- 226 Okunma
- 0 Yorum
- 1 Beğeni
İki şeyin Düzeni
İKİ ŞEYİN DÜZENİ
Doç.Dr. Hüseyin mertol, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya bölümünde Doçent olarak görev yapan bir akedemisyen.
10.Aralık.2024 tarihinde bizi Coğrafya 4. Sınıf öğrencilerine hayat hikayemizi ve yaşanmışlıklarımızı anlatmak üzere davet etmişti. Davet edilen yerlere severek giden bizde daveti kabul ettik. Öğrencilere “Coğrafya Kader Değildir” konulu konuşmamızı yaptık her zaman olduğu gibi kalemler defterler ve “Sen de Kafadan Engellisin” adlı kitabımızla “Recep Yazıcıoplu’nun Liderlik Sırları” kitabımızı hediye ettik. Olabilir ki gençler okur ve okuturda faydalı olur diye.
Akamedim Kariyerinin yanında , çocuğuna iyi babalık yapan Hüseyin bey, EŞİ Gamze Mertol ile beraber Çocuk kitapları yaparak ilkokul ve ana okullarında da konuşmalar yaparak çocuklara okuma sevgisi de aşılıyor . Kendisi de 9 Ünversite tamamlamış insan. Üniversite de arkadaş çevresi geniş olduğu kadar sanatçı ve yazarlardan da bir çevre edinmiş.
Öğrencileri ile abi kardeş gibi. Odasının kapısı herkese açık. İkramlar, gelişmek üzerine sohbetler, odaya gelen herkesle tatlı sohbetler eden insan.
Konuşmadan sonra odasında çay içerken “ iki şeyin Düzeni “adlı kitabını armağan etti. Hemen orada bir iki şiiri okudum. Hoca şairlikte de “bende varım” dercsine önzözde yazdığı gibi bugüne kadar yazdığı şiirleri tam zamanı diyerek vizetek yayınlarından çıkarmış.126 sayfalık şiir kitanbına çektiği fotoğrafları da eklemiş.
106. sayfada ve arka kapakta yer alan ve kitabına ad olan “İki Şeyin Düzeni” şiirine belli ki önem vermiş. Merakla okuyoruz.
Sonra başka şiirlere geçiyoruz.
Hoca kısa ve uzun şiirler yazmış. Birt Samsunlu olarak 6. sayfadaki “Dalga “ şiirinde şunları yazmış:
Sahilde yürüyorum yalınayak
Vuran dalgalara aldırmayarak
İçimde anlatılması güç tuhaf duygular
Aradığım ama bulamadığım aşklar
Geride bıraktığım ayak izleri
Dalgayla beraber silinmiş bir bir
Geride bıraktığım aşk izleri
Hoca şiir konusunda örüşlerini de anlatıyor. “ŞİİRİN Ruhu “ adlı 8. Sayfadaki şiirinde
Şiirde konu tükenmez
Bazen aşk, bazen kavga
Hepsi var yaşamda
Şiir yaşamın kendisi
Az sözcükler
Çok manalar
Ancak okuyan anlar
Hoca hayatı , insnaları anlatan şiirler yanında duygularını anlattığı şiirlere de ağırlık vermiş. Kendine göre hayatta önemli olan şeyleri 34. Sayfadaki” Önemli olan”şiirinde bize şöyle anlatıyor. Şiir de zaten duyguları anlatmak demek değil mi ?
Pırıl pırıl güneşli bir gün
İnsanların içinde neler uyanır
Ya da kimbilir neleri hatırlar
Bizler hep geçmişi hatırlarız
Ya da gelecek için hayal kurarız
Bazılarımız ise bulunduğu anı yaşamaz
Yaşam felsefemiz bu bizim
Yaşamın anlamını bulmak zor
Ama aramaya çalışmak önemli
Kendisi için insan önemli olanı bilmeli
Hocanın şiirinde anlattığı gibi hayatın anlamını bulmak için çabalar bir ömür boyu sürer ve çok zmaan da insan hayatın anlamını bulamaz. Hayat boyu deyim yerinde ise bu uğurda “yuvarlanır” gider. Hayatın anlamını bulan bence de mutlu huzurlu olur.
Eşine yazdığını tahmin ettiğim “Beyaz Kelebek” şiirinde bakın ne diyor Hoca
“Beyaz bir kelebek gibisin
Çiçekten çiçeğe konan
Ömrü çok kısa olan
Az yaşayan ama hayata doyan
Güzelliklere adını koyan
Beyaz bir kelebek gibisin
Benim dünyamda yer alan
Buna benzer çok şiir var kitapta, 126 sayfalık kitapta şiirleri okuyunca ve yazınca kendimi daha iyi ve değerli hissettim. Yaşıyorum. Varım. Bana değer vererek öğrencilere konuşma yapmak için davet eden bir arkadaşımız, kitabını hediye ederek bize kendimizi değerli hissettiren, bizim gibi okumaya aşık bir akademisyen dostumuz var diye. Kitabını okuyunca kendimizi iyi hissettiğimiz şiirleri var. Bu duygular geçti içimden
Yeni kitaplarını okumak için Hüseyin Hocaya başarılar diliyorum hayatta. Çok yönlü ve sosyal akademisyenlere bu ülkenin gerçekten de ihtiyacı var. Yazan okuyan ve şehrin değerleri ile geleceğin büyük insanlarını tanıştıran kaynaştıran.
Marifet iltifata tabidir diyor, Hüseyin hocaya hem davet, hem kitap, hem de ikramları için tekrar teşekkür ediyorum.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.