ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Söylediklerinizi duyurmak için kimseyi kolundan tutmayınız ; Zira insanlar sizi dinlemeye arzulu değillerse, onları tutacak yerde çenenizi tutmanız daha hayırlıdır.-- Chesterfield Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

2,5 santimetrelik şiir kitabı

İmza gününe katılan yazar ve şair Ümit Yaşar Işıkhan'ın 25 santimetre boyunda ve 15 santimetre genişliğindeki şiir kitabı vatandaşların ilgi

4.9.2015

2,5 santimetrelik şiir kitabı

Bir alışveriş merkezindeki imza gününde en büyük ilgiyi, aynı zamanda Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği Başkanlığı yapan Ümit Yaşar Işıkhan’ın "Aşktan Sonra Hüzün" isimli minyatür kitabı gördü. Yurttaşlar ve turistler, kitabı ilgiyle inceledi.

Bazı okurlar, özel muhafazası içindeki 1,3 gram ağırlığındaki ve 165 sayfadan oluşan kitaptan satın aldı.

Işıkhan, yaptığı açıklamada, her yeni baskıda biraz daha küçülttüğü üç kitabının "dünyanın okunabilir en küçük şiir kitabı" olduğunu söyledi.

En küçük boydaki kitabının dört ay önce Bakü’de bulunan Dünya Minyatür Kitaplar Müzesi’ne kabul edildiğini belirten Işıkhan, "Aşktan Sonra Hüzün’ün müzede Türkiye’yi temsil eden tek kitap olduğunu vurguladı.

"KAĞIT ZAMLARINA TEPKİ OLARAK BASILDI"

"İnsanlar normal kitabı okumazken, minyatür kitabı niye okumaya çalışsınlar?" diye sorularla karşılaştığını ifade eden Işıkhan, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu kitabın ilk basımı 1987’de yapıldı ve piyasaya çıktı. O yıllarda edebiyat dergisi yayımlıyordum ve maalesef her ay kağıda zam geliyordu. Zamlar nedeniyle dergiyi çıkartmakta güçlük çektik ve kapatmak zorunda kaldık. Kağıda zam yapılması az satılan kitap ve derginin daha az satılması anlamına geliyor. Bir sanatçı olarak bu duruma tepki olarak ’Ne yapabilirim?’ diye düşündüm ve dünyanın en küçük kitabını yayımlamaya karar verdim."

Mini kitaplarının Türkiye ve yurtdışında büyük ilgi gördüğün aktaran Işıkhan, kitabıyla ilgili çok sayıda yabancı televizyon kanalında yayınlara katıldığını anlattı.

"ALTIN DEĞERİNDE KİTAP"

Son çıkan kitabının daha küçük olduğunu dile getiren Işıkhan, "1,3 gram ağırlığa kadar düşürdüğümüz bu kitap, dünyanın okunabilir en küçük, en hafif ve en pahalı kitabı. Kitabın fiyatını bir gram altına endeksledim. Altının gramı şu an yaklaşık 105 lira, kitabın fiyatı da o kadar" dedi.

Kitabın hazırlanmasında matbaacıların büyük emeği olduğunu vurgulayan Işıkhan, İstanbul ve Ankara’daki birçok yayın evine gittiğini ancak hiçbirinin kitabı yayınlamayı göze alamadığını belirtti. Işıkhan, "Çünkü işçiliği çok fazla. Basımı sırasında yere düşen kitabı bulmakta güçlük çeken matbaacılar adeta bunalıma girdi" diye konuştu.

KİTABA DOKUNUN

Bu yıl "Sanal kitaba hayır" teması ve "Kitaba dokunun" sloganıyla TÜYAP Kitap Fuarı’nda kitabını sergilediğine değinen Işıkhan, "İnsanların ilgisini çekti. Almak zorunda değiller ama en azından kitaba dokunmuş oldular. Teknolojinin gelişmesini engelleyemeyiz ancak kitaba dokunmak ve onun zevkini yaşamak çok önemli. Bu yıl onu başarmaya çalıştık. Çocuklar ve gençler geldiler, küçük olduğu için kitap ilgilerini çekti, dokundular. Umarım bu dokunuşlar onların bundan sonraki hayatlarında sürekli kitap okumalarına vesile olur."


Birgün


Kaynak:
http://www.meydangazetesi.com.tr/kultur-sanat/25-santimetrelik-siir-kitabi-h26369.html


Yorumlar
Mesaj Yaz 20.9.2015 23:51:07
Aşkta hüzünü küçültmesine sevindim. Sürekli hüzün bayar insanı.hala gazeteyi kahvemin yanında dokunarak okuyanlardanım.kitaba dokunmamak mı, düşünememem asla:)

Mesaj Yaz 5.9.2015 00:18:06
O dediğiniz milimetre olmalı , değilse zaten kitap ölçülerinde demektir...

kitapların ebatları ve şekilleri ile vatandaşın (kimse o, ben değil sen değil ) ilgisini çekmek için yapılan her şeyin altında ticari düşünce yatar...


Mesaj Yaz 4.9.2015 14:55:10
mılletle ınternete bakmaktan ona bakacak kadar gören göz kaldı mı ki. alanda bır köşeye atmaz umarım. Şairine hayırlı olsun


Yorum Yapın

2,5 santimetrelik şiir kitabı ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.