Hatalarımı düzelten kimse uşağım bile olsa efendim olur. -- goethe
turgaykurtulus
turgaykurtulus
@turgaykurtulus

Heves mi, Bağlılık mı?

11 Mart 2025 Salı
Yorum

Heves mi, Bağlılık mı?

( 4 kişi )

4

Yorum

8

Beğeni

5,0

Puan

174

Okunma

Heves mi, Bağlılık mı?

Heves mi, Bağlılık mı?

Hayatımız boyunca birçok şeye bağlanırız. İnsanlara, hayallere, ideallere, mesleklere, aşklara… Ama çoğu zaman, bu bağlılıkların ne kadar gerçek olduğunu anlamamız için zamanın sınavından geçmeleri gerekir. Çünkü bağlılık, sadece heyecan duyduğumuz anlarda değil, zorlandığımız, vazgeçmek istediğimiz anlarda da var olabilen bir duygudur.

Heves, bir rüzgâr gibidir. Aniden gelir, tüm ruhunu sarar ve seni coşkuyla ileri iter. O an için her şey mümkündür. Ama rüzgâr durduğunda, ayakta kalmak için başka bir güce ihtiyacın vardır. İşte o güç, bağlılıktır.

Bir aşkı düşün. İlk zamanlarda her şey büyüleyici gelir. Kalbin hızlı atar, gözlerin ışıldar. Onu görmek için bahaneler uydurur, her sohbetin içinde kaybolursun. Ama sonra… Günler, aylar geçtikçe, o büyü biraz azalır. Kusurlar görünür olmaya başlar. İşte o noktada devreye bağlılık girer. Gerçek sevgi, kusurları gördüğünde bile kalmaya devam etmektir.

Bir işi düşün. Başladığında içindeki heyecan doruktadır. Yeni projeler, büyük hayaller, yükselme hırsı… Ama sonra, ilk zorluklar gelir. İlk başarısızlık, ilk eleştiri, ilk tökezleme… İşte o noktada karar vermelisin: Devam mı edeceksin, yoksa vaz mı geçeceksin? İşte o anda hevesin mi, yoksa gerçekten bağlı olduğun bir hedefin mi var, ortaya çıkar.

Peki, gerçekten neye bağlıyız?

Gerçek bağlılık, dış koşullardan bağımsızdır. Hava güneşliyken herkes mutludur, herkes devam etmek ister. Ama asıl mesele, fırtına geldiğinde ne yapacağıdır. Bağlılık, zor zamanlarda bile vazgeçmemek, inancını kaybetmemektir.

Ama burada ince bir çizgi vardır. Körü körüne bir şeye tutunmak ile bilinçli bir bağlılık arasında büyük fark vardır. Bağlılık, bizi geliştirmeyen, zarar veren, tüketen bir şeye katlanmak değildir. Gerçek bağlılık, bize değer katan, bizi büyüten şeylere karşı duyduğumuz sorumluluktur.

Bir ağacı düşün. Kökleri derindedir, fırtınaya dayanır. Ama bu, her zaman aynı yerde duracağı anlamına gelmez. Ağaç da değişir, büyür, bazen dallarını budar. İnsan da öyledir. Bağlı olmak, gelişmeyi bırakmak değil, köklerini sağlam tutarak büyümeye devam etmektir.

Peki sen neye bağlısın? Hayatında, sadece heyecan duyduğun için değil, gerçekten inandığın için var olan ne var? Zorluklara rağmen vazgeçmeyeceğin, seni büyüten, geliştiren, güçlendiren ne var?

Gerçek bağlılık, hevesin bittiği yerde başlar. Ve seni gerçekten güçlü yapan şey de budur.

Turgay Kurtuluş

Paylaş
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 

Topluluk Puanları (4)

5.0

100% (4)

Heves mi, bağlılık mı? Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Heves mi, bağlılık mı? yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Heves mi, Bağlılık mı? yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Etkili Yorum
Yılmaz Süslü
Yılmaz Süslü, @yilmazsuslu
11.3.2025 20:54:59
Aşk gibi kavramlar benim yetiştiğim ailelerde çok katı ve uzak şeyler. Konu ettiğin heves için gençlik yılları o blue çağ denilen bizde yarışizotik dönemdeki bireylerin gençlikten yetişkinliğe o geçişin en acılı döneminde bizzat yaşanır. Burada bilinç söz konusu değil . Zaman ve bilinç ancak olgunlaşma aşamasında bağlılığa geçer. Günümüzde batmaktaki, derin aile kültürü yıkımındaki batı ve bizde bağlılık tam tersi hevese dönüşmüştür. Burada kültürel değerleri yıkımı ve kişiliksizleştirme politikası doğrudan veya dolaylıca etken. Bu dönüşüm toplum çekirdeki aileyi yıkmaya çeker. Aldatmalar bunun esas çekirdeğidir. İnsanlar bağlanmadıkları kişileri heves olgusuyla bir kenara iter ve başka baharlar peşine düşer. Benim katı eğitilmem ise Aşka en dış ve etkisiz ender nesiller grubuna çekilmemle birdir ki şanslıyım o açıdan . Çünkü bağlılık bir kişiye sevmekle,onun için ölümü göze almakla gelir. Geçici heves için bir şeyler yapmak değil . Eğitim ,kişisel gelişimim süreçleri eğer ki bir basamakta dipse heveslerin yıkıcılığı fenadır. Bizim gibi duygu temelli toplumların da en derin travmatik hastalığıdır. Tedavisi çok zor ...
elif.kurt
elif.kurt, @elif-kurt
11.3.2025 16:27:21
Hocam çalışmadığım yerden sordunuz diyesim geldi. Bağlanmak için doğru olanı bulmak ya da doğru şeye yönelmek herkese nasip olmuyor. Evet bağlanmak için heves ve arzularımız bir miktar bizi yönetir. Dediğiniz gibi sonrasında vereceğimiz karar önemlidir, O bağdireler de nasıl bir karar veriyoruz şairin de dediği gibi körü körüne bir bağlanma mı.

Günümüzde hepimiz için geçerli bu kimse emek vermek istemiyor kimse için, herkes kolaya alışmış. Teknoloji, sanal, alım gücünün eskiye oranla iyi olması ne yazık ki bağlılığa ket vuruyor, hasta derecesinde takıntılı insanlar var onları zaten bağlı olarak görmüyorum.

Bir yerde okumuştum , eskiden diyor bir kıyafetin bir yeri yırtıldığında ya da bir ayakkabının bir yeri yırtıldığında tamir edilirdi , değer verilirdi, şimdi ise hemen atılıp yenisi alınıyor, çocuk ne yapıyor evlendi azıcık sorun gördüğünde boşanma ilk çözüm olarak görüyor diyor , çok şaşırmıştım böyle bir bağlamda bağlanmayı bu şekilde anlatan bir yazıya, basit gibi görünen şeyler bizim temellerimizi oluşturuyor.

Yüreğinize sağlık, saygılar, selamlar.
Etkili Yorum
Nurefşan.
Nurefşan., @nurefsan-
11.3.2025 16:04:16
5 puan verdi
Gerçek bağlılık ne kadar kıymetli ve ne kadar az artık bu devirde diye düşünerek başladım yazıyı okumaya ön yargılı yaklaşmamak için ise yazıya bıraktım kendimi.

Bağlılık gelip geçici olmayan hafif bir rüzgar estiğinde savrulmadığın duyguların bütünü. Aileye bağlılıkla başlıyor aslında bu bağlılık kavramı bence. Anneden kaynaklı bir öğreti bu çocuklara verilmesi gereken. Aileye bağlılık aslında sadakatle aynı.
Hevesle aldığı oyuncağı bir kenara atan çocuğuna onun bir heves uğruna alınmadığını, oynaması için alındığını öğretmek ne kadar basit görünse de aslında istikrarı bağlılığı ve biraz değişik gelse bile sadakat duygusunun temelini oluşturuyor. Aldığı kıyafeti bir kere giyip bir daha giymeyen gencin durumu da böyle. Heves... Lazım olanı almasını öğretmek ilerdeki hayatında bağlılıklarında zorlanmamayı öğretir.

Heves ne kadar gelip geçici ise bağlılık o kadar tutkuludur. Mesela İngilizce öğrenmek istiyorsan azim etmen buna çaba sarfetmen zorluklar karşısında durman lazım. Yazının temelinde bağlılık sanki biraz sebat etmek deyimi yerine kullanılmış gibi. Heves edersin biter gider dumanını yel alır gider... Ama sabır eder sebat eder isen bir şeyin neticesini alırsın. Bu bizi geliştirir yani sizin burada dediğiniz bağlılık bizi geliştirir büyütür güçlü kılar. Birde bu bağlılık duygusu manevi duygulara bağlılık olarak da şekillendirebiliriz. Büyüklere saygı gelenek göreneklere saygı gibi gibi gibi... E tabi bunlar günümüzde bir heves kadar bile değerli değil.
Ben yazı yazarken gibi yine daldan dala kondum galiba :)) Ama valla böyle yazmak benim için bir heves burada ki heves tutku anlamında.
Bağlılığı öyle bir noktada ele almışsın ki bu sadece güvenli ve kolay zamanlarda değil fırtına koptuğunda da var olması gerekliliğini de gözler önüne sermişsin. Ancak bu bağlılık körü körüne değil bilinçli ve sağlıklı olmalıdır.
Hayattaki değerleri anlamlı şeyleri kendisini geliştire ve besleyen şeyleri seçmek çok önemlidir. Bunu ağaç olarak değerlendirirsek ağacın köklerinin sağlam olması onun ayakta durması için hayati önem taşır. Yani bağlılık bu taraftan bakarsan senin gözünde insan senin için bir ağaç ise bağlılık insanı hayata bağlayan kökleri.

Gerçek bağlılık nasıl anlaşılır heves bitti ve sen hala ordaysan işte bu gerçek bağlılıktır.
Zor olana bağlanmak her zaman zordur. Ama zoru seviyorum mantığıyla giderek saçma şeylere bulaşmakta akıllara zarardır.
Unutmamak gerekir hangi değerlerle yaşamaya devam etmemiz gerektiği...
Ne alaka bilmiyorum ama ben bu yorumu
hep kendime söylediğim bir sözle noktalamak istiyorum. Bu dünyada benden bir tane daha yok...
neden bu söz mü yanlış bağlanmanın sonunda hayata tutunurken bu söz işte benim köklerim oldu...
Bir gün beni engellersen vallahi şaşırmayacağım yada senin yazına verdiğim cevapları gidip yazı bölümüne yazacağım

Etkili Yorum
Gülüm Çamlısoy
Gülüm Çamlısoy, @gulum-camlisoy
11.3.2025 15:54:49
5 puan verdi
düşünmey sevk eden
pekişen duygular silsilesi
rahmet
aşka nazmet arayışlar
zuhur edense bir teselli
tecelli eden makamda tesirli bir hakimiyet

uzun bir yol
kıssadan hisse
merak iken depreşen
arayışın sonlanmadığı

nice duygu ile hasbıhal eden yürek

aşkla iştigal kürediğimiz kardığımız kadar kürek kürek

ne çok çağrışım yaptı yazınız

tebrik ederim dost kalem

içten selam saygılarımla değerli yzarım
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