MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

CEMRELER
degirmenci

CEMRELER



Cemrelerin girmesiyle birlikte özelikle kýrsal bölgelerimizde bir hareketlilik baþlar…Bazen o kadar ýlýk geçerki, 21 günlük cemrelerde bu ýlýk havaya aldanan bir çok aðaç domurcuklarýný patlatýr renga renk olur doða…

Mart ayýnýn kendine özgü bir yüzü vardýr, bu yüzünü gösterirse, ki’ genelde gösterir. Çiçek açan meyve vermek için erken döle duran aðaçlar donla birlikte þoka uðrar, kýsýr kalýr.

– – –

Bu ýlýk geçen mevsimlerin aðaçlarý aldatmasý gibi, bir çok insanda kendisine güvenen bir baþka hemcinsini bazen güler yüz göstererek güya tebessümler saçarak sýrlarýna vâkýf olur ve daha sonra sýrlarýna vâkýf olduðu kiþileri satar geçer, kendisine güvenen hemcinsini hayal kýrýklýðýna uðratýr. Hayal kýrýklýðýna uðrayan bu insan birdaha kime nasýl güvenerek sýrrýný açacaðýnada artýk terettülüdür.

– – –

Mevsimler de zaman zaman havasýný teneffüs ettiði yukarda bahsi geçen çiçek açma örneðindeki aðaçlarý ve sair diðer canlýlarý mevsim þaþkýnlýlarýna uðratarak verimsiz bir yýl geçirmesine sebep olabiliyor.

– – –

Lakin insanlarý anlamakta oldukca zorlandýðýmýz zamanlar oluyor. Mevlana hazretleri bir sözünde derki “Beni bir defa aldatana yazýklar olsun,ama ayný kiþi beni ikinci defa aldatýrsa bana yazýklar olsun.”

– – –

Aðaçlarýn ýlýman iklimlere aldanýp daha sonra don ile kýsýr kalmasý gibi; Sahte gülüþlere aldanan bizlerde, zaman zaman astarý baþka yüzü baþka karekterlere aldanýp yeni muhabbetlere yeni dostluklara kýsýr kalabiliyoruz.

– – –

Bizlere düþen iyi bakýp ibretlik hadiseleri iyi okuyabilmeye çalýþmaktýr. Zira bir ayeti kerimede “Sizin hayýr gördüklerinizde þer, þer gördüklerinizde hayýr vardýr” buyurur Allah c.c. Rabbim bizlere basiret versin sahte gülüþler güzel gönüllerimizi aldatmasýn.

– – –

Dönelim esas konumuz cemrelerimize; Atalarýmýzýn cemreler ismini verdiði bu baharýn habercisi ile pazarlarýmýzda,bakkallarýmýzda soðanýn cücügü ve bazý mahsüllerin tohumlarý al beni toprakla buluþtur, sofranda lezzet olam, der hali lisan ile…

– – –

Cemre’lerin havaya,suya ,topraða düþmesiyle baþlayan buna benzer hareketliliklerin mevsim itibariyle kolay geçmesini,toprakla tohumun buluþmasýnda bereketli olmasýný,saðlýk ve afiyet ile yetiþtirilip tüketilmesi temennimiz olurken…

– – –

Cismim her ne kadar sýladan uzak olsada, gönül hayallere her daim Anadolumda dalýyor…

– – –

Rüyalarýmý Ezaným,Bayraðým,elleri kýnalý baþý al duvaklý sevdalýsýna koþan gelinler ve gene töresine kurban gitmiþ, zorla gelinlik giydirilip duvak içinde gözü yaþlý orta oyununda kaþýk sesindeki hüznü hissediyorum, yeþile bürünmüþ çayýrlýklardaki hoplayýp zýplayan küpeli kuzularý,güneþi hissetmesiyle dili aðzýndan dýþýna sarkan çoban köpeklerim süslüyor bitmesini istemediðim gecelerimde rüyalarýmý. Uyanýnca gönlümün tercümaný dilimde dua’larým “vataným,milletim,alemi Ýslam için oluyor.”

– – –

“Unutmuyorum fakiri,mazlumu” olmayanada ver YA RAB darken, zenginime zekatýný verme þuurunu ve þükürler nasip et,dua’mý ekliyorum niyazlarýma.

– – –

Hastlara þifa,borçlulara edalar, Seven gönülleride ihmal etmiyor dua’larýmda kavuþmalarýný niyaz üstüne niyazlarýmla, Fatiha’yla pullayýp yolluyorum Hak katýna niyaz postamdan.

– – –

Cücük almýþ emmim pazardan,
Gübre götürür gelin bacým ahardan,
Kokun gelir Anadolum esen rüzgardan,
Baharýna yazýna kurban olam.

***

Menekþe,Sümbül renk,renk daðýnda,
Bülbül dert yüklü kendi halýnda,
Tere yaðýn lezzeti pilavýnda,
Nadas’ýna, badas’ýna kurban olam.

***

Cemre’ler baharý müjdelerken,
Sýlaya selam olsun gurbetten,
Usanýr mý aþýk sevmekten,
Hasretle çarpan kalbe kurban olam.

***

Geçse de nice cemre’ler,
Vazgeçmez gönül bekler,
Her mevsim sevdamý tetikler,
Sýzýna dermanýna kurban olam.

***

Dua’ma dost yanýnda düþmanýda ekledim,
Kini, nefreti hiç ama hiç benimsemedim,
Tebessümü Yüce Nebiden miras bildim,
Kendin bilip, haddini aþmayana kurban olam.

***

Abdilim bülbüle ortak mý firakýn,
Ecelin olsun sevgi, vazgeçme sakýn,
Kýr kilitin, açýk kalsýn gönül kapýn,
Muhabbeti Hak’tan bilene kurban olam.

Abdil Göktekin

——————

Not: Cemrenin kelime anlamý “kor halindeki ateþ” manasýný ifade eder. Ýlkbahar baþlamadan önce birer hafta aralýklarla 1.havaya, 2.suya, 3.topraða düþtüðüne ve bunlarý ýsýttýðýna inanýlýr.
Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.