Başkasının önünü aydınlatırken kendi yolumuza da ışık tutarız. (ben sweetland)
Celil ÇINKIR
Celil ÇINKIR
VİP ÜYE

ŞAİR, MÜTEŞAİR VE ŞAYİR

Yorum

ŞAİR, MÜTEŞAİR VE ŞAYİR

( 9 kişi )

7

Yorum

12

Beğeni

5,0

Puan

189

Okunma

ŞAİR, MÜTEŞAİR VE ŞAYİR

ŞAİR, MÜTEŞAİR VE ŞAYİR

Kalburabastı Efendi Hazretleri’nin Hiciv Kürsüsünden

Evvela şunu arz edelim: Şiir meydanı panayır yeri değildir. Her eline kalem alanın at koşturacağı, her mısra dizenin sanat diye bağıracağı bir curcuna alanı hiç değildir. Lakin zaman öyle bir zamandır ki, şiir yazmak kolay, şair olmak kolay sanılır; zor olan ise susmaktır.

Kalburabastı Efendi Hazretleri kürsüye çıkmış ve bastonunu üç kere yere vurmuştur. Demiştir ki: Bu âlemde üç zümre vardır; şair, müteşair ve şayir. Şimdi kulak verin de ayıklayın pirincin taşını.

Şair kimdir

Şair, kelimeyi süs diye değil, yük diye taşıyandır. Mısra onun elinde nakış değil, nefes olur. Yazdığı dizeyi önce kendi yüreğinde tartar; hafif gelirse atar, ağır gelirse saklar. Şair, yazdığını basıldığında değil, sustuğunda büyür.

Onun şiiri okunmaz sadece; içeri sızar. Okuyanın göğsünde bir yer bulur, orada oturur. Şair, kelimeyi harcamaz; kelimeyi terbiye eder. İmgeyi rastgele savurmaz; yerine çakar, mıh gibi.

Şair bilir ki şiir, kelime dizmek değildir. Şiir, anlamı inceltmektir. Şair, kendi nefsine rağmen yazabilendir. Alkışa değil, hakikate meyleder. Dergide çıktı diye kabarmaz; çıkmadı diye küsmek nedir bilmez.

Müteşair kimdir

Müteşair denilince bazıları burun kıvırır. Oysa işin inceliği buradadır. Hakiki usta çoğu zaman kendine müteşair der. Çünkü bilir ki sanatın sonu yoktur. Her şiir, bir eksik taşır. Her dize, daha iyisinin mümkün olduğunu fısıldar.

Müteşairlik burada bir acemilik değil, bir bilinçtir. İnsan kendi kaleminin sınırını gördükçe alçak gönüllü olur. Müteşair, yazdıklarını putlaştırmaz. Kendi şiirine bile mesafe koyar. Hata arar, kusur bulur, düzeltir.

Kalburabastı Efendi Hazretleri der ki: Asıl korkulacak olan, kendini tamam sanandır. Çünkü tamam sanan, yarım kalmıştır. Müteşair ise eksik olduğunu bilerek yürür; bu yüzden ilerler.

Şayir kimdir

Geldik işin cümbüş tarafına. Şayir, şiiri yazdığı için değil, yayımlandığı için sever. Dergi eline geçti mi önce kapağa bakmaz, içindekilere koşar. İsmini bulur, sayfayı açar, kendi şiirini okur. Sonra dergiyi kapatır; vazife tamamdır.

Başkasının şiiriyle ilgilenmez. Eleştiri duyunca yüzü düşer. Övgü duyunca göğsü kabarır. Şayir için şiir, iç arınma değil; dış gösteridir. Kelime onun için araç değil, süstür.

Kimi zaman olur, resmi bir belge alır. Halk şairi unvanı, plaket, berat… Hepsini çerçeveletir, duvara asar. Lakin duvar doldukça şiir dolmaz. Çünkü belge yetenek değildir. Mühür ilham değildir.

Kalburabastı Efendi Hazretleri bastonunu yine vurur ve der ki: Unvan ile sanat arasında her daim doğru orantı aranmaz. Nice isimsiz şair kalıcı olmuş, nice belgeli şayir unutulmuştur.

Şiirin hakikati

Şiir, kelime yığmak değildir. Şiir, kelimeyi arındırmaktır. Şiir, heves işi değildir; mesuliyet işidir. Her yazan şair değildir. Her susan da aciz değildir.

