ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Kapitalistler öylesine para delisidirler ki, bize bir gün onları asacağımız urganı bile satarlar. (Mao) Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Dünya Öykü Günü Bildirisi Ayşe Kulin’den

Dünya Öykü Günümüz Kutlu Olsun!

14.2.2016

Dünya Öykü Günü Bildirisi Ayşe Kulin’den

Dünya Öykü gübü olarak seçilen bugün, edebiyatın usta yazarları tarafından kutlanıyor. Türkiye’den öykü yazaraları bu yıl Usta öykücümüz Sait Faik’in “Bir insanı sevmekle başlayacak her şey,” sözünü slogan olarak seçti ve “İnsanlarla paylaştıkça anlam kazanır,” sözünden hareketle, sevginin yanına dostluğu, barışı, öyküyü koydu. 2016 Dünya Öykü Günü Bildirisi’ni ise Ayşe Kulin kalame aldı.

Edebiyat yolculuğuna 1984 yılında öykü ile başlayan Kulin, “Güneşe Dön Yüzünü. Foto Sabah Resimleri” adlı öyküsü ile 1996 Haldun Taner Öykü Ödülü’nü, aynı ismi taşıyan öykü kitabıyla 1997 yılında Sait Faik Hikaye Armağanı’nı kazandı.

Ayşe Kulin’in yazmış olduğu 2016 Dünya Öykü Günü Bildirisi’nin okunması Uluslararası Ankara Öykü Günleri Derneği, Çankaya Belediyesi ve Ankara Üniversitesi ortaklığında düzenlenen 14 Şubat Dünya Öykü Günü Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji Binası Abdulkadir Noyan Konferans Salonu’nda 14.00-16.00 arasında gerçekleştirilecek.

Etkinliğin sunumunu Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Boğaçhan Sözmen gerçekleştirirken, açılış konuşmalarını Uluslararası Ankara Öykü Günleri Derneği Başkanı Özcan Karabulut, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ve Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş yapacak.

Bildirinin okunmasının ardından, H.Ü. Ankara Devlet Konservatuarı Öğretim Görevlisi Dengin Ceyhan piyano dinletisi gerçekleştirecek. Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Orkide Çivicioğlu Kulin’den bir öykü seslendirecek. Ayşegül Tözeren ise usta yazarla söyleşecek. Fuayede “Fotoğrafa Öyküler” sergisi yer alacak.

PROJEDEN DÜNYA ÖYKÜ GÜNÜ’NE

Yaygınlaşan ve Ankara’da yıllardır kesintisiz olarak sürdürülen öykü günleri, Kasım 2003’te 69. Uluslararası P.E.N. Dünya Kongresinde onaylanan 14 Şubat Dünya Öykü Günü’nü doğurdu. 14 Şubat 2002’de Ankara’da yapılan “Öykü Forum”a katılan öykücüler yazar Özcan Karabulut’un Dünya Öykü Günü önerisini kabul ettiler. O yıl Karabulut’un başkanlığını yaptığı Edebiyatçılar Derneği projeyi Türkiye P.E.N. Merkezi’ne taşıdı. Türkiye P. E.N. Merkezi de Uluslararası P. E.N.’e onaylaması için iletti. Böylece Dünya Öykü Günü önerisi Uluslararası P. E.N. Genel Kurulunda Çeviri ve Dilbilimsel Haklar Komitesinin önerisi olarak kabul edilmiş oldu.

2016 yılında da 14 Şubat Dünya Öykü Günü buluşmaları Türkiye’nin dört bir köşesinde yaşanacak. Programları belli olan kentler arasında Eskişehir, Edirne, Kayseri, Çanakkale, İzmir, Samsun, Erzurum, Bursa ve Diyarbakır yer alıyor.

ESKİŞEHİR’DE ÖYKÜ ATÖLYESİ

Tepebaşı Belediyesi, Dünya Öykü Günü’nü bir etkinlikle kutluyor. Yazarlar Seray Şahiner ve Semrin Şahin’in katılacağı Öykü Günü’nde, öykü üzerine bir söyleşi yapılacak ve öyküler okunacak. Tepebaşı Belediyesi ‘Öykü Atölyesi’ne katılanların öykülerinden oluşan bir kitap da, etkinliğe katılanlara ücretsiz dağıtılacak. Yazar-Eğitimci Nilüfer Altunkaya’nın yönetiminde 14 Şubat Pazar günü saat 14.00’te Özdilek Sanat Merkezi’nde yapılacak etkinlik halka açık olacak.

İNCİ ARAL KAYSERİ’DE

Kayseri Melikşah Üniversitesi, Psikoloji Kulübü tarafından düzenlenen etkinlikte öykü severler “Öykü Günü Melikşah’ta Kutlanıyor” başlıklı etkinlikte bir araya geliyor. İnci Aral’ın katılımcı olacağı etkinlik 15 Şubat Pazartesi günü Meliksah Üniversitesi, Fen ve Edebiyat Fakültesi konferans salonunda düzenlenecek. Söyleşinin ardından yazar son kitabı Kendi Gecesinde’yi okurları için imzalayacak.

