ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Hakiki sevgi, herkesin bahsettiği, fakat pek az kimsenin gördüğü hayaletlere benzer. -- Anatole Franse Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Antep İşi tescillendi

Daha önce Antep fıstığının coğrafi işaretini alan Gaziantep Ticaret Odası, kumaş üzerine pamuk, keten, ipek veya sim iplikler kullanılarak yapılan bir tür süsleme sanatı olan Antep İşi'nin de coğrafi işaretini aldı.

29.9.2015

Antep İşi tescillendi

Yaklaşık 3,5 yıl süren incelemelerin ardından Antep işinin coğrafi işaretini aldıklarını belirten Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Genel Sekreteri Halil Göçer, Gaziantep’in önemli el sanatlarından biri olan Antep İşi’nin coğrafi işaretini almanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

24 Nisan 2012’de Antep İşi’nin coğrafi işaretini almak için çalışma başlattıkları belirten Göçer, uzun süren taramalardan sonra ismi kentle özdeşleşen el sanatının coğrafi işaretini aldıklarını ifade etti.

Bazı sanatların sadece bir şehirle anıldığını vurgulayan Göçer, Antep İşi’nin de bunlardan biri olduğuna dikkati çekti.

Göçer, genel anlamda kumaş üzerine pamuk, keten, ipek veya sim iplikler kullanılarak yapılan bir tür süsleme sanatı olan Antep İşi’nin genç kızların çeyizliklerini renklendirdiğini kaydetti. Bu nakışın zahmetli ve emek istediğini anlatan Göçer, bir nakışın ortaya çıkmasının bazen günler hatta aylar alabildiğini söyledi.

Şehirde ne zaman ve ilk kimler tarafından yapıldığı tam olarak bilinmeyen Antep İşi’nin hemen hemen her Gaziantepli kızın çeyizinde bulunduğunu vurgulayan Göçer, sözlerine şöyle devam etti:

’Antep işinin yapımında genellikle ipek iplik tercih edilir. Antep İşi, öyle her ip ve kumaştan da yapılmaz. Bu sanatın özel kumaş ve ipleri vardır. Bu nedenle önemli bir değere sahiptir. Şehrimiz için bu kadar önemli olan sanatı göz ardı edemezdik. Antep İşi ile ilgili geniş bir çalışma yaptık ve Türk Patent Enstitüsüne (TPE) başvurduk. Yaklaşık 3,5 yıl süren incelemelerin ardından Antep İşi’nin coğrafi işaretini aldık. Antep İşi coğrafi işaret başvurusu Resmi gazetede de yayınlandı.’

Şehrin geleneksel el sanatlarına sahip çıkmanın sosyal sorumluluk gerektirdiğini, GTO’nun da bu sorumlulukla hareket ettiğini vurgulayan Göçer, daha önce de Antep fıstığının tescilini aldıklarını hatırlattı.

Turizm geliri yüksek olan memleketlerde el sanatlarından ülke ekonomisine önemli katkıların sağlandığını belirten Göçer, Gaziantep’in il olarak el sanatları açısından oldukça zengin bir il olduğunu, Antep İşi’nin de ekonomiye katkı sağlayan sanatlardan biri olduğunu sözlerine ekledi.

Antep işi

Antep işi; teli çekilebilen kumaşlara uygulanan, iplikleri sayılıp bazıları kesilerek üzerine çeşitli ajurların işlendiği ve motif kenarlarının susmalarla zenginleştirildiği işleme türüdür. İpek, krep, patiska, keten, margizet kumaşların üzerine ipek ipliklerle işlenen nakışlar, zorlu bir süreçten sonra ortaya çıkar. Antep İşi nakışın çıkış noktası, özellikle kırsal bölgelerde yaşayan genç kız ve damat kıyafetlerinin süslenmeleri olmuştur. (İLKHA)

Yorumlar
"Antep İşi tescillendi" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Antep İşi tescillendi ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.