MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

Kestanalik Serbest
degirmenci

Kestanalik Serbest



.......


Henüz on bir on iki yaþlarýmda Babamdan dinlediðim hikayeyi paylaþýp þiirleþtiririyim istedim. Babamla birlikte ayný iþyerimizde çalýþmamýzýn güzellikerinden bir taneside zaman zaman yaþanan olaylar karþýsýnda ömrü berketli olasý Babam hikayelerle örnekler verir disiplinli bir ahlak aþýsý yapar kalýcý ögütler verirdi,küçüklüðümden zihnime kazýnan hikayelerden bir tanesi.

Vakti zamanýnda bir çoban varmýþ, çobanýn olduðu ülke Padiþah’lýkla yönetilirmiþ, o ülkede büyükmü büyük bir kestanelik varmýþ, kestaneliðe hayvan girmesi yasakmýþ.

Çoban ne zaman birisiyle sohbet etse; "Ah bir padiþah olsam þu elimdeki sopamý havaya atýp tutasýya kadar olan zaman diliminde neler yaparým neler." dermiþ.

Gel zaman geç zaman bu çobanýn sözü padiþahýn kulaðýna varmýþ.

Padiþah vezirine ; Gidip þu çobaný bulup getirin demiþ.

Lakin çoban bulunup getirilesiye Padiþahýn huzuru kaçmýþ,hangi hizmette kusur ettimki çoban hizmetimden ziyade hizmet hayal eder düþüncesi ile hop oturup hop kalkarmýþ.

Çobaný bulan vezir; Padiþahýmýz seni huzura istiyor , sopa’ný havaya atýp yere düþesiye söz senin demiþ. Çoban keyften bir ayaðý basar diðeri ayaðý basmazmýþ.Nihayetinde huzura getirilmiþ.Hemde elindeki sopasý ile birlikte.

Sayðý selam sonrasý; Padiþah çobana elindeki sopaný havaya atýp yere düþesiye selahiyetimi sana veriyorum bu zaman zarfýnda ne yapacaksan yap aksi halde kelleni vurdurrum demiþ. "Kabulünse yap, yok kabulün deðilse hiç bu iþe kalkýþma." Çoban terettütsüz kabul etmiþ.Vezir ve huzurda bulunan herkes bu çoban canýna susamýþ, sopayý atýp geri tutasýya ne yapýlabilir diye þaþkýnlýkla beklerlermiþ.

Çoban üç beþ saniyeliðine görevi almýþ.Sopayý havaya atar atmaz "Kestanelik serbest" demiþ. Ferman buyurmuþ.

Oldukça otlu olan kestane bahçesini bir güzel gütmüþ,çobanýn ve sürünün bayram günü olmuþ.

Hafife alma her insaný
Ters teper þaþýrtýr pusulaný
Padiþah’tan seçer kurbaný
Hafife alma her insaný.

Üstün görme kendini
Çýkar bir yiðit yýkar bendini
Su diye içirir alýnýnýn terini
Hafife alma her insaný.

Yolunda git incitme bir caný
Hor görme Abdil,ýrðatý çobaný
Toplar sýrtýna sarar bohçaný
Hafife alma her insaný.

Abdil Göktekin
Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.