.....
5) Nefsi Radiye: Allahtan razý olan, Ondan gayri her þeyi gözünden silip atan ve sadece Rabbine nazar eden nefis demektir. Bu sýfata ulaþan nefis, kendi iradesini yüce Allahýn iradesine teslim eder. Onun için sever, Onun için kýzar; onun için yaþar. Acý tatlý her þeyde ilahi rýzayý arar, edebi korur. Herkese rahmet olur, kimseye sýkýntý vermez. Bütün insanlara þefkat gözüyle bakar.
....
6) Nefsi Merdýyye: Yüce Allahýn kendisinden razý olduðu nefistir. Bu nefis sahibi öyle terbiye olmuþtur ki, ne yapsa Allah rýzasýna uygun olur. Günahlarý unutur; ilahi aþk denizinde yüzer; her þeyi ile aleme rahmet olur. Ona keþif ve keramet olarak ne verilirse, o Allah rýzasýnda baþka bir þeye iltifat etmez. Bu makam büyük velilerin, ariflerin, kamil insanlarýn makamýdýr.
......
7) Nefsi Kamile: Kamil, olgun, tertemiz, safi nefis demektir. Bu makamdaki nefs sahipler Allahu Tealanýn en seçkin ve en has kullarýdýr. Onlar ilahi aþký ve edebi en üst düzeyde temsil eden kutup insanlardýr. Onlar Allahýn yer yüzündeki delili ve peygamber varisidirler. Halký irþad ile görevlidirler. Bütün güzel ahlaklarý bünyelerinde toplamýþlardýr. Gavs, Kutup diye anýlan zatlar bu makamdadýr.
Onlar yüce Hakký sever, halkta onlarý sever. Onlar Allahtan korkar, halkta onlardan korkar. Onlar Cenabý Hakka hizmet eder; bütün alemde onlara hizmet eder. Onlar Allahtan razýdýr; kafir ve gafiller hariç cümle alemde onlardan razýdýr
ALINTI
3-NAMAZ VE MÝRAC
Namaz mü’minin miracýdýr” sözü her ne kadar mana açýsýndan doðru olsa da hadis kaynaklarýnda yer almamýþ, Peygamberimize ait bir söz olduðu tespit edilememiþtir.

Bu söz Fahreddin er-Râzî ve Alûsî gibi tefsirlerde bulunmaktadýr.

Râzî, bunu bir hadis olarak nakletmekte ise de nerede geçtiðini ve kimden rivayet edildiðini söylememektedir. (Bkz: Fahreddin Râzî, et-Tefsîru’l-Kebîr, c: 1, s: 226, Sureden Çýkarýlan Akli Ýncelikler bölümü; Âlûsî, Rûhu’l-Meânî, c: 10, s: 453, Tevbe suresi 74. ayetin tefsiri)
Peygamberimizin bir hadisi þeriflerinde kulun Allah’a en yakýn yerinin secde olduðunu belirtmesi, namaz kýlan her mü’minin manen miraca erdiði þeklinde yorumlanmýþtýr.
Ebû Hureyre radýyallâhu anh anlatýyor: Resûlullâh aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:
“Kul Rabbine en ziyade secdede iken yakýn olur, öyle ise secdede duayý çok yapýn.”(Müslim, Salât, 215, (482); Ebû Dâvud, Salât, 152.)
Bu hadis, “… Secde et ve Allah’a yakýnlaþ.”(Alak, 96/19) ayetinden çýkarýlmýþ doðru bir hükümdür.
ALINTI
Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.