MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

(188)YASAK DEDİ YASA !..
AHMET TURANOĞLU

(188)YASAK DEDİ YASA !..



Sigara, içkiye olsa tiryaki!
Küçük bir zevk için söner ocaðý...
Ücret, vergi öder dert alýr sanki;
Ürünü:Boþ þiþe, pis kül tabaðý!..

Çok kirli görüntü, iðrenç bir koku,
Çevreye sürekli sevimsiz atýk !
Allah yardým etsin atlat bu þoku;
Bulaþýcý mikrop yok olsun artýk !...

Yasaklar,diyetler iþlemez akla!
Kazaya, belaya hep açýk davet...
On Dokuz Mayýsta iyice sakla;
Yasak dedi yasa, uymalý millet !..

Türkiye için, özellikle de sigara tiryakileri için 19 Mayýs sabahý yeni bir dönem baþlayacak. Tüm kapalý alanlar ile okul bahçesi, açýk hava tiyatrosu gibi yerlerde sigara yasak olacak. Yasak yerlerde sigara içenler 62 YTL para cezasý ödeyecek. Vatandaþlar konutlar dýþýnda hiçbir kapalý alanda sigara içemeyecek. Sigara cezasý ile ilgili makbuzlar bastýrýlacak. Kamu ve özel sektör, yasaða uymayanlar hakkýnda bu makbuzlarla ceza kesecek. Sigara cezalarý Hazine’ye gidecek.
Okul, hastane bahçeleri, spor salonlarý, stadyumlar, Aspendos gibi açýk hava tiyatrolarý, toplu taþýma araçlarý baþta olmak üzere özel sektöre ait yerlerde sigara içilmesine izin verenler önce uyarýlacak. Uyarýlara karþýn sigara içilmesine izin veriyorsa 500 ila 5 bin YTL arasýnda para cezasýna çarptýrýlacak.
Okul, dershane, tiyatro, spor salonlarýnda sigara satanlara 1000 YTL ceza verilecek. 18 yaþýndan küçükleri sigara üretim, daðýtým ve satýþýnda çalýþtýranlar 1000 YTL ödeyecek. Okul önleri baþta olmak üzere sokaklarda paketleri açýp tane ile sigara satanlar 250 YTL ödeyecek. Reklam ve daðýtým kurallarýna uymayan sigara firmalarý da aðýr cezalara çarptýrýlacak. Firmalar 50 bin ile 250 bin YTL arasýnda para cezasý ödeyecek. Sigara firmalarýnýn amblemlerini yayýnlayan medya kuruluþlarýna verilen cezalar 250 bin YTL’yi bulacak.

Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.