Arkadaş, sizin hoşlanmadığınız kimselerden hoşlanmayan bir insandır. --anonim
cinitas
cinitas
@cinitas

ÖĞRETMENLİK ETİĞİ VE ÖĞRENCİ BAŞARISI

17 Ağustos 2012 Cuma
Yorum

ÖĞRETMENLİK ETİĞİ VE ÖĞRENCİ BAŞARISI

( 2 kişi )

8

Yorum

1

Beğeni

5,0

Puan

2632

Okunma

ÖĞRETMENLİK ETİĞİ VE ÖĞRENCİ BAŞARISI

ÖĞRETMENLİK ETİĞİ VE ÖĞRENCİ BAŞARISI

Eğitim-Öğretimde başarı,tutarlı ve kararlı politikaların yanında öğretmenlerin mesleğe olan bağlılığı ve inancı ile sağlanabilir.Her şeyden önce mesleği seçen öğretmenlerin taşıdığı yükün kıymetini ve ağırlığını anlaması meslek etiğine uygun davranması mesleği daha saygın ve başarılı hale getirecektir.
Günümüzde öğretmenlik mesleğini seçen birçok eğitimcinin durumun farkında olmadığını görüyoruz.Günü birlik çalışmalarla öğretmenlik mesleğinde başarıya ulaşmak mümkün değildir.
Bir yanını kaçak bırakarak otuz yıllık eğitim ve çalışma hayatı sürdürülemez.Bu durumda olan öğretmenlerin bir an önce görevlerine adapte olmasında fayda vardır.
Öğretmenlerin sık sık yerdeğiştirmeleri de öğrenci başarısını ve psikolojisin etkilediği kaçınılmaz bir gerçeklik.Yıl içinde bilhassa bayan öğretmenlerimiz yılmadan bıkmadan üç-dört defa tayin için başvuru yapıyorlar.Sürekli gitmeyi düşünen bir öğretmenin sınıfına verebileceği hiç birşey yoktur.Başarılı bir öğertmen kolay kolay mecbur kalmadıkça yer değişikliği istemez.Başarısız olmaktan korkan ve başarısız olan öğretmenler il içinde sürekli yer değiştirmektedirler.Bu durum öğrencilerin başarısız olmalarına sebebiyet vermektedir.Etik olan İlkokul düzeyinde görev yapan bir öğretmenin sınıfını birinci sınıftan alıp dördüncü sınıfın sonunda bırakmasıdır.Ama birçok öğretmenimiz birinci sınıfı aldıkları yıl içinde yer değişikliği için yılda üç –dört defa başvuru yapmaları hoş bir durum değil.Sınıfın ne olacağı onları hiç ilgilendirmemektedir.Sadece iliglendikleri konu kendi rahatlıklarıdır.Her atama döneminde tayin isteyen birçok öğretmene rastlamak hiç de zor bir durum değildir.
Halen görev yaptığım okulda çalışan bayan arkadaşların yüze doksanının her atama döneminde tayin baş vurusu yapmasına şahit olmak öğrencilerimiz adına çok endişe verici bir durum.İl içi zamanı baş vuruyorlar,olmadı eş durumunda,olmadı özür durumundan,daha da olmadı sağlık özüründen başvuruyorlar.Bu durum çok etik değil bence.Öğretmenlik yapmaya niyeti olmayanların bu mesleği sürdürmeleri sisteme ve öğrenci başarısına eksi bir değer kattığı inancındayım.Öğrenci yoğrulacak hamur ise,tam hamuru karıştırırken “aman bu hamur dursun başka hamura bakayım”mantığı doğru değildir.(Gerçekten atamaya ihitiyacı olan öğretmenlere söyleyecek söz yoktur.)
Sonuç olarak her türlü atamanın öğrencinin eğitim süreci ve psikolojisi göz önünde bulundurularak yapılması gerekir.Dört yıllık bir ilkokul sürecinde sayısız öğretmen değiştiren öğrenciden başarı beklemek hayal olur.

İlker Murat ÇİNİTAŞ

Paylaş
Beğenenler
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 

Topluluk Puanları (2)

5.0

100% (2)

Öğretmenlik etiği ve öğrenci başarısı Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Öğretmenlik etiği ve öğrenci başarısı yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
ÖĞRETMENLİK ETİĞİ VE ÖĞRENCİ BAŞARISI yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Halit Durucan
Halit Durucan, @halitdurucan
7.2.2025 17:09:25
5 puan verdi
Bugünkü Türk eğitim sisteminin hedefsiz ve çarpık olduğu çok güzel dile getirilmiş. Hocama saygılar selamlar
HERFE
HERFE, @herfe
28.2.2022 11:38:34
Yazıda güzel konulara değinmişsiniz ama keşke bu kadar cinsiyetçi yaklaşım olmasaymış...Öğretmen değişiklikleri ilkokul düzeyinde öğrenciyi etkiliyor.. Ama değişiklikler bazen fırsata da çevrilebiliyor...Benim çocuğum özel okulda okudu 5 yılda dört öğretmen değiştirdi...İlk değişiklikte etkilenecek diye paniklemiştim, üzüldü her değişiklikte elbette...Ama her biri farklı yetenek ve duruşlara sahipti gelen öğretmenlerin ... onların farklı özelliklerini kaptığı için gelişimi de çok yönlü oldu.

Aslında ilkokullarda da branşlaşma olmasından yanayım..ikinci sınıftan itibaren derslere branş öğretmenleri girmeli, birinci sınıf öğretmeni "sınıf öğretmeni" olarak danışmanlık görevi yürütmeli...
Tayin isteme konusu birden dörde okutulması iyi olur ama mutlaka kendilerinde gerekçeleri vardır...yazıdan anladığım kadarıyla idarecisiniz galiba :) Aynı yerde uzun yıllar çalışmanın da dezavantajları oluyor...4 yılda bir isteğe bağlı değişiklik idealdir diye düşünüyorum...
Feride Temel
Feride Temel, @feridetemel
28.2.2022 01:17:14
Yazınızı okudum . Aynen düşüncelerinize katılıyorum. Öğretmenlik çok kutsaldır. Çocukları aileden sonra öğretmen eğitir. Her öğretmen sizin gibi düşünse ne güzel olur . Saygılar
Feride Temel
Feride Temel, @feridetemel
28.2.2022 01:17:00
Yazınızı okudum . Aynen düşüncelerinize katılıyorum. Öğretmenlik çok kutsaldır. Çocukları aileden sonra öğretmen eğitir. Her öğretmen sizin gibi düşünse ne güzel olur . Saygılar

Feride Temel tarafından 28.2.2022 01:21:51 zamanında düzenlenmiştir.
DemAN
DemAN, @deman
3.10.2017 13:39:16
"İnsan yetiştirmek istiyorsak önce öğretmen yetiştirmek gereklidir."

ilgili yorumda geçen bu söze katılıyorum ve herkese teşekkürler
KEVE
KEVE, @keve
19.8.2012 01:29:58
dünyada deneme yanılma yoluyla başarıya gitme dönemi çoktan aşılmıştır
ama maalesef türkiyede tüm alanlarda olduğu gibi halkların geleceğine yön veren eğitim öğretim kurumlarında da hala deneme yanılma yoluyla başarılara kapılar aranmaktadır.
mehmetmacit
mehmetmacit, @mehmetmacit
18.8.2012 05:49:47
İnsan yetiştirmek istiyorsak önce öğretmen yetiştirmek gereklidir.
Mesleğine aşık öğretmenlerin nesli Ülkesini kalkındırır.
maalesef bahsettiğiniz sıkıntıları acizane görevimiz sırasında bizlerde gözlemledik ve haklısınız ama bunda suç öğretmenin değil ki? sistem maalesef böyle.
erkek veya bayan pek fark etmiyor.İçinde meslek aşkı yoksa.
birde kimi yerlerde, öğretmenliğin yanında farklı iş yapan öğretmenlerin durumu varki bu dahada vahim.
kutlarım kalemi.
Etkili Yorum
sami biberoğulları
sami biberoğulları, @samibiberogullari
17.8.2012 23:50:35
Konu öğretmen olunca bir öğretmen olarak yazınızı merak ettim ve okudum. Yazdıklarınızın her satırına can-ı gönülden katılmakla beraber bu durumun daha çok bayanlarda olduğu konusunu dile getirmiş olmnız sanırım biraz başınızı ağırtacak. Buna şiddetle itiraz edenler olacaktır. Nitekim erkelerde de durum çok farklı değil.


Özür durumuna bağlı atamalar oldum olası hep sıkıntı doğurmuştur. Bunun mutlak surette sıkı bir denetime tabi tutulması gerekir. İnanamayacaksınız belki ama ben 1983 yılında Manavgattan Batman'a tayin olduğumda benimle birlikte tayini çıkanlar içinde eşi adına semerci dükkanı açıp mecburi hizmetten kaçanlar olmuştu. Bunlar denetim altına alınmalı mutlaka.


Selam ve sevgilerimle.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