MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

ÖLÜYORUM SESSİZCE
Yaşanmamış Aşkların Şairi

ÖLÜYORUM SESSİZCE






Zamaný mekaný yok, aþk ferman dinlemez ki
Ýçimdeki sevdayý kimseler bilemez ki
*Misk-i amber kokulum yanýma gelemez ki
Kaderim bana küstü, ölüyorum sessizce


Aylar, mevsimler boyu yollarýný gözledim
Bir bilsen kara gözlüm, seni nasýl özledim
Çýkarýp yüreðimi, ateþlerde közledim
Bahtýma zulüm düþtü, ölüyorum sessizce


Yaþamadý sevgimiz, nefes dahi almadý
Kesildi damarýmýz, canda takat kalmadý
Kahpe feleðin iþi, bir gün olsun salmadý
Cana kor ateþ düþtü, ölüyorum sessizce


Tende ilaç aradým, bulamadým habibi *
Yarama çare olmaz,neyleyeyim tabibi
Gonca gülüm, ay yüzlüm gönlümün tek sahibi
Sevdama hayal düþtü, ölüyorum sessizce


Adým çýkmýþ bir kere, savunamam kendimi
Bilet kesilmiþ çoktan, buldum derken dengimi
Yorulmasýn kimseler, hazýrladým kabrimi
Ayrýlýk bana düþtü, ölüyorum sessizce


Vecdi Murat SOYDAN
(Yaþanmamýþ Aþklarýn Þairi)
23/03/2017, Isparta

*Misk-i amber : Eþi, benzeri olmayan güzel bir koku
* habip : Sevilen, sevgili.


Misk, bir tür erkek ceylan tarafýndan üretilen güzel kokulu maddedir. Ayný zamanda erkek misk geyiðinin vücudundan çýkan, kokusu hoþ ve kuvvetli, yaðlý bir salgýdýr. Salgý, geyiðin karnýnýn alt tarafýnda bulunan salgý bezinden gelir. Misk salgýsýna koku veren ana madde, muskon organik bileþiðidir.

Ceylan dýþýnda, bazý farklý hayvanlardan da üretilebilir (örneðin misk kedisi). Asya kýtasýnda yaþayan bir tür keçiden üretilen misk, en bol olan ve en çok kullanýlan türüdür. Bugün sentetik olarak da üretilen misk, özellikle Orta doðu ve Ýslâm kültüründe fazlasýyla bilinen ve deðer verilen bir kokudur. Kur’ân’da cennette bulunduðu anlatýlýr.

Misk, parfüm yapýmýnda esans ruhu olarak, koku ve renk vermek için kullanýlýr. Misk elde etmek için, geyiðin salgý yapan bezleri, bulunduðu yerden çýkarýlarak kurutulur. Bu bezlerin büyüklüðü, iri bir yumurta büyüklüðünü geçmez.

En iyi misk, Tibet’te yaþayan geyiklerde bulunur. Doðu ve Orta Asya’da yaþayan misk geyiðinin yüksekliði 55 santimetreyi geçmez. Küçük yapýlý bir hayvandýr. Etinden ziyade parfümcülükte kullanýldýðýndan, misk üreten bezlerini almak için avlanýr. Sayýlarý süratle azalmaktadýr. Esasen misk elde etmek için avlamak gerekmez. Normal olarak hayvan misk salgýsýný kendiliðinden salgýlar. Salgýnýn rengi, siyahtan ayýrt edilmeyecek þekilde koyu kahverengidir. Biriktirilip kurutulduktan sonra iþleme tabi tutularak misk esansý elde edilir.

Misk kelimesi Kur’ân-ý Kerim’in þu âyetinde geçmektedir:

Mutaffifîn-22-26: Muhakkak ki ebrar olanlar, elbette ni’metler içindedir. Tahtlar üzerinde (oturup) seyrederler. Sen, ni’metin pýrýltýsýný (sevincini), onlarýn yüzlerinde görüp Onlara, mühürlenmiþ (sadece kendilerinin açacaðý) halis þaraptan sunulur (içirilir). Onun (o þarabýn) sonu misktir (þahane misk kokusudur). Ve yarýþanlar, artýk bunda (bunun için) yarýþsýnlar.

