0
Yorum
2
Beğeni
5,0
Puan
107
Okunma
TARIM NEDEN ÖNEMLİDİR?
Tarım çeşitli nedenlerden dolayı çok önemlidir:
• Gıda Güvenliği: Tarımın en doğrudan faydası gıda üretimidir. Tarım pirinç, buğday, patates ve mısır gibi küresel nüfusu beslemek için gerekli olan temel gıdalar da dahil olmak üzere dünya gıda arzının büyük çoğunluğunu sağlar. Modern tarım, küresel nüfusa yeterli miktarda gıda sağlamanın yanı sıra, gıdanın daha yüksek besin değeri, güvenliği ve erişilebilirliğine odaklanır.
• Ekonomik Katkı: Tarım, özellikle GSYİH ve istihdama önemli ölçüde katkıda bulunduğu gelişmekte olan ülkelerde önemli bir ekonomik güçtür. Daha spesifik olarak tarım, ekonomik büyüme için de çok önemlidir ve küresel gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) %4’ünü oluştururken bazı az gelişmekte olan ülkelerde GSYİH’nın %25’inden fazlasını oluşturabilir. Ayrıca, dünyadaki işgücünün yaklaşık dörtte biri tarımda çalışmaktadır. Tarım, AB içinde büyük bir iş kaynağı olmaya devam etmektedir. 2020 yılında AB’de 8,7 milyon kişi tarımda çalışmıştır. Hindistan’ın tarım sektörü 2023 mali yılında yaklaşık 148 milyon çalışan görmüştür. Tarım aynı zamanda gıda işleme, tekstil ve biyoyakıt gibi sektörleri de desteklemektedir. Geçtiğimiz birkaç on yılda, küreselleşme olgusunun gıda tedarik zinciri üzerinde doğrudan bir etkisi oldu. Birçok ülke güçlü tarım ürünleri ihracatçıları haline gelerek gelirlerini artırmıştır. Ancak diğer birçok ülke kendi kendine yetmeyi ve nüfusunu beslemeyi başaramadı ve diğer ülkelere olan bağımlılıkları arttı. Aynı zamanda küresel tarım tedarik zinciri küresel salgınlar, savaşlar ve ekonomik krizler gibi olaylardan etkilenebilir.
• Çevresel Etki: Tarım, insanların bu gezegende hayatta kalmasını sağlayabilir, ancak sorumsuzca uygulandığında, ormansızlaşmaya, toprağın bozulmasına ve su kıtlığına yol açarak çevre kirliliğinin ve kaynakların (örneğin su) aşırı kullanımının ana kaynaklarından biri olduğu kanıtlanmıştır. Ancak, en iyi (ve sürdürülebilir) tarım uygulamaları biyolojik çeşitliliği artırabilir, ekosistemleri koruyabilir, su ve toprak gibi kaynakları sürdürülebilir bir şekilde yönetebilir.
• Kültürel Önem: Tarımsal uygulamalar dünya çapında kültürel geleneklere derinden bağlıdır. Festivaller, ritüeller ve hatta beslenme kültürü genellikle tarımsal döngüler etrafında şekillenir.
5.0
100% (1)