MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

DAĞISTAN
yarsuad

DAĞISTAN


Çukur ovada; Bir köy var,þirin
Kaybedilmiþ topraklarýn; Anýsý
Kimi Çerkez’im der, kimi Gürcü
Habersizken ’Avarlýðýn’ tanýsý

Kýzýlelma’m; Adý, Daðýstan
Ne çeçen, ne Abaza;Destan
Þeyh Þamiller diyarý, atan
Avar Türklüðünün, son kalesi

Kafkasya’nýn, daðlar ülkesi; Daðýstan
’Vatan ne Türkiye’dir Türklere, ne Türkistan
Vatan, büyük ve müebbet bir ülkedir: Turan’
Merhum ’Ziya Gökalp in’ demesi

Adana Ceyhan, Daðýstan köyü
Rahmetle Anarým; Bala Beyi
Kýz alýp kýz vermiþ, emmi dayý
Süregider;’Kim kimdir’, bilmecesi

Yarsuadým; Þeyh Þamili, oku
Çile ,çile ;Özgürlük doku
Utanma, ’Bu benim atam’; Deki
IRK;Ýnsanlarýn ’HÝSSETME’ meselesi

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
DAÐISTAN Cumhuriyeti( Daðýstanlýlar )
Daðýstan bölgesi Bütün doðu Kafkasya’yý kaplar. Ancak Kafkasya’nýn bir nevi yerlisi sayýlanlar {(Avarlar, Lezgiler, Gazi-Kumuklar ve Darginler) yani Turan boylarý} daha çok Daðlýk bölgede yaþarlar. Hazar Denizi’ne doðru uzanan veya kuzeydoðuda Sulak ve Terek Nehirleri’nin aþaðý mecralarýný da içine olan ve düzlük (hatta daha kuzeyde step görünümlü olan ) kesimde Türk asilli kabileler (Kumuklar, Azeriler, Türkmenler ve hatta Nogaylar) yaþarlar.
Daðlý kabilelerinin aralarýnda bulunan engeller ( daðlar, tepeler, derin vadiler, vs.) batýdaki kadar olmasa da buradaki kabileler arasýnda da farklýlýklar doðmuþtur. Ovaya doðru ( kuzey, doðu veya güneydoðu istikametinde ) olan yerlerde yasayan kabilelerin mensuplarý genellikle Türk kabileleri ile sýký iliþkiler içerisinde bulunmalarýndan dolayý Türkçe de bildiklerinden, bu dil doðu Kafkasya’da ortak bir anlaþma vasýtasý olarak kullanýlmaktadýr.
Siyasi ve askeri yönden bütün daðlý kavimler gibi Daðýstanlýlar da savaþçý, aktif ve hürriyetlerine düþkündüler. Bu nedenle bu bölgede ( yani bütün Daðýstan’da) ovalý kesim, Daðlýk kesime tabi olmuþtur. Þeyh Þamil’in Daðýstan da en fazla dayandýðý kabileler Lezgiler, Avarlar gibi Turani kavimlerdir..
Daðýstan’ýn nüfusu A. Cevdet Paþa (1878 de) 270.000 hane olarak tespit ediyor. Allen-Muratoff ise "Gerilla savaþlarý "sýrasýnda doðu Kafkasya kabilelerinin nüfusunu tahminen 500.000 olarak veriyor. Binbaþý Nazmi ise 1956 da Daðýstan’ýn Müslüman nüfusunu 1.450.000 olarak veriyor. A- Avar (Andelal)lar (Andilerdahil) Daðýstan’ýn kuzey-batýsýndaki Koysu Irmaðý’nýn Andi, Avar ve Kara kollarýnýn kaynaklarý civarýndaki bölgeler ile kuzeye doðru Kumuklar’ ýn oturduklarý alçak ovaya doðru uzanan kesimde (Çir-Yurt’a kadar) yasarlar. Güneyde ise Zakatali Mýntýkasý’na kadar olan bölgede bulunurlar. doðularýnda kuzeyden, güneye doðru Kumuklar, Darginler ve Gazi-Kumuklar (Laklar) güney doðularýnda ise Lezgiler bulunur; Kuzeybatýlarýnda Çeçenler, güney batýlarýnda ise Gürcüler bulunurlar. Lezgiler’den sonra Daðýstan’ýn en kalabalýk kabilesi Avarlar’dýr.
Dil yönünden üç gruba ayrýlýrlar;
1- Avar,
2- Andi,
3- Dido (Tsez).

En kalabalýk gurubu esas Avarlar meydana getirirler. Bunlar kuzeyde Sulak Irmaðý’ndan (orta kesimleri) güneye doðru Zakatali yöresine kadar uzanýrlar. Andiler ise Bottlih, Godoberi, Karatin, Bagvalal, Çamalal, Tindi ve Açvaçis gibi alt guruplara ayrýlýrlar. Dido gurubuna ise Hinuk, Çvarsin ve Kapuçinler dahildirler. nüfuslarý ise 1939 nüfus sayýmýna göre (bir fikir vermek amacýyla veriyoruz) Avarlar 170.000, Andiler 30.000, Didolar 10.000 kiþi olarak sayýlmýþtýr. Avarlar aslýnda Avar Hanlýðý’na baðlý idiler. Hamzat Bek ve sonra da ÞEYH ÞAMÝLÝN ESAS DAYANDIKLARI TOPLULUK AVARLARDIR..
Daðýstanýn coðrafi olarak bulunduðu bölge:
Asya kýtasýnýn Önemli bir Türk Bölgesi olan Astrahan eyaletinin güneyi ve Don nehrinden baþlayarak, Karadeniz ile Hazar Denizi arasýndaki kara parçasý, Ayrýca Türk ve Ýran sýnýrlarýna kadar olan uzantýsýný da hesaba katarsak. 450 bin kilometrekare geniþliðindeki Bu muhteþem coðrafyaya Kafkasya denir.
Bu coðrafyada Kuzeybatýdan güneydoðuya uzanan Kafkas Daðlarý’ nýn kapladýðý bölge esas itibariyle daðlýk olup, Kafkas halklarýnýn büyük çoðunluðu genellikle bu daðlýk bölgelerde yaþar. Kafkas Daðlarý ’nýn kuzeyinde kalan kýsma Kuzey Kafkasya, güneyinde kalan kýsmý da Güney Kafkasya, Mâverây-ý Kafkasya veya Transkafkasya adlarý verilmektedir. Tarih boyunca Kafkasya’da yaþayan milletlerden Kafkas yerlileri olarak çok büyük bir kýsmý Turani kavimlerdir Bunlar; Çerkezler, Abnazlar, Çeçenler, Ýnguþlar, Avarlar, Lezgiler, Laklar, Darginler, Gürcüler, Kumuklar, Nogaylar, Kalmuklar, Karaçaylar, Balkarlar, Karapapaklar, Kundurlar ve Azeriler; Hint-Avrupa kavimlerinden Osetler, Ermeniler, Svanlar, Farslar, Alanlar ve Ruslar; Sâmi kavimlerinden de Yahudiler bulunmaktadýr. Hint-Avrupa ve Sâmi kavimleri ile Gürcülerin bir kýsmý dýþýnda bu kavimlerin hepsi müslümandýr.
Geçmiþte tarihi devrelerde Özellikle Turan merkez bölgesi olarak tanýmlanan Büyük Türkistan da yaþayan, çevresi ile kavgalý, belki birazda geçimsiz savaþçý kavimler, ülkeleri iþgal edilen mülteciler Kafkasyaya sýðýnmýþlardýr. Dünyanýn birçok yerinden gelen insanlarýn buraya sýðýnmalarý tamamen Kafkaslarýn coðrafi ve fiziki konumundan kaynaklanmýþtýr. Çeþitli sebeplerle yurtlarýný terk etmek zorunda kalan insanlar savunmanýn daha kolay olduðu ve zor takip edilebildikleri daðlara sýðýnmýþ ve buralara yerleþmiþlerdir.
Milliyet ve dilleri itibariyle Kafkas Kavimleri, bu fiziki coðrafyanýn kendilerine kazandýrdýðý hayret verici özelliklere sahip olmuþlardýr. Kafkaslar, dünyanýn baþka hiçbir yerinde görülmemiþ bir þekilde çok sayýda kabile, soy ve insanlardan oluþmakta ve bunlar çok çeþitli lehçe ve diller kullanmaktadýrlar. Sadece Daðýstan’da bugün otuzun üzerinde ayrý boy ve oymak (belki daha da derin aykýrýlýklarý olan topluluk)yaþamaktadýr.
Özellikle Daðýstan’ýn da içinde bulunduðu Doðu Kafkasya bölgesinde yüzlerle ifade edilen dilin konuþulduðu bilinmektedir. Araplarýn bu coðrafya da bulunan Daðýstan için Diller Daðý (Cebelü’l-Elsine) dediði, Romalýlarýn iþlerini takip etmek için 130 tercüman kullandýðý Kafkasya’da 300 hatta 360 adet dilin varlýðýndan söz edilmektedir.
Bu dillerin sayýsý hakkýnda, en temkinli Avrupalý yazarlarýn bile verdikleri rakam kýrkýn altýna düþmemektedir. Bu diller yapý bakýmýndan birbirlerinden pek farklý gözükmemektedir.
Bu göz alýcý çeþitlilik ve farklýlýk, bu kavimler arasýnda asýrlar boyu sürüp giden anlaþmazlýk, kan davalarý ve sürtüþmelere sebep olmuþtur. Ancak en büyük ve ortak düþmanlarý olan Ruslar’a karþý, özellikle XVIII. Yüzyýlýn son çeyreði içinde baþlayan baðýmsýzlýk ve hürriyet mücadelesi, özellikle Kuzey Kafkasya’da, bölgeye özgü bir birlik ve baðlýlýk þuuru geliþtirmiþtir. Bu birliðin oluþmasýnda, Osetinler’in bir kýsmý hariç, bütün Kuzey Kafkasyalýlarýn ortak dini olan Ýslamiyet’in kazandýrdýðý kardeþlik düþüncesinin büyük rolü olmuþtur.
Kaynak: Öztürkler (ALINTI)

Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.