Hadîslerde iyi ve güzel huylu salih insanlar, miske benzetilmiþtir:

“Ýyi bir sohbet arkadaþý misk satýcýsý gibidir, sana misk vermese bile kokusu bulaþýr. Kötü bir sohbet arkadaþý da körük çekene benzer. Tutuþturduðu ateþ seni yakmasa da, üzerine dumaný bulaþýr.”

Amber iki yolla elde edilir:

Birincisi, kutuplara yakýn bölgeler hariç bütün okyanuslarda yaþayabilen ‘Physeter macrocephalus’ isimli dev balinanýn, denize attýðý salgý muhteviyatýndaki amberin denizden veya yakalanan balinalardan toplanmasý yoluyla; ikincisi, doðrudan laboratuarda sentetik olarak sentezlenerek veya amber kokusu taþýyan bazý bitki özütleri, bir seri kimyevî iþlemlerden geçirilerek. Balina kaynaklý amberin azlýðý sebebiyle, günümüzde tüketilen amberin çoðu sentetik ve yarý sentetik yollardan üretilmektedir.

Tabiî amberin sentez edildiði fabrika olan ‘Physeter macrocephalus’ isimli balina (kaþolot), Akdeniz’de zaman zaman görülmekle birlikte, genellikle yarý açýk ve sýð denizlere girmez. Bu balinalar; baþ bölgesindeki salgý bezleri, yaðlý ve mumsu bir madde salgýladýðýndan ‘ispermeset balinasý’ olarak da bilinirler. Vücutlarýnýn üçte biri büyüklüðünde olan baþ kýsýmlarý, bu mumun depolandýðý bölgedir.

Sadece alt çenelerinde elliye yakýn diþ bulunmaktadýr. Erkekleri 15-20 metre uzunluðunda, 45-55 ton aðýrlýðýnda; diþileri, 11-13 metre uzunluðunda, 20 ton aðýrlýðýndadýr. Ortalama ömürleri yetmiþ senedir. Günümüzde sayýlarýnýn altý yüz bin civarýnda olduðu tahmin edilmektedir. Balina avcýlarý 18. ve 19. yüzyýl ile 20. yüzyýlýn ilk yarýsýnda çok sayýda balina avladýklarýndan Milletlerarasý Balina Komisyonu, 1984 yýlýnda ticarî maksatlý balina avcýlýðýný tamamen yasaklamýþtýr.

Bu balinayý diðer balina türlerinden farklý kýlan önemli bir özellik, sindirim sisteminden salgýlanan salgýda, amber isimli kokulu kimyevî bileþiðin bulunmasýdýr. Bu güzel kokulu kimyevî bileþiðin, balinaya ne tür bir fayda saðladýðý henüz cevaplanamamýþtýr. Bazý araþtýrmacýlar, balinanýn istemeden yuttuðu sert ve kesici maddelerin sindirim sistemini tahriþ etmesi neticesinde, amber salgýlanmasýnýn uyarýldýðýný ileri sürmüþlerdir. Salgýlanan amber, yirmi santimetreden daha küçük yumrular þeklinde vücut dýþýna atýlýr. Bir balinanýn yýlda 300 kilograma kadar amber sentez edebilme kapasitesinde olduðu tahmin edilmektedir.

Ölü balinalarýn karný açýldýðýnda, ortalama 45 kilogram amber elde edilebilir. Günümüzde balina avý yasaklandýðýndan balinalarý öldürerek amber elde edilememektedir; ancak balinalarýn Bahama Adalarý çevresinde denize býraktýklarý amber, insanlar tarafýndan toplanmaktadýr.

Kalp kuvvetlendirici, kramp çözücü, iþtah açýcý ve hazmý kolaylaþtýrýcý olarak eskiden beri kullanýlmýþtýr.

Eskiden týpta þöhrete ve epeyce kullaným alanýna sahip olan amber, bugün bu amaçla kullanýlmaz. Geçmiþte saflaþtýrýlmýþ amber yaðý isteri ve boðmacada kullanýlmýþtýr.

Amber, mürekkep imalatýnda da kullanýlmaktadýr.

Arap ülkelerinde, özellikle Mekke ve Medine’de “amber kokularý” küçük sabun kalýplarýna benzer þekilde paketler halinde satýlmaktadýr.

(alýntý)
Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.