Para, gübre gibi etrafa yayılmazsa işe yaramaz. baco
filamingo
filamingo
VİP ÜYE

DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ

Yorum

DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

26

Okunma

DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ

10 ARALIK DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ; Dünya’da yaşayan tüm insanların insan olarak haklarını gündemlerine getirerek bilinçlerini bileyecekleri, duygusal bilgisel ve eylemsel bakım onarımdan geçirecekleri gün. Peygamberler Tanrıdan aldıklarını söyledikleri yetkiyle, insanlara hak değil vazife verdiler. Dinler insanlara alacaklı oldukları hakları değil, borçlandırdıkları vazifeleri, sorumlulukları yükledi. Dinler kişilerden kulluk karşılığında cennet ödülü, kul olmamak karşılığında cehennem cezası vaadinde bulunurlar, insanlara hiçbir hak tanımazlar.

Peygamber Musa’nın tebliğ ettiği 10 Emir:
1. Allahtan başka ilahın olmayacak.
2. Puta tapmayacaksın.
3. Allah’ın ismini boş yere anmayacaksın.
4. Cumartesi günü çalışmayacaksın.
5. Babana ve anana hürmet edeceksin.
6. Adam öldürmeyeceksin.
7. Zina etmeyeceksin
8. Çalmayacaksın.
9. Yalancı şahitlik yapmayacaksın.
10. Komşunun hiçbir şeyine göz koymayacaksın.

10 Emrin evrensel olanları, her toplumda olmazsa olmaz olanları önemlidir.
Semavi dinlerin -Museviliğin, İseviliğin, Muhammediliğin- Allahı aynıdır. Hindular, Budistler, Şintoistler vb semavi dinlerin Allahını yok sayarlar. Her dinin Tanrısı evrensel değil, kendine özeldir.

Puta tapılsa ne olur? Tapılmasa ne olur? Allahın ismi boş yere anılsa ne olur? Anılmasa ne olur? Cumartesi günü çalışılsa ne olur? Çalışılmasa ne olur? Anlaşılan o ki, 10 Emrin ilk 4 maddesi evrensel değil. Oysa anaya babaya hürmet etmek, , adam öldürmemek, zina etmemek, hırsızlık yapmamak, yalancı şahitlik etmemek, komşusunun hiçbir şeyine göz dikmemek; her toplum için olmazsa olmaz evrensel nitelikte sayılabilir.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi; hangi renkten, dilden, dinden olursa olsun herkesi haksızlığa karşı haklandırır. Haklarını kullanacak bilgiyi ve beceriyi edinmek herkesin vazifesidir. İnsan hakları Evrensel Bildirgesi, vahiy yoluyla yukarıdan geldiği iddia edilen emirlere karşı, aşağıdan yukarıya manifestodur.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi 28. Maddesinde; "Herkesin, bu Bildirgede ileri sürülen hak ve özgürlüklerin tam olarak gerçekleşeceği bir toplumsal ve uluslararası düzene hakkı vardır" der. İnsan olarak haklarımızın bilgisi ve bilincinde miyiz?

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Dünya insan hakları günü Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Dünya insan hakları günü yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL