Kadınlar erkeklerin güçlü yanlarına hayran olurlar, zayıf yanlarını severler. beatrice brown
Umay Alkım
Umay Alkım

Osmanlı’da Acem Müslüman ve Ermeni Tüccarların Sosyo-Ekonomik Faaliyetlerinin Diaspora Dinamiklerine Etkisi. (17. Yüzyıl Örneği)

Yorum

Osmanlı’da Acem Müslüman ve Ermeni Tüccarların Sosyo-Ekonomik Faaliyetlerinin Diaspora Dinamiklerine Etkisi. (17. Yüzyıl Örneği)

( 5 kişi )

7

Yorum

17

Beğeni

5,0

Puan

300

Okunma

Okuduğunuz yazı 10.6.2025 tarihinde günün yazısı olarak seçilmiştir.

Osmanlı’da Acem Müslüman ve Ermeni Tüccarların Sosyo-Ekonomik Faaliyetlerinin Diaspora Dinamiklerine Etkisi. (17. Yüzyıl Örneği)


.
.
.

17.yüzyıldan itibaren İzmir’in Akdeniz ticaret sisteminde yükselen bir liman kenti hâline gelmesi, yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda sosyo-kültürel yapısında da dönüşümler yaratmıştır. Bu süreçte tüccar diasporaları, yani etnik ya da dinsel azınlık gruplarından oluşan, belli merkezler arasında ticari ağlar kuran ve uzun mesafeli ticarette uzmanlaşmış topluluklar, İzmir’in ticari kimliğini şekillendiren temel unsurlardan biri olmuştur.

Bu bağlamda, Acem Müslüman ve Acem Ermeni tüccar grupları, Safevî topraklarından Osmanlı limanlarına uzanan ticaret güzergâhlarında önemli roller üstlenmişlerdir. Diaspora niteliği taşıyan bu topluluklar, yalnızca mal transferi değil, aynı zamanda bilgi, dil, ticari teknikler ve kültürel pratiklerin de dolaşımını sağlamışlardır. Safevî başkenti İsfahan’dan başlayan ve Erzurum, Tokat, Ankara, Bursa üzerinden İzmir’e ulaşan bu güzergâh, aynı zamanda bu diasporik tüccarların geçici ya da kalıcı olarak yerleştikleri, ticari koloniler oluşturdukları yerleşimlerle örülmüştür.

İzmir, bu ağın batı ucunda yer alarak, özellikle ham ipek ticareti bağlamında, İran ve Orta Asya mallarının Avrupa pazarlarına aktarımında bir ara durak ve doğunun batıya açılan kapısı olarak işlev görmüştür. 1620’li yıllarda, Acem Ermeni tüccarlar için İzmir, Avrupa menşeli mallara erişimin ve Avrupa’daki ortaklarla temasın sağlandığı bir merkez olarak öne çıkmıştır. Aynı zamanda, İzmir’deki Ermeni ticaret kolonisi, Venedik, Marsilya ve Amsterdam gibi liman şehirlerindeki diaspora ağlarıyla da bağlantılı hâle gelmiş, böylece Akdeniz’in doğu ve batı uçlarını birbirine bağlayan karmaşık bir ticaret sistemi içinde konumlanmıştır.

Tüccar diasporalarının ayırt edici özelliklerinden biri olan kültürel aracılık, bu toplulukların sadece ticari değil, aynı zamanda toplumsal ve kültürel düzeyde de etkileşim sağlamlarına imkân tanımıştır. Bu çerçevede Acem Ermeniler, İzmir’in çok kültürlü sosyal dokusunda dilsel, dini ve ticari aracı kimlikleriyle kilit bir rol oynamış, Osmanlı ve Avrupa dünyaları arasında köprü işlevi görmüşlerdir. Bunun yanında Müslüman Acem tüccarlar da benzer güzergâhlar üzerinde hareket etmiş, özellikle İzmir limanının hinterlandına yayılmış ticaret ilişkilerinde aktif rol üstlenmişlerdir.

Bu diasporik yapıların bir diğer özelliği ise, göç ve yerleşim pratiklerinin esnekliğidir. Bir kısmı yalnızca geçici konaklamalarla İzmir’de bulunurken, bazıları ise uzun vadeli yerleşim kurarak yerel topluluklarla sosyal ve ekonomik bağlar geliştirmiştir. Bu durum, tüccar diasporalarının ekonomik entegrasyonunun yanında sosyal adaptasyon süreçlerine de işaret etmektedir.

.
.
.

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 

Topluluk Puanları (5)

5.0

100% (5)

Osmanlı’da acem müslüman ve ermeni tüccarların sosyo-ekonomik faaliyetlerinin diaspora dinamiklerine etkisi. (17. yüzyıl örneği) Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Osmanlı’da acem müslüman ve ermeni tüccarların sosyo-ekonomik faaliyetlerinin diaspora dinamiklerine etkisi. (17. yüzyıl örneği) yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Osmanlı’da Acem Müslüman ve Ermeni Tüccarların Sosyo-Ekonomik Faaliyetlerinin Diaspora Dinamiklerine Etkisi. (17. Yüzyıl Örneği) yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
İbrahim Kurt
İbrahim Kurt, @ibrahimkurt
11.6.2025 20:29:46
5 puan verdi
Toplumu aydınlatma yada tarihe ışık tutmak adına güzel bir çalışma okudum kutluyorum
nejat hoca
nejat hoca, @nejathoca
11.6.2025 18:06:23
5 puan verdi
17. yüzyılda İzmir, Akdeniz ticaretinde yükselen bir liman kenti olarak, Acem Müslüman ve Ermeni tüccarların oluşturduğu diaspora ağları sayesinde hem ekonomik hem kültürel dönüşümlere sahne olmuştur. Bu tüccarlar, Safevî topraklarından yola çıkarak Erzurum, Tokat, Ankara, Bursa güzergâhıyla İzmir’e ulaşan ipek ve değerli malları Avrupa’ya taşımakta kilit bir rol oynamışlardır.Tebrik ediyorum efendim.
Umay Alkım
Umay Alkım, @umayalkim
11.6.2025 15:58:23
Herhangi bir yanlış anlaşılmaya mahal vermemek adına şu açıklamayı da yapmak isterim. Osmanlı İmparatorluğu’nun Ege Denizi’nde VE DOĞU- BATI ticaret aksı üzerinde sağladığı güvenlik sayesinde İzmir, iki katmanlı bir yapıdan (Aşağı ve Yukarı İzmir) çok katmanlı, çok kültürlü ve kozmopolit bir kent yapısına evrilmiş. Bu dönüşüm de, Acem Müslüman ve Acem Ermeni tüccarlarının ve işçi gücü (örneğin yemenici ustalarının) göçleriyle kente toplumsal ve ekonomik bir renklilik kazandırmıştır. (Bu göç harekatı sadece Acem değil İngiltere, Fransa, Hollanda, İspanya ve daha birçok ticaretle uğraşan ülkelerin tüccarlarınıda kapsamıştır.) Burada herhangi bir milleti küçümsemek değil, aksine göç olgusu İzmir’in kozmopolit karakterini şekillendirmiştir. Tarihî olayları değerlendirirken bütünsellik bakış açısıyla yaklaşmak, gelişmeleri sağlıklı bir biçimde kavrayabilmek açısından önemlidir. Genelde kısa ve öz yazmaya çalışıyorum. Vaktim elverdiği sürece daha detaylı ve bol referanslı yazılar kaleme almak isterim.

Esenliklerimle.
Umay Alkım
Umay Alkım, @umayalkim
11.6.2025 15:09:53
Sayın Seçki Kurulu’na, öncelikle kısa yazımı güne taşıdığınız için teşekkür ederim.

“Acem” kelimesi üzerine yapılan değerlendirme bağlamında belirtmek isterim ki, Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi (HÜTAD) bünyesinde hem Acem Ermenileri hem de Acem Müslümanları üzerine kaleme alınmış makaleler bulunmaktadır. Bu tür tarihsel kavramların anlamını ve bağlamını doğru değerlendirebilmek, belirli bir akademik tarih bilgisini gerektirmektedir.
Hüma Efkan
Hüma Efkan, @humaefkan
11.6.2025 13:24:16
Bir yazı yazdığınızda, anlamını bilmediğiniz sözcukleri araştırın. Şayet araştırmadan, kaynaktan, mesnetten yoksun olursa, o yazı makale de olsa, değeri olmaz!
Burada söz konusu a cem sözcüğü. Ki acem bir ırkı ya da bir milleti temsil etmez.
Acem sözcüğü Arapları kendi ırkı dışında olanlara yakıştırdığı bir lakap bir aşağılama gibi sözcüktür!
Dahası Osmanlı hanedanlığı zaten Müslümanlık temeline kurulmuş bir hanedanlıktı.
neneh.
neneh., @neneh-
11.6.2025 00:04:36
5 puan verdi
İlgi çekici bir yazı.Kutluyorum.Sağlıcakla.Saygıyla.
filamingo
filamingo, @filamingo1
10.6.2025 12:40:00
Güzel bir yazı. Belgelendirilebilseydi, harika olurdu.
Paylaş
YAZI KÜNYE
Tarih:
10.6.2025 11:25:45
Beğeni:
17
İzlenme:
300
Yorum:
7
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL