ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Kapitalistler öylesine para delisidirler ki, bize bir gün onları asacağımız urganı bile satarlar. (Mao) Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Van Kalesi ve eski Van şehri Unesco yolunda

Van'ın önemli tarihi değerlerinden olan Van Kalesi ile eski Van şehrinin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınması için başvuru yapıldı.

22.9.2015

Van Kalesi ve eski Van şehri Unesco yolunda

İlin önemli tarihi ve turistik değerlerinden biri olan Van Kalesi ve eski Van şehrinin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınması için başvuru yapıldığı bildirildi.

Van’ın Gevaş ilçesinde bulunan Akdamar Kilisesi’nin Nisan 2015’te UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınmasının ardından şimdide Van Kalesi ile eski Van şehri UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınması için müracaatta bulunuldu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Van Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, Tarihi Van Kalesi ve eski Van şehrinin UNESCO Dünya Mirası Listesine alınması için başvuru yaptıklarını belirterek, "Bugün itibariyle Van Kalesinin UNESCO Dünya Mirası Listesine alınması ile ilgili müracaatımızı yollamış bulunuyoruz. Bunun Van’a ve Van’ın tanıtımına çok katkısının olacağına inanıyorum." dedi.

Urartu Krallığı tarafından yaptırılan ve Urartu’ların başkenti olan Tuşba’yı kuş bakışı gören Van Kalesi, merkeze 5 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Yaklaşık 250 yıl Doğu Anadolu Bölgesi’nde egemenlik sürdüren Urartuların başkentliğini yapmış olan eski Van şehri ve Van Kalesi ve 3 bin yıldan bu yana ayakta kalmaya devam ediyor.

Tarihi kalede Urartular’dan kalma Madır (Sardur) Burcu, Analı-Kız açık hava tapınağı, 1. Argişti, Kurucular, Menua ve II. Sarduri’nin kaya mezarları, Bin Merdivenler ile ana kayaya oyulmuş sur duvar yatakları ve sur duvarları bulunuyor.

Öte yandan Tarihi Van Kalesi, Üstad Bediüzzaman Said-i Nursi’nin de birçok hatırasını barındırırken, Eski Van Şehri’nde ise Horhor Medresesi, Hüsrev Paşa Camii ve Ulu Cami yer alıyor. (Murat Dalgın-İLKHA)

Yorumlar
Mesaj Yaz 27.9.2015 19:33:51
Bu güzel şehrimize yeterli önem verilmeli ayrıca çok muazzam bir yapıya daha sahip olan Van şehri adını ilçesinden alan Hoşap kalesi de UNESKO listesine alınmalı. (İlginç bir öyküye sahip olan Hoşap kalesini yapan ustanın bilekleri kesilmesi yeni bir başka KALE yaplmamaması ile ünlüdür.)


Yorum Yapın

Van Kalesi ve eski Van şehri Unesco yolunda ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.