MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

HİCVİYE


Þiirin yazýlýþ nedeni:
En küçük teyzem ile aramýzda beþ yaþ fark vardýr. Evin en küçüðü olmasý sebebiyle tüm ilgiler onun üstündeyken ben dünyaya gelince, kýskançlýk damarlarý kabarmýþ teyzemin. Epey bir müddet bana yapmadýðý kalmamýþ. (öyle anlatýrlar)
Konuþkan ve çok esprili bir insandýr teyzem. Hiçbir sözden alýnmaz. Rahmetli dedem ona “minik civciv” diye seslenirdi. (Dedem demiþken; rahmetlinin binden fazla þiiri vardýr. Ona özenmem sebebiyle ben de ortaokul çaðlarýmda þiire baþlamýþtým.)
Onunla teyze-yeðen olarak deðil de sanki arkadaþmýþ gibi büyüdük. Hala da öyleyiz. Birbirimizden hiçbir lafý esirgemeyiz. Her fýrsatta söz düellosuna gireriz onunla. Gelelim esas konuya. Þiiri yazma sebebime…
Teyzem ortaokulu bitirememiþti. 90’lý yýllarda ben lisede okurken ne olduysa ona da bir azim geldi. Ortaokulu dýþarýdan bitirmek için baþvuru yaptý. Kendisini ders çalýþtýrmam için de benden yardým istedi ve karþýlýðýnda da bana, kimsenin kolay kolay öremeyeceði zorlukta, hiçbir yerde bulunmayan bir kazak öreceðine söz verdi. Ben de kabul ettim. Çalýþtýrdýðým derslerin hepsini verdi, mezun oldu; ama aylar, yýllar geçti kazak bir türlü gelmedi. Ben de bunun üzerine hicivli bir þiirle teyzeme haddini (!) bildirmeye karar verdim. O zamanlar dedemler Kahramanmaraþ’ta biz Urfa’da oturuyorduk. Çoðu zaman mektuplaþýrdýk. Kazaðým gelmeyince bu þiiri yazýp mektupla göndermiþtim teyzeme. Çok hoþuna gitmiþti. Zaten fazla sürmedi, kazaðýmý ördü ve gönderdi. Hatta öyle bir kazak iþlemiþti ki; gerçekten modeli karýþýk, örülmesi epey zahmetli bir kazaktý. (Üzerimde gören bayanlar yolda beni durdurarak modelini almak isterlerdi.)

HÝCVÝYE
Kýþý geçtik bahar geldi
Bizim kazak nerde kaldý
Giydiklerim hep daraldý
Bizim KAZAK nerde kaldý?

Hani bana söz vermiþtin
Zavallý ben, sevinmiþtim
Ama ipe un sermiþtin
Bizim KAZAK nerde kaldý?

Kandýrýldým ben boþ yere
Böyle kazak yere gire!
Yapmýyorsun bile bile
Bizim KAZAK nerde kaldý?

Millet iki kazak yýrttý
Üstümdeki hep sýrýttý
Fazla oldu bu sýkýntý
Bizim KAZAK nerde kaldý?

Ýþlemedin geçti zaman
Duy sesimi, hey Neriman!
Bak geliyor ay; Ramazan!
Bizim KAZAK nerde kaldý?

Eski kazak olmaz oldu
Kalanlarýn hepsi soldu
Sabrýn küpü artýk doldu
Bizim KAZAK nerde kaldý?

Gül Mustafa yaptý hiciv
Çabuk iþle! “Minik Civciv”
Kýzma! Þiir hep þakaydý
Bizim KAZAK nerde kaldý?

Mustafa GÜL (Hamdi)
(Þubat-1993)


Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.