Uyanık bir tek adam, uyuyan binlerce kişiden daha güçlüdür. s. carnot
Fehmi Tazegül
Fehmi Tazegül

TARIM.

Yorum

TARIM.

( 1 kişi )

0

Yorum

2

Beğeni

5,0

Puan

107

Okunma

TARIM.

TARIM.

TARIM NEDEN ÖNEMLİDİR?
Tarım çeşitli nedenlerden dolayı çok önemlidir:
• Gıda Güvenliği: Tarımın en doğrudan faydası gıda üretimidir. Tarım pirinç, buğday, patates ve mısır gibi küresel nüfusu beslemek için gerekli olan temel gıdalar da dahil olmak üzere dünya gıda arzının büyük çoğunluğunu sağlar. Modern tarım, küresel nüfusa yeterli miktarda gıda sağlamanın yanı sıra, gıdanın daha yüksek besin değeri, güvenliği ve erişilebilirliğine odaklanır.
• Ekonomik Katkı: Tarım, özellikle GSYİH ve istihdama önemli ölçüde katkıda bulunduğu gelişmekte olan ülkelerde önemli bir ekonomik güçtür. Daha spesifik olarak tarım, ekonomik büyüme için de çok önemlidir ve küresel gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) %4’ünü oluştururken bazı az gelişmekte olan ülkelerde GSYİH’nın %25’inden fazlasını oluşturabilir. Ayrıca, dünyadaki işgücünün yaklaşık dörtte biri tarımda çalışmaktadır. Tarım, AB içinde büyük bir iş kaynağı olmaya devam etmektedir. 2020 yılında AB’de 8,7 milyon kişi tarımda çalışmıştır. Hindistan’ın tarım sektörü 2023 mali yılında yaklaşık 148 milyon çalışan görmüştür. Tarım aynı zamanda gıda işleme, tekstil ve biyoyakıt gibi sektörleri de desteklemektedir. Geçtiğimiz birkaç on yılda, küreselleşme olgusunun gıda tedarik zinciri üzerinde doğrudan bir etkisi oldu. Birçok ülke güçlü tarım ürünleri ihracatçıları haline gelerek gelirlerini artırmıştır. Ancak diğer birçok ülke kendi kendine yetmeyi ve nüfusunu beslemeyi başaramadı ve diğer ülkelere olan bağımlılıkları arttı. Aynı zamanda küresel tarım tedarik zinciri küresel salgınlar, savaşlar ve ekonomik krizler gibi olaylardan etkilenebilir.
• Çevresel Etki: Tarım, insanların bu gezegende hayatta kalmasını sağlayabilir, ancak sorumsuzca uygulandığında, ormansızlaşmaya, toprağın bozulmasına ve su kıtlığına yol açarak çevre kirliliğinin ve kaynakların (örneğin su) aşırı kullanımının ana kaynaklarından biri olduğu kanıtlanmıştır. Ancak, en iyi (ve sürdürülebilir) tarım uygulamaları biyolojik çeşitliliği artırabilir, ekosistemleri koruyabilir, su ve toprak gibi kaynakları sürdürülebilir bir şekilde yönetebilir.
• Kültürel Önem: Tarımsal uygulamalar dünya çapında kültürel geleneklere derinden bağlıdır. Festivaller, ritüeller ve hatta beslenme kültürü genellikle tarımsal döngüler etrafında şekillenir.

Paylaş:
2 Beğeni
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 

Topluluk Puanları (1)

5.0

100% (1)

Tarım. Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Tarım. yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
TARIM. yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL