ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
"Günlerini düşler krallığında geçirmeyenler, günlerin kölesi olur." Halil Cibran Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Okuma oranını yükseltmek için kitaplar, metro bileti!

Brezilya'da okuma oranını yükseltmek için oldukça yaratıcı bir kitap projesi tasarlandı. Metroda bilet yerine geçecek kitaplar piyasaya sunuldu.

14.12.2015

Okuma oranını yükseltmek için kitaplar, metro bileti!

Halkın yılda ortalama iki kitap okuması üzerine hareket geçen Brezilyalı yetkililer, okuma oranını yükseltmek için mükemmel bir çözüm buldu. Ülkenin en büyük yayınevlerinden biriyle anlaşarak insanların en çok kullandığı toplu taşıma araçlarından biri olan metroda bilet yerine geçecek kitaplar piyasaya sunuldu. Kitabını turnikede okutan geçebiliyor.

İçerisinde The Great Gatsby, Hamlet, Sherlock Holmes gibi yapıtların bulunduğu kitaplar, turnikelerden ücretsiz olarak geçişi sağladığı gibi içerisine yerleştirilen kartlar dışarıdan belli olmuyor. Bu uygulama için kitaplar biraz kolay okunur içerikte piyasaya sunuldu. Örneğin, en baba klasiklerden Hamlet, 4 seferde okunacak şekilde 144 sayfa basıldı. Amerikan çizgi romanı Peanuts, 8 seferlik 120 sayfa oldu. Sherlock Holmes ise 8 seferlik 204 sayfa…

DÜNYA ÇAPINDA SES GETİREN ÖDÜLLÜ PROJE

Sistemin işleyişi ise şu şekilde:

Sao Paulo metro istasyonlarına 10 bin adet kitap dağıtılıyor. Özel olarak tasarlanan kitapların barkodlarına bazı özel bilgiler yerleştirilerek metrodan geçiş yapılabilmesi sağlanıyor. Her bir kitaba 10 tane ücretsiz geçiş hakkı yükleniyor. Ayrıca bir yazılım da geliştiren yetkililer, kullanıcıların daha doğrusu okuyucuların 10 seferden sonra çipe normal bilet gibi internet sitesinden kredi yükleyebilmesini mümkün kılıyor. 23 Nisan Dünya Kitap Günü‘nde metro girişlerinde bedava kitap-bilet sunulan yolcular, bunu kamera şakası sandılar.

Şu ana kadar bilet-kitap projesi kapsamında basılan eserlerden bazıları ise şöyle: Büyük Gatsby, Hamlet, Savaş Sanatı, Sherlock Holmes…

Dünya çapında ses getiren proje, Cannes Lion Festivali‘nde promosyon ve outdoor alanında gümüş; tasarım alanında bronz madalya kazanmış durumda.

KİTAP OKUYAN MAHKUMLARIN CEZALARINA DA İNDİRİM!

Brezilya’da kitap okumayı teşvik için bambaşka bir proje daha var: Cezaevlerinde mahkumlar, bir yıl içinde 12 kitap okurlarsa, cezalarından 48 güne kadar indirim kazanıyor. Ceza yasası bu projeye uygun olarak değiştirildi. Ama bazı koşullarla:

Kitaplar edebiyat, felsefe, bilim veya klasiklerden olacak. Her kitabı en fazla 4 haftada bitirecekler. Sonra bu konuda bir makale yazacaklar. Kitap harfi kullanmadan el yazısıyla, paragraflara dikkat ederek, hiç hata ve karalama yapmadan, sayfa kenarına taşmadan, kolayca okunacak şekilde…

Bir kurul, makaleyi değerlendirecek. Duruma göre karar verecek. Proje sayesinde halk, evlerinden vermek istediği kitaplarını cezaevlerine hibe ediyor.

Darısı ülkemizin başına :)


Kaynak:
http://www.sozcu.com.tr/2015/egitim/okuma-oranini-yukseltmek-icin-kitaplar-metro-bileti-oldu-1007538/


Yorumlar
Mesaj Yaz 6.1.2016 18:08:44
Harika bir etkinlik...


Yorum Yapın

Okuma oranını yükseltmek için kitaplar, metro bileti! ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.