0
Yorum
5
Beğeni
5,0
Puan
250
Okunma
SURİYE İZLENİMLERİ -2
İlk yazımda en büyük tehlikenin iç savaş olduğunu yazmıştım.
Suriye’ seyahatinin ilk gününden itibaren şu iki düşünceyi zihnimden bir türlü atamadım. Acaba bir gün ülkem de bu hale gelir mi? Ya da ülkemin bu hale gelmemesi için nelerin ihmal edilmemesi gerekir?
Ve o meşhur dizeler aklıma geldi.
"Sahipsiz memleketin batması haktır. Sen sahip olursan bu vatan batmayacaktır. "
Şunu anladım ki bir devletin ayakta kalmasının 1. özelliği milli birlik ve beraberlik duygusunun tüm gönüllerde hakim olması ayrıca vatan bilincinin bütün duyguların bütün düşüncelerin üzerinde konuşlanmasıdır.
Birbirine güvenmeyen insanların oluşturduğu bir devlet maalesef ki yalpalamaya mahkum oluyordu.
Suriye halkında özellikle Halep Hama ve Humus kentlerinde büyük bir umutsuzluk; birbirine karşı güvensizlik ve birbirini motive edememe duygusunu gördüm. Bir elin veya bir gücün kendilerine uzanıp kendilerini kurtarmasını bekleyen bir irade gördüm. Oysa ki kedilerini birilerinin kurtarmasını bekleyenler sadece kölelerdir.
Türk milletinin sanırım en büyük özelliği devletin olmadığı yerde devletin sahibiymiş gibi davranma duygusudur.
Bu duygudur belki bizi tarihte devletsiz bırakmayan.
Bugün Suriye’de görünen manzara devletin acziyet içinde kaldığı gerçeğidir.
Suriye’deki manzara ülkemde olmuş olsaydı Türk Milletinin böyle davranmayacağından adım gibi emindim.
Tembelliğin uyuşukluğun ve çaresizliğin getirdiği ağır bir manzara görünüyordu Suriye’de.
Suriye’de mahiyetini çözemediğim ancak takdir ettiğim bir manzarayı da aktarmak istiyorum.
Trafik o kadar düzensiz o kadar keşmekeş akıyor ki ancak insanlar asla sinirlenmiyor asla birbirlerine bağırıp çağırmıyor ve trafikte kavga çıkmıyor.
Aynı kargaşa Türkiye’de olmuş olsa onlarca kavga belki cinayet bile çıkabilir.
Temel soru zihnimde yeniden yankılandı.
Suriye neden bu hale geldi?
Suriye bu hale gelirken Suriye’nin sahipleri neredeydi ?
Suriye’nin gerçek sahipleri kimdi? Suriye üzerinde tezgahlanan oyunun ülkemin üzerinde tezgahlanmayacağını kim garanti edebilirdi.
Şahsi izlenimim Suriye’nin bu hale gelmesinin en büyük sebebi Suriye’nin halkına önderlik yapabilecek büyük mütefekkirlerden yoksun oluşudur.. Zira mütefekkirler toplumun paratonerleridir. Aydınlar olmayan bir toplum ışıksız kalmış yolcu gibidir.
Bir diğer husus milli birlik ve beraberliğin bir türlü hakkıyla oturmamış olmasıdır. Üçüncüsü devletin kader birliğini oluşturacak bir tarihten yoksun olmasıdır. Suriye’nin bir tarihi yoktur.
Savaşın sonunda bir kazanan bir de kaybeden taraflar var.
Kaybeden Suriye halkı ve Suriye devleti.
Bunun yanında Ortadoğu’daki İslam coğrafyası idi. Peki kim kazandı.
Birincisi şimdilik Esat ve ailesi kazanmış gibi görünüyor Ancak yarının ne olacağını onlar da bilmiyor.
Suriye savaşı’nın en büyük kazananı kanaatimce İsrail.
İsrail’in şu an Suriye’de nerelerde yuvalandığını nasıl bir zemin oluşturduğunu yarın için ne gibi hazırlıklar yaptığını kimse bilmiyor.
Üçüncü kazanan silah tüccarları.
Tüm bunlar olurken yine zihnimde bir düşünce oluştu acaba İran ve Türkiye beraber hareket etseydi Suriye’deki bu kargaşayı önleyebilir bu kadar kanın dökülmesine mani olabilir miydi?
Savaş Türkiye için ne anlam ifade ediyor diye kendi kendime sordum.
Şöyle bir cevap buldum bu savaştan ders çıkarmış bir Türkiye kazançlı; çıkaramamış bir Türkiye ise kaybetmiş bir Türkiyedir.
Felsefe şu değil mi?
Komşudaki yangını söndürmezsen o yangın bir gün senin evini de yakar.
Nasıl ki Japonlar çocuklarını 7 yaşında Hiroşima ve Nagazaki kentlerini gezdirip milli bilinç oluşmasını sağlıyorlarsa
Ben de eğitimde yalpalayan milli bilinci henüz oluşmamış ortaokul ve lise öğrencilerinin bir gezi formatında özellikle savaşın yıktığı şehirlere geziler düzenlemesinin yerinde olacağını düşünüyor ve bunu milli eğitime bir proje olarak sunulmasını bekliyorum.
Biliyoruz ki üç tür bilgi vardır ilmel yakin, aynel yakin, hakkel yakin.
Bizler bu kısacık zaman diliminde bilgi seviyemizi ilmel yakınden aynel yakine dönüştürmenin ağırlığını yaşadık.
Son olarak ülkemdeki
tüm tarihçilere bir Suriye gezisi yapmalarıni tavsiye ediyor hayırlı bayramlar diliyorum.
5.0
100% (2)
Hesabınıza giriş yapın ya da yeni üyelik oluşturun.