Şair ruhla ölçülür.
Müteşair bilinçle ölçülür.
Şayir ise çoğu zaman aynayla ölçülür.

Biz ne yaparız peki

Biz oturur, bakar, dinleriz. İyi şiire hürmet eder, gösterişe tebessüm ederiz. Kim hakikaten yanıyorsa onun ateşine yaklaşırız. Kim dumanla meşgulse rüzgârı bekleriz.

Kalburabastı Efendi Hazretleri kürsüden inerken son sözünü söyler: Şair olmak için kalem yetmez; kalp gerekir. Kalp yetmez; terbiye gerekir. Terbiye yetmez; hakikat gerekir.

Gerisi laf kalabalığıdır.

Vesselam.

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 

Topluluk Puanları (9)

5.0

100% (9)

Şair, müteşair ve şayir Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Şair, müteşair ve şayir yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
ŞAİR, MÜTEŞAİR VE ŞAYİR yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Etkili Yorum
Gülüm Çamlısoy
Gülüm Çamlısoy, @gulum-camlisoy
13.2.2026 17:38:32
5 puan verdi
Selam üstadım


Şiir mademki bir sanattır ve mademki yaşamak da zinhar öyle


Hayatı şiir gibi solumak her kula nasip olmaz


Mütevazi olmayacağım çünkü ben bir ömür ne kadar alçak gönüllü olup alttan alsam da başıma çıktı AHALİ


Özür dilemiyorum mütevazi olmadığım için ki


Bir ömür


Fermanlar yazdım özür yüklü


İnsanlar sevdim ki meğer ZEHİR KÜPÜ


İnsan olmak medeni bir insan ve tüm medeni haklarına tüm değerlerin her şeyine sahip çıkmak a dan z ye


İster deyin değerler ister deyin malı mülkü cebindeki parası en başta



HAYSİYETİ



Harika bir yazı kaleme almışsınız ve ben infilak noktasında kalemimle tüm yüreğimle inanılmaz sakin ruhumla ve aşkla ve meşkle ve inancımla ve kendime olan saygımla sevgimle yorumumu yapmak istedim



İster değişim deyin ister umut ister neşe ister huzur



İçten yürek dolusu selam saygımla


Ve evet şair bilmeli edebini de edebiyatı da hazmetmiş olmalı öncelikle değerlere saygılı ve ölçülü ve nazik yeri geldiğinde YIRTICI DA olmalı



Var olunuz
Harun Demirkaya
Harun Demirkaya, @harundemirkaya
13.2.2026 16:33:01
Çok doğru ama bizim gibi acemi yazarlara da kendini geliştirme şansı tanınmalı bence :) Zira bunları okuyunca yazma isteği kaçıyor insanın :)
lutfutas.yazar
lutfutas.yazar, @lutfutas-yazar
13.2.2026 12:14:00
Sertabibim (Kıymetli Celil Hocam);
Muazzam bir öğreti daha sağolun hep varolun.

Rahmetli Hocam Hanifi Kara'da derdi ki bir beyitinde;

'Şâirler soylu deli, şiir onun kırbacı
Her zaman tatlı söyler, gerekirse çok acı…'

Selam ve saygılar sunuyorum Hocam.
neneh.
neneh., @neneh-
13.2.2026 05:25:31
5 puan verdi
Şair, müteşair ve şayir'e dair muhteşem bir yazı.Bilgilendik.Üstadı selamlıyorum.Sağlıcakla.Saygıyla.
gölgesiz
gölgesiz, @golgesiz
13.2.2026 01:25:08
5 puan verdi
Tam tadında tesbıtler her zamanki gibi kaleminiz hiç susmasın hocam🤗💐🙏🏻
eminnur acar
eminnur acar, @eminnuracar
13.2.2026 00:39:08
5 puan verdi
Muhteşem tesbitler,tebrikler selam ve saygılar
seyide cinaloğlu doyran
seyide cinaloğlu doyran, @seyidecinalogludoyran
13.2.2026 00:35:46
5 puan verdi
Şairin nefes, şayirin heves olduğunu bu kadar güzel anlatan bir kürsü daha olamazdı. Aday adaylığımızın ilk dersini 'hiciv'le ama büyük bir şevkle aldık. Hürmetle.
© 2026 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL