Hâce Ahmed Yesevi akla geldi muhabbeti gönle geldi
’Ülkü Ocaklarýnýn ilk kurulduklarýnda ki ismi Yesevi Dergahý’ diyerek ’yaþasýn Türk gençliðinin milli ülküleri benimsemesini saðlayan Ülkü Ocaklarý’ Ve Gümüþhanlý’yým yanýk bir sesle haykýrýyorum büyük hevesle Pir-i Sultan Hâce Ahmed Yessevi (ks) sana geldim yirmi dokuz harfin boynunu bükerek dilim serçe yüreðimden ibaret korkularýna çare gibi tutunuþun cümle günahlarýný sýrtýnda taþýyan zaman kendine sürgün, ben de SANA Hâce Ahmed Atama rahmet!... "... gönlümüzün derinliklerinde ve dilimizin inceliklerinde neler var neler Hoca Ahmet Yesevi’den" ____________________ ’Pir-i Sultan Hâce Ahmed Yesevi nerdesin ýþýðýna yönelip aradýðým her yerdesin nutku tutuklu göynümün ’biz’ dediði zeminde yani, Ülkü Ocaklarý Kültür Vakfýnda bahtýma doðan güne, selam veren seherdesin’ ’... sis daðýn baþýndan gelir kalbimden dilime dilimden kulaklara ne geldiyse Hâce Ahmed Yesevi himmetiyle geldi’
Hâce Ahmed Yesevi denilince, þair Gümüþhanlý Olgunlaþýp eðilen dolu baþak misali Sadrý maksadýna yer, sözü ümit timsali Duâ edelim öyle olsun inþallah...
Adý Görklü, Peygamber-i Sani, Zâtý Ulu Hoca, Hazret Sultan, Pir-i Türkistan, Hâce Ahmed Yesevi , Büyük Türk mutasavvýfý Ata Yesevi Hazretleri (k.s) 1093 yýlýnda ulu Türkistan’ýn Sayram þehrinde doðmuþ ve tasavvufi marifetleri Buhara muhitinde edinmiþ bulunan Hoca Ahmed Yesevi, Yesevî tarikat kurucusu, büyük þair ve din büyüðü olarak Türk dünyasýnýn manevî hayatýný etkilemiþ nâdir kiþilerden ender birisidir.
Hazret Sultan, Hoca Ahmed Yesevi (k.s) için, Hâce sözünün sýrrý; Soy olarak Hz Ali’den, Ýmam Muhammed Bakýr’dan, Ali Zeyn el- Âb-ý Din’den gelenlere verilen unvan iledir! ’tam olarak adý, Ahmed bin Ýbrâhim bin Ýlyâs Yesevidir’ "Babasý Sayyam’ýn önemli þahsiyetlerinden Þeyh Ýbrâhim’dir. Anasý ise Karasaç Anadýr" Hoca Ahmet Yesevi yetim büyümüþtür Ablasý Gevher Ana ile Yesi’de yaþamýþtýr. 7 yaþýndayken büyük Mürþidi Arslan Baba ile karþýlaþmýþ diye biliniyor.
"Babasý Halil dost, kendisi ise sevgili bu durumu az da olsa anlayacaðýz inþallah!." Mürþidi, Hâce Yûsuf el-Hemedânî’dir. Ve de mürþidinin dört halifesinden biridir. Menkibelerine göre Arslan Baba Hazretlerine intisap etmiþtir. Yüce Peygamberimiz Hz Muhammed (s.a.v) den gelen emaneti almýþ irþada baþlamýþ, böylece Türk-Ýslâm tasavvuf yolu olmuþtur. Yesi’deki Halvet Mescidi kullandýðý merkez olmuþ ve kurmuþ olduðu bir okuldan, yetiþtirmiþ olduðu öðrencilerini dünyaya yaymýþtýr. Tarihin yönünü deðiþtirmiþ, Türklüðün yeniden diriliþini saðlamýþtýr. Kutlu Türbesi Ulu Türkistan’da dýr.
Allah (c.c) rahmet eylesin! Türk milletinin dili kadar âmin Ve Allah (c.c) Hoca Ahmed Yesevi’ye (k.s) Türk Ülkücülerinin hepsine yetecek kadar þefaat etme hakký versin inþallah!
Hâce Ahmed Yeseviden almýþcasýna mevkimi okþuyorum âþk zevkimi ve sunuyorum sevkimi gönülden dile düþerek
... yolumuzun, milliyetimizin fikir babasý dili eðriye kaymayan Hazret Hâce Ahmed Yesevidir "Hazretin ferdi, içtimai ve hususi hayatý bildiðim ayrýntýlarýyla beni kendisine âþýk etmiþtir." Kendimizi tamamlamaya çalýþmak, Hoca Ahmet Yesevi’yi tam anlamaya çalýþmaktýr.
Hâce Ahmed aþýðýysam Fikrime Elhamdülillah Nefsin kýrýk kaþýðýysam Þükrüme Elhamdülillah
Rabbim, derim yana yana Beni koyma benden yana Kolaylaþtýr zoru bana Þükrüme Elhamdülillah
Yaralarým daðlar bazen Gönül susar çaðlar bazen Durup hazin aðlar bazen Þükrüme Elhamdülillah
Hâce Ahmed ne var Sende Varlýðýn iþli desende Senin ile huzur bende Þükrüme Elhamdülillah.
Hoca Ahmed Yesevi Hazretleri, milliyetimizi borçlu olduðumuz þahsiyettir. Demek oluyor ki, alacaklý olan Hoca Ahmed Yesevi Hazretleridir. Hoca Ahmed Yesevi ne yapmýþ ne etmiþ ne de söylemiþse Türk-Ýslâm için etki oluþturmuþtur... Bende þahsým olarak ne yapsam, ne etsem, dudak büküp aðýz ile ne söylesem özetin özeti olur.
Ne var ne yok, kullukta Bize yaþatan Allah Mukaddes yolculukta Bu manevi ahengi
Gümüþhanlý’yým özde Hâce Ahmed var sözde Ummana bakan gözde Bellidir iþin rengi
Evet, bellidir Hazret Hoca Ahmed Yesevi’nin baþ eseri ’Divan-ý Hikmet’ itidalli Yesevi yolundan, milletimize bir armaðandýr. Bizim Milletimizin iki ana unsuru vardýr birisi ’dil’dir birisi de ’din’dir ki, milliyetimiz (millletimiz) dilini ve din anlayýþýný Hoca Ahmed Yesevi’ye (k.s) borçludur. Hoca Ahmed Yesevi’yi gerçekten tanýyanlar arasýnda ’din’ bakýmýndan anlaþma sýkýntýsý olmaz. Yesevi yolundan gidenler ’din’i siyasete veya ticarete alet etmezler ve ’Fýrka-ý Nâciye’nin yani Ehl-i Sünnet vel Cemaatin dýþýna çýkmazlar ve de gerek itikat gerekse ibadet bakýmýndan dosdoðru yolu yürürler!... Tabiiki Türkistan Türkleri’nin Ýslâm’ý kitleler halinde kabul etmeye baþladýðý 10. yüzyýl, Türk dünyasý için tarihi bir dönüm noktasý olmuþtur.
Fakat, günümüzden bahsedecek olursam eðer, Hoca Ahmed Yesevi’nin anlayýþýnýn dýþýna çýkanlar ’Fýrak-ý Dâlle’ yani sapýk yollara baþ vurmuþlardýr. Esefle belirteyim ki, bu sapýk yollara gidenlerden bir sürü misal verebiliriz...
Yok, efendim tavuðu kurban etmeler, yok efendim iftardan önce imsak-ý deðiþtirip kafalarýna göre oruç bozmalar, bilakis tv kanalizasyonlarýnda din tüccarlýðý yaparak þarlatanlar vs... vs... yani, bunlar paçalarýna bevleden avanaklardýr...
Hayat çok acayip deðil mi? ... cahiller falan
Hoca Ahmed Yesevi’yi tanýmýyorsak, bilmiyorsak ve anlamýyorsak baþlý baþýna baþýmýza bir faciadýr. Asýrlardýr ’din’in sâfiyetini ve ulviyetini Hoca Ahmed Yesevi’nin anlayýþýyla koruduðumuzu hatýrlatýrým. Hoca Ahmed Yesevi’nin anlayýþý Ehl-i Sünnet vel Cemaattýr. Baþka þu veya bu istikamette deðildir. Dilimiz ve dinimiz için Hoca Ahmed Yesevi yolunun dýþýnda bir sürü tehlikeli akýmlar vardýr ki, bu akýmlarýn çoðu sapýk yollardýr ve de siyasi maksatlardýr. Allah (c.c) bizleri Ehl-i Sünnet dýþýndaki sapýk kollardan, yollardan uzak eylesin inþallah!.
Hoca Ahmed Yesevi’nin yolu tasavvuf halkasýnda yer bulmuþ büyük ve muhkem bir müsamaha görmüþtür. Kanaatime göre, Hoca Ahmed Yesevi anlayýþý büyük bir yetkiye sahip olunca, günümüz þarlatanlarýnýn þirk-e girmeleri hatta ve hatta þirk-et-leþ-me-le-ri olmayacaktýr... "... ne dokunmak ibadet, ne falancanýn çýktýðý televizyon yere konmaz, ne filancanýn doðduðu þehir kutsal vs... vs... birsürü vs..."
Hoca Ahmed Yesevi’nin yaþadýðý yüzyýldan itibaren Türkler Ýslamiyet anlayýþýný benimsemiþlerdir. Hoca Ahmed Yesevî, bir yandan Ýslâm þeriat hükümlerini, tasavvuf esaslarýný, tarikat adap ve erkânýný öðretmeðe çalýþýrken bir yandan da Ýslâmiyet’i Türklere sevdirmeyi, Ehl-i Beyt âkidesini yayarak, yerleþtirmeyi kendine gaye edinmiþtir. Hoca Ahmed Yesevi anlayýþýnýn felsefi, ideolojilerinin Peygamberimiz Hz Muhammed’e (s.a.v) varan kökleri ve izleri vardýr.
Hoca Ahmed Yesevi, Ehl-i Sünnet vel Cemaata öyle bir ruh, öyle bir iman, öyle bir âþk, öyle bir ahlâk, dayanýþma ve dinamizm yüklemiþ ki, o ve onun gibi kutlu insanlar sayesinde her türlü sýnýf ve de imtiyaz farkýný reddederek sultanlarla-çobanlarý Ýslâm kardeþliði þuuru içinde birleþtirmiþtir ki, bütün müminler bir taraðýn diþleri gibi yanyana gelmiþtir. Þu gerçektir ki, sahte hocalarýn ve ehliyetsiz kiþilerin peþinden gidenler Hoca Ahmed Yesevi’yi anlayamayacaklardýr.
Bu da yazýk ki, ne yazýk!...
Milli, mukaddes ve beþeri hedeflerimize göre bizim yani Ülkücülerin ’Yesevi’likten alýp-sattýðýmýz bir güzellik þöyle ki, yanýmýzda, yöremizde nefretin yeri yoktur.
Evet, yanýmýzda, yöremizde nefretin yeri olmadýðýný biz, Hoca Ahmed Yesevi’den öðrendik ki, Hazretten biraz daha bahsedecek olursam eðer, Mürþidi, Hâce Yûsuf el-Hemedânî’nin vermiþ olduðu talimat üzere irþad makamýný Abdulhâlýk Gucdevani’ye (k.s) devrederek Buhara’dan Yesi’ye döner yerleþir. Hoca Ahmed Yesevî,Türk milletine Ýslâmý benimsetir ve ilim, irfan yönünü tanýtýr. Okuyup, araþtýrýp anladýðým þöyle ki, sentezle deðil ülküyle Ehl-i Beyt âkidesini yaymýþtýr. Kendisine gaye edindiði doðrudan ziyade dosdoðru olan yoldur.
Þu sözler O kutlu insana ait ki, þöyle dil olalým inþallah... 1) Benim Tanrým Kudret ile bir baktý- Mesut olup yer altýna girdim iþte- Garip kulun bu dünyadan geçti gitti - Sýrdaþ olup yer altýna girdim iþte.
2) Zikrederek, þükrederek Hakk’ý buldum - Âþýk olup, kýnanarak candan geçtim - Ondan sonra "teklik" içkisinden bir damla tatdým. - Peygamber’e yoldaþ olup yer altýna girdim iþte. 3) Yaþým altmýþ üçe yetti, bir gün yaþamamýþ gibiyim - Ah yazýk! Tanrý’ya varmayan gönlüm kýrýk - Yeryüzünde "sultaným" diye ululanýrken Gamla dolup yer altýna girdim iþte. 4) Baþým toprak, cismim toprak, özüm toprak - Yandým yakýldým da yine tertemiz olamadým - Tanrý’ya kavuþacaðým diyen ruhum özlem içinde - þebnem olup yer altýna girdim iþte. Hazret-i Muhammed’e (s.a.v) tutkunluðu dolayýsýyle onun yaþadýðý yýllardan fazla yaþamak istemediði söylenir. Peygamber, 63 yaþýnda dünya deðiþtiðine göre, o da 63 yaþýna gelince, dünyadan da göçemeyince kendisine yer altýnda bir hücre kazdýrmýþ, kalan ömrünü, günsüz güneþsiz, orada tamamlamýþtýr.
Güzel ahlâk-ý kuþanarak giyen Kulu, komþusu tok olursa yiyen Öðüncüm çokluðunuzdadýr diyen Efendimizin yolunda Yesevi
Yani, 63 yaþýndan sonra vefat edene kadar inzivaya çekilmiþtir. Ýnsana yaraþan Hazret-i Muhammed (s.a.v) sevgisine talip olmaktýr Yesevi ve Yesevilik yolu kýsacasý böyledir. ’... gönül ki; bir gönüle girmezse çorak olur bu gönülün menzili aðyara ýrak olur aðrým, sýzým bir dinse boyundan geç eninse rotasýz dümeninse hatasý firak olur ... dedim’
Fakat, 63 yaþýna kadar yeryüzünde yaþamýþ 63 yaþýndan sonra bir rivayete göre 10 sene inzivada kalmýþ, diðer bir rivayete göre 63 sene de yer altýnda inzivada yaþamýþ ki, bir menkýbesi haklý çýkartacak yeraltýndaki yaþayýþý.
Menkýbe þöyle, Hazret yer altýnda yaþadýðý için çarþýya-pazara gidemez olur, yer altýnda aðaç kaþýk, oklava vs... yaparak geçimini temin edecektir ki, yaptýðý malzemeleri þöyle pazarlar, Hazretin bir hayvaný (öküzü) varmýþ öküze bir heybe yapmýþ ki, heybenin bir gözüne satýlacak malzemeyi diðer gözüne ise karþýlýðýnda ücretini býrakmalarý için boþ býrakýr ve öküzünü pazara yollarmýþ. Yani ihtiyacý olan heybenin bir gözünden kendisine gerekli olaný alýr, diðer gözüne ücretini koyarmýþ eðer aldýklarý malzemenin hakkýný vermeyen olursa öküz o insanýn peþinden ayrýlmazmýþ bu sadece bir menkýbesiydi ki, Hazretin buna benzer çok hadiseleri vardýr.
Hazret Hâce Ahmed Yesevi 63 sene yaþayýp diðer kalan hayatýný yer altýnda 10 sene mi? yoksa, 63 sene mi? tamamladý diye þair göynümce ne kadar tamamladýðýný þöyle ortaya koyarým; 1093 senesinde doðdu mu? Evet, doðdu. Þimdi sene 2016 2016 dan 1093’ ü çýkarým 923 sene yapar, yani Hâce Ahmed Yesevi 923 yaþýnda. Ölmek, derseniz ölmek Neye göre ölmek? Hâce Ahmed Yesevi’nin Anadolu’da dumanýný tüttüren Kutlu Ýnsan Yunus Emre Hazretleri, bir bakýþ açýsýndan demiyor mu? ’Ýnsan ölmez Ölenler Hayvandýr’ Aslýnda ölü olduðu halde, kendisini diri sanan ne sananlar varrr var... Yani, gönüllerin de ilâhi sözün aydýnlýðýný duymayan kiþiler ölüdürler...
’Ülküdaþ anlamayana aldýrma Sen göynünü sen benim gibi hoþ tut Yesevi torunusun sen kalp kýrma Ki, hoþnut olmak zorundasýn hoþnut’
Evet, Hazret Hoca Ahmed Yesevî, Türk-Ýslâm dünyasýnýn yetiþtirdiði önemli bir gönül ve irfan ehlidir. Ayrýca, Ýmâm Mâturîdî’nin oluþturduðu Mâturîdîlik ile Ýmâm-ý A’zam Ebû Hanîfece teþekkül ettirilen Hanefîlik düþüncesini irfanla mezcetmiþ ve bu günkü bilinen adýyla "Yesevîlik tarikatýnýn" da banisi olmuþtur.
Boyundan aþan gölge Hayatýn konaðýnda Baþdöndüren tebessüm Her bir zaman yanýnda
Yoðrulur tüm duygular Yorgunluk sunaðýnda Tevazu sarhoþluðu Dolaþýyor kanýnda
Türk Ata Ahmet Yesevi’nin müridleri ve takipçileri ölümünden önce ve ölümünün sonrasýnda, 12. yy’ýn ortalarýndan itibaren diðer bölgeler gibi Anadolu’ya da gelerek görüþlerini yaymaya devam ettiler. Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde tespit ettiði Yesevî-Bektâþî derviþlerinden bazýlarý þöyledir: Rumeli’de Sarý Saltuk, Deliorman’da Demirci Baba, Niyazabad’da Avþar Baba, Merzifon’da Pir Dede, Bulgaristan Varna-Batova’da Akyazýlý, Bursa’da Geyikli Baba, Abdal Musa, Ýstanbul Unkapaný’nda Horos Dede, Yozgat’ta Emir Çin Osman, Tokat’ta Gaj-Gaj Dede, Zile’de Þeyh Nusret, Nevþehir’de Hacý Bektaþ-ý Veli, Amasya’da Baba Ýlyas.
Uzun lafýn kýssasý, þu Hadis-i Þerif ile hatýrlatma yapayým ki, kiþi sevdiðiyle beraberdir ve biz Hoca Ahmed Yesevî’yi seviyoruz ve de beraber olacaðýmýza inanýyoruz. Hoca Ahmed Yesevî’den etkilendik ve etkilendiðimiz ölçüde sevdik Allah (c.c) bu sevgimizde bizi âlâ eylesin ve de Hoca Ahmed Yesevî anlayýþýyla kültür biriktirenlerden ve güçlenenler den eylesin inþallah!...
Ayna tuttuðum gönüller Türk Ata Hoca Ahmed Yesevî’ye gönül baðýnda kuvvet kazana bildiyse ve bundan sonra münasebetleri müþahhaslaþýp sevgi ile muhkemleþirse kendimi bahtiyâr, kendimi bir o kadar da Kadir Þinas hissederim.
’Kutlu dâ’vamýz da en safi bu yol bize gerçekten kâfi’
"Ruhu için, üç Ýhlâs bir Fatiha okuyarak baðýþlayalým Ataya okumayýp ta düþmeyelim sakýn hataya"
Sosyal Medyada Paylaşın:
Gümüşhanlı Åžiirleri
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.