İZMİR’DE GENÇLİK VE BARIŞ ÖYKÜLERİ

İzmir’de öykü, gün ve günleriyle buluşmalara adres oluyor ve İzmir öykü günlerinin 14.sü düzenleniyor. Konak Belediyesinin öncülüğünde, 14 Şubat’ta üç gün sürecek etkinliğe 40’a yakın edebiyatçı katılıyor. 14. İzmir Öykü Günleri’nin teması gençlik ve barış; onur konuğu ise Necati Tosuner. Ayrıca İzmir’de Yakın Kitabevi’nde öykü okumaları ve Urla’da öykü buluşmaları gerçekleştirilecek.

ERZURUM’DA GOGOL’ÜN ÖYKÜLERİ OKUNACAK

Bu yıl programımız Erzurum Medya Sanat Evi Oda Tiyatrosu sahnesinde gerçekleştirilecek. Etkinliğin sunumunu Medya Sanat Evi oyuncularından Kenan Çinici yapacak. Uluslararası Öykü Günleri Derneğinin çalışmalarından ve 14 Şubat Dünya Öykü Günü kutlamalarından söz edecek olan Demet Çizmeli’nin ardından Kenan Çinici bu yıl Ayşe Kulin’in kaleme aldığı 14 Şubat Dünya Öykü Günü bildirisini okuyacak.

Gitar dinletisinin ardından Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Dramatik Yazarlık Ana Sanat Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Tamer Temel “Gogol’ün Öykülerinde “Küçük Adam” Olgusu” başlıklı konuşmasını yaptıktan sonra Gogol’ün “Palto” ve “Nevsky Caddesi” adlı öyküleri Erzurum Devlet Tiyatrosu sanatçıları Taner Köse ve Sezai Yılmaz tarafından okunacak. Daha önceki yıllarda yaptığımız gibi öyküler üzerinde sohbet havasında tartışma, inceleme yapılacak.

Erzurum’da karlı bir akşamda Gogol sıcaklığıyla, Dostoyevski’nin o ünlü “Hepimiz Gogol’ün Palto’sundan çıktık” sözünün ışığında öyküye bakılacak.

DİYARBAKIR’DA ÇOK DİLLİ ÖYKÜ BULUŞMALARI

Diyarbakır, Kürt Yazarlar Derneğinin düzenlediği etkinlikte 14 Şubat Dünya Öykü Günü 21 Şubat Dünya Anadil Günü ile birlikte çok dilli öykü buluşmalarına ev sahipliği yapacak.
Bursa’da BUYAZ Derneği, öykü günü buluşmalarına ev sahipliği yaparken, onur konuğu Ahmet Büke olacak.

Dünya Öykü Günü Edirne’de de kutlanacak, Öykücü, Ressam, Şair, Öğretmen İsmail Gümüş ve eserleri konuşulacak. Etkinliğe konuşmacı olarak Ertuğrul Tanrıkulu, Muammer Mirsal, Erdoğan Kanturer ve Mevlut Yaprak katılacaktır.

Çanakkaleli öyküseverler, 14 Şubat Dünya Öykü Günü’nü Fetvane Sokak’taki Yalı Han’da kutluyor. Öykü Yazarı Reyhan Yıldırım ve Tuğba Gürbüz tarafından düzenlenen ‘barış, kadın ve öykü’ temalı gün, Yazar Ayşe Kulin tarafından kaleme alınan bildirinin okunması ile başlayacak. Ayla Kutlu, Ayşe Sarısayın, Jale Sancak, Leyla Erbil, Nalan Barbarosoğlu, Nursel Duruel gibi edebiyatımızın değerli isimlerine ait öykülerin paylaşılması ile devam edecek. Yağmur Şahin ve Berker Mehmet Korkmaz’dan oluşan Mangala Etnik Band, barış için seçtikleri ezgilerden oluşan bir dinleti ile kutlamaya değer katacak. Etkinliğin ikinci bölümünde, Çanakkale’de bulunan öykücüler; Cengiz Kara, Reyhan Yıldırım, Tuğba Gürbüz ve Tunç Kurt, kendi ‘kadın ve barış’ öykülerini okuyacaklar. Kutlama, Prof. Dr. Sevinç Özer’in ‘Edebiyat ve Barış’ içerikli sunumuyla son bulacak.

Etkinlik saatleri 13.00 – 16.00 olarak belirlenmiştir ve halka açık olarak gerçekleştirilecektir.

Yorumlar
"Dünya Öykü Günü Bildirisi Ayşe Kulin’den" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Dünya Öykü Günü Bildirisi Ayşe Kulin’den ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.