ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Mütavazi olmalıyız. Çünkü gelip geçiçiyiz ve unutulacağız. Hayat başkalarına muvaffakiyetlerimizi anlatmak için geçirilmeyecek kadar kısadır. -- Carnegie Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

6 asır önceki tıp teknikleri müzede sergileniyor

Osmanlı döneminde hekimlik yapan Sabuncuoğlu Şerefeddin'in kullandığı tıp aletleri ve teknikleri, Amasya Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi'nde sergileniyor.

27.10.2016

6 asır önceki tıp teknikleri müzede sergileniyor

Osmanlı döneminde 1402-1468 yıllarında hekimlik yapan Sabuncuoğlu Şerefeddin’in kullandığı tıp aletleri ve teknikleri, Amasya Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi’nde sergileniyor.

İlhanlı hükümdarı Sultan Olcaytu Mehmed Han’ın 1308 yılında inşa ettirdiği, İlhanlılar, Anadolu Selçukluları ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde hastaların tedavisinde kullanılan bimarhane, 2011 yılında Amasya Belediyesi tarafından restore ettirilerek "Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi" olarak hizmete açıldı.
Amasya’daki "bimarhane"de, Burhaneddin Ahmed’den tıp eğitimi aldıktan sonra yine aynı yerde 17 yaşında hekimlik yapmaya başlayan Sabuncuoğlu Şerefeddin’in kullandığı tıp tekniklerini anlatan balmumu heykeller ve kullandığı tıp aletleri, müzeye gelen ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Müze müdürü Metin Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzede özellikle Sabuncuoğlu Şerefeddin’in panzehir çalışmalarının sergilendiği kısmın ilgi çektiğini söyledi.

Amasya’da o dönemlerde sıkça rastlanması nedeniyle Sabuncuoğlu Şerefeddin’in yılan zehirlenmesi tedavisinde kullanılabilecek çalışmalar yaptığını anlatan Çelik, "Sabuncuoğlu, önce hayvanlar üzerinde şifalı bitkileri kullanarak deneyler yapıyor. Olumlu sonuçlar aldığı deneyleri daha sonra kendi üzerinde yapıyor. Kendi üzerinde denemediği hiçbir ilacı hastasında kullanmıyor." dedi.
Sabuncuoğlu Şerefeddin’in o yıllarda bölgede çokça görülen yılan zehirlenmelerine karşı panzehir geliştirdiğini belirten Çelik, şöyle devam etti:

"Geliştirdiği panzehiri önce tavuk ve horozlarda, daha sonra da kendi üzerinde deniyor. Bunun için çok zehirli bir yılan getirtiyor. Sol elinin baş parmağını yılana ısırtıyor ve kendini zehirliyor, daha sonra geliştirdiği panzehirden bir miktar alıyor. Sonucunda yılan zehrinin etkisini kaybettiğini görüyor. Sabuncuoğlu’nun kitaplardan biri olan ’Mücerrebname’ adlı kitapta bu olay anlatıyor. Şunu söyleyebiliriz. Sabuncuoğlu Şerefeddin hastaları için kendini feda eden bir hekimdir."
Çelik, müzede ruh ve sinir hastalarının tedavi edilmeleriyle ilgili de bölüm bulunduğunu, bu bölümde müzikle tedavi edilme yöntemlerinin anlatıldığını kaydetti.

Kaynak:AA

Yorumlar
"6 asır önceki tıp teknikleri müzede sergileniyor" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

6 asır önceki tıp teknikleri müzede sergileniyor ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.