ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Söylediklerinizi duyurmak için kimseyi kolundan tutmayınız ; Zira insanlar sizi dinlemeye arzulu değillerse, onları tutacak yerde çenenizi tutmanız daha hayırlıdır.-- Chesterfield Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Göz kamaştıran festival

İstanbul Light Festival başlıyor!

15.11.2015

Göz kamaştıran festival

Birleşmiş Milletler bu yılı "Işık Yılı" ilan etti. Dünya çapında çeşitli etkinlikler gerçekleşti. Öyle ki bu coşku İstanbul’a kadar geldi; 13 Kasım’da Zorlu Center’da İstanbul Light Festival başlıyor!
Boğaziçi Köprüsü ışıklandırıldığı zamanı hatırlarsınız... Sahile her yaştan insan akın etmişti, fotoğraflar çekilmişti ve hatta o ilk gün birçok kişi sevgilisine evlenme teklifi etmişti. Şimdiyse İstanbul’un, kim bilir belki de Türkiye’nin en çok selfie fonu olan yeridir. Anlayacağınız bir ışıklandırma bile bizi harekete geçirmek için neden... Dünyanın dört bir yanında böyle; Birleşmiş Milletler 2015 yılını ışığın kültürlerin gelişimi ve etkileşimindeki önemini vurgulamak için “Işık Yılı” ilan etti.
O halde müjdemi isterim, “nur topu” gibi bir festivalimiz oldu; İstanbul Light Festival. 13-29 Kasım tarihleri arasında Zorlu Center’da gerçekleşecek festivalin küratörlüğünü UCLA Üniversitesi Media Art Bölüm Başkanı Rebeca Mendez ve eşi Adam Eeuwens üstleniyor. Etkinlikte ışık enstalasyonları, interaktif ışık şovları, çeşitli performanslar ve atölyeler de olacak.

"FESTİVAL BOĞAZİÇİ’NE KARŞI SAYGIMIZ NİTELİĞİNDE OLACAK"
Festivalin küratörlerinden Rebecca Mendez UCLA Üniversitesi’nde medya sanatları profesörü, 2012’de Beyaz Saray ve Smithsonian Institution tarafından Ulusal Dizayn Ödülü’ne layık görüldü. İşinin ehli... İstanbul’da festivalin gerçekleşeceğini duyunca pek sevinmiş; “Türkiye’de ilk kez bir ışık festivali gerçekleşeceğini duyduğum gün uyuyamadım! Gece kalkıp perdeleri sonuna kadar açtım ve güneşin doğuşunu izledim. İstanbul’da ışığın izlediği yol inanılmaz güzel. Burada kitleleri kendine hayran bırakan bu ışığı yakalayabileceğimizi düşünüyorum” diyor. Mendez’in dediğine göre festivalde kültürel ağırlıklı eserler olacak diyor ve devam ediyor:
“İçeriği anlatayım; etrafını saran bir alan yaratıp burada ışığa kendi başına bir form vermek, bir düşünceyi takip etmeye benziyor. Işığın o kadar güçlü bir yanı var ki bunu kelimelerle ifade edemiyoruz. Bu festival Boğaziçi’ne karşı saygımız niteliğinde olacak.”

Etkinliğin diğer küratörü Adam Eeuwens da eşi gibi heyecanlı. Festivali uzun uzun anlatıyor “İstanbulluları ışık sanatının hazzıyla etkilemeyi amaçlayan bir ışık sanatı festivali... Bu etkinlik ışığı özellikle şehrin kasım ayının karanlık gecelerine kıvılcımıyla ışık tutacak. Ayrıca birçok çağdaş sanatçı ışık enstalasyonları ile bu festivali kutlayacak.” Eeuwens uzun lafın kısası bu festivalin göz kamaştıracağını anlatıyor...
Nasıl bir festival olacağını anlamak için izlemek gerek. O halde buyurun HT Dokun’dan izleyin!

İSTANBUL DA LİSTEYE ADINI YAZDIRACAK
Göz kamaştıran festival 17. yüzyıla kadar uzanan ışık festivallerinin en iyileri şimdiye dek Lyon, Prag, New York, Berlin, Amsterdam, Portekiz ve Sydney şehirlerinde düzenlendi. Berlin’deki ışık festivali 2 milyon, Lyon’dakiyse 4 milyon ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. İstanbul’daki festivalin en iyiler arasına girmesi hedefleniyor.

"KOCAM BİRDEN ÇOK HEYECANLANDI"
Küratör Rebecca Mendez bir de bizimle içinde kalan ukdesini paylaşıyor. “Eşim Adam, kuşları izlemeyi çok sever. Ağustosta İstanbul’daydı ve jet lag yüzünden uyuyamamış. Kaldığımız otelin balkonunda güneşin doğuşunu izlerken beni aradı. Kocam birden çok heyecanlandı, çünkü 40 civarındaki bir leylek sürüsünün termal rüzgârla beraber giderek yükselişini görmüş. Hem de balkonun oldukça yakınından geçmişler! Boğaz göçmen kuşlar için inanılmaz bir geçiş yolu ve umarım yakın bir gelecekte onların göçünü yakından izleme ve araştırma fırsatı buluruz.”

Ece ULUSUM / GAZETE HABERTÜRK


Kaynak:
http://www.haberturk.com/yasam/haber/1153204-goz-kamastiran-festival


Yorumlar
"Göz kamaştıran festival" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Göz kamaştıran festival ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.