MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

Yanamak,Enemek Tef'e Germek
degirmenci

Yanamak,Enemek Tef'e Germek



Gün geçmiyor ki tarih tekerrür etmesin. Bir vatandaþýn bildiði birde gazetecinin araþtýrmacýnýn iþittiði bildiði vardýr. Lakin herseyin üzerinde devlet ricalinin yaþayýp ayrýntýlarý ile bildiði vardýr.

Hülâsa biraz vakit ayýrýp tatihi irdeler memleket ve dünya gündemini takip edersek. Geçmiþte oynan oyunlarýn kurulan kumpaslarýn günümüzdede tekrarlarýna þahit olduklarýmýz var.
Bizde yöresel bir söz vardýr "Ýnek almýyo dana gelmiyo"

Hayvancýlýkla uðraþanlar bilir; Af buyrun inekler yeni doðum yaptýðýnda bazýlarý buzaðý’sýný emzirmezler tepme ile boynuzunu vurup yavrusunu kabullenmezler. Koyunlar içinde durum aynýdýr.

Hayatta herþeyin bir çaresini halk eden Allah c.c. insan aklýna tecellisi ilede inekle dananýn barýþmasýnda bir çare halk etmiþ.

Neyseki bunlar yaþana yaþana tecrübe edildiðinden özellikle yaþlýlarýmýz "yanama" ismini verdikleri yöntem ile inekle danayý, koyunla kuzuyu,keçi ile oðlaðý barýþtýrýp meseleye aðýrlýklarýný koyarlar.

Büyük baþ olsun küçük baþ olsun inek ile dana ve ya koyun ile kuzu sakin bir ahýra alýnýr inek bir yere baðlanýr yakýnýnada bir köpek baðlanýr ehil kiþide eline bir sopa alýr buzaðý býrakýlýr. Bu dörtlü baþ baþa býrakýlýr, yavru buzaðý anneyi emmek için uzandýðýnda anneden tepiði boynuzu yer.

Ne olacaksa þimdi olur; Ehil kiþi ineðin burnuna veya ayak kýsmýna sopayý sert bir þekilde indirir ineðin hareketliliði ortamý gerer ve köpeði kýzdýrýr, köpeðin havlamasý ehil kiþinin sopa ile vurmasý ineði birinci defada olmasada bir kaç denemeden sonra yavrusu ile barýþtýrýr. Bizde buna "ana ile danayý yanama" derler.

Bizlere gerçek tarihimizi öðretmek eðrilerimizle doðrularýmýzla yüzleþtirmek istemeyenler okullarýmýzda Türkçe dersimizde Bremen mýzýkacýlarýný okuttular.

Tarihimizde o kadar baþ tacý kahramanlar, o kadar öyküler, öðüt verici masallar fýkralar varki okuduðumuz ders kitaplarýnda sadece bazýlarýnýn isimleri ve katýldýklarý savaþlarýn bir kýsmý kýsadan geçildi. Dünya ya adalet ile hükmeden ecdada, bizim okuduðumuz dönemlerde (1983) Tarih ve Türkce derslerimizde bremen mýzýkacýlarýna ayrýlan sayfa kadar yer ayrýlmadý, ki isimlere yer ayrýlsada öze inilmedi.

Günlük yaþamda kaç kelime ile zengin dilimizi kullanabiliyor, dinimizde,kültürümüzde ne kadar tavizsiz dik durabiliyor,birlik olmamýz gerektiði yerde ne kadar kenetlenebiliyoruz.

Her yönden güçlü olmalý Ülke . Eðitimde, yerleþimde alt yapýda, sanaide,madden manen,
sinemada,kiþiliðe kiþilik,devlete güç katacak her ne varsa o olmalý.

Geçmiþimizdeki filimlerimiz ile günümüzdeki baktýðýmýz bir kaç yýldýr oynayan tarihi görsel yansýtan dizi filimlerimiz arasýndaki fark yerle gök,imanlý ile imansýzýn arasýndaki fark kadar.

Yýl 1995 askerlik görevi yaptýðým kýþlamýzda camimiz var cami görevlisi üst devremizin tezkereye gitmesi ile göreviminde camiye yakýn olmasýndan 5,6 ay kadar sivil hayatta imam olan asker arkadaþýmýz gelene denk naçizhane cübbeyi giymek bize nasip oldu.

Konumum tavizzis duruþum itibari ile komutanlarýmýzýn gözünde ayrý bir yerim vardý dolayýsýyla en üst rütbelide olsun mutlaka damarýma dokunduklarý olur komutanlarýmýzla baþbaþa kaldýðýmýzda dini ve siyasi konulara girmiþliðim ileri seviyede tartýþmýþlýðým olmuþtur. O dönemlerde namaz kýlanlara bakýþlarý fikirleri nelerle suçladýklarýný burdan anlatmamýza hacet duymuyorum birazcýk hafýzalarýný yoklayanlar bilirler.

Komutanlarýnda dinine baðlý olaný dine ters olaný,sayðýlý ve sayðýsýz olaný vardý.Halâ yaþýyorsa ýslah olmayanlar var ise Allah ýslah etsin. Neyse bizim namaza alerjisi olan komutanla depocu olmamdan dolayý sýk sýk bir araya gelmemiz icab ediyor,derken konuyu siyasete ve dine mutlaka getiriyor. Hatta diyorki sizin þu kapalý ve sakallýlar varya onlarý görünce akþam eve varýp birkaç kadeh atýyorum.

Olacak ya bir gün kýþla komutaný albay hastalanmýþ vekaleten yerine dinimize baðlýmý baðlý 2 aylýðýna bir kýþla komutaný geldi, naçiz hane biz imam yeni kýþla komutanýmýz cemaat cami içinde komutan asker çok fark yok gayet mütavazi muhabbetimiz olurdu.

Hani vardý ya bizim müslümaný görünce alerjsi olup eve varýnca zýkkýmlanan komutan, vakit cuma vakti cuma namazýný kýldýrýyorum birinci safta arkamda deðerli kýþla komutanýmýzýn dibinde bizim þarapçý komutan.

Demem þu ki yanayacaksýn. Baþ deðiþtimi ayak deðiþiyor. Millet birlik olup karaborsacýlýk yapaný, milletin hakký için birlikte olmayan devletin sýrrýný baþka devletlere aktaran siyasi parti liderlerini,kuruluþlarý,örgütleri yanamalý gerekirse enemeli .Tabaný bir olanýn tepesindeki yöneticiler de menfaati bir yana býrakýp vatanýmýzýn,neslimizin geleceði söz konusu olduðunda birlik olmalarýný vatandaþ olarak biz elzem kýlmalýyýz toplumdan ülkeden dýþlamalýyýz.
Hülasa mesele üzerimizde oynan oyunlarsa keçi inadýný katýr inadýný sincap inadýný bir kenera atýp gerektiði yerde çözüm için taþýn altýna elini hiç çekinmeden koymalý. Koymalý ki mevzu parti pýrtý olmamalý "ana ile yavru ayrý kalmamalý."

Tef’e Germeli

Soðanla sarýmsakla oynayaný
Terörle hainle kol kola olaný
Zehrini millete kusaný
Tef’e gereceksin Hak için
***
Dövizi silah gibi kullananý
Düþmana yardakçýlýk yapaný
Tarihe bin bir hile kataný
Tef’e gereceksin Hak için.
***
Abdil’im fazla söz ahmaða
Kýsa kes özettir anlayana
Kem sözlüyü din’e,bayraða
Tef’e gereceksin Hak için.

Abdil Göktekin
Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.