Hatalarımı düzelten kimse uşağım bile olsa efendim olur. -- goethe
maruf
maruf
@maruf1

İstiklal Marşı Kültürü

12 Mart 2025 Çarşamba
Yorum

İstiklal Marşı Kültürü

0

Yorum

2

Beğeni

0,0

Puan

63

Okunma

İstiklal Marşı Kültürü

Yüzde yüz yerli ve milli bir metin: İstiklal Marşı - Maruf Özülkü - muhabbetmedya.com/yazarlar/maruf-ozulku/yuzde-yuz-yerli-ve-milli-bir-metin-istiklal-marsi-1197

Yüzde yüz yerli ve milli bir metin: İstiklal Marşı
Milli Marşlar, milletlerin varoluş hikâyesini anlatan en güçlü ve en özlü metinler olarak kabul edilir. Milletin ruhunu karakterini yansıtır. İstiklal Marşı da bu çerçevede milletimiz tarafından kabul görmüş tartışmasız bir metindir.

Milletimizin ruhunu oluşturan temel unsurları içinde barındıran ve güçlü bir inançla savunan İstiklal Marşı yazıldığı dönemin ruhunu yakalamış, hitap ettiği insanları arzu edilen hedefe yöneltmiştir. Bu anlamda da başarılı bir metindir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulma aşamasında Meclis’te başlatılan ilk bağımsızlık çalışmalarından birisidir, İstiklal Marşı.

Olayı önemseyen Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milli Mücadelenin meşruiyetini içeride ve dışarıda Milli Marş ile duyurmuştur.

TBMM, bu ruha uygun bir milli marş için duyuru yapmıştır. Ve bu ruhu terennüm eden eserin adı da İstiklal Marşı olacaktır. Bunu kaleme alan da eser kadar düz doğru ve abidevi kişiliğe sahip olan Mehmet Akif Ersoy’dur.

Dünyanın geldiği durum medeniyet kavgasının vahşete dönüştüğü, uzun sömürge kavgalarının dünya savaşıyla noktalandığı ve perişan milyonların gücü elinde tutan insafsız otoritelerin zulmü altında inim inim inlediği bir dönemdir.

İmparatorluklar parçalanmış, ulus devletler sahaya sürülmüş oluşturulan yeni kurtlar sofrasında dişi olmayanlara hayat hakkı tanınmamaktadır. Zengin kaynaklara sahip ülkelerin fakir insanları, canavar devletler tarafından payimal edilmek istenilmektedir. Bunun planları yapılmaktadır.

Müslümanların yüzyıllardır dayanağı olan hilafetin merkezi Osmanlı Devleti de ölümcül yaralar almış, tarih sahnesinden silinmek isterken Anadolu’da son bir ümitle yakılan istiklal mücadelesi meşalesi yakılmıştır. Millet varını yoğunu ortaya koyarak cepheden cepheye koşmaktadır.

İşte İstiklal Marşının yazıldığı dünya ve ülke vaziyeti budur. Şiir Meclis’te iki defa okur ve coşkuyla ayakta karşılanır. Milletin ruhunu hassasiyetlerini ve beklentilerini ifade eden bir metin olduğu için de aradan geçen bunca zamandan sonra da aynı coşku odağı olma özelliğini korumaktadır.

İstiklal Marşı, Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi marşı olduğu kadar en geniş kabul gören mutabakatı hissedilen kültürel kahramanlık ve ortak duygular geliştiren bir manifestosudur. Yasal zorunluluktan öte milli ruhla ve yüksek aidiyet hissiyle her yaştan ve kesimin aynı heyecanla ve coşkuyla sahiplendiği ve saygıyla ilgi kurduğu bir metindir.

Bu ülkede yaşayan herkes ve bu ülkeye ilgisi olan herkesin kendinden çok şey gördüğü bir şiirdir İstiklal Marşı. Şair öylesine bir istidatla kaleme almıştır ki, bir kelimesi ne eksik ne fazladır. Bir duygusu ne yetersiz ne de aşırıdır. Tarih boyu yaşanmışlıklardır anlatılan. Ve bu yaşanmışlıklardan geriye kalan milli kültürdür serdedilenler.

Paylaş
Beğenenler
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
İstiklal marşı kültürü Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz İstiklal marşı kültürü yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
İstiklal Marşı Kültürü yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
Paylaş
YAZI KÜNYE
Tarih:
12.3.2025 10:02:02
Beğeni:
2
İzlenme:
63
Yorum:
0
BEĞENENLER
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