ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Hatalarımı düzelten kimse uşağım bile olsa efendim olur. -- Goethe Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Türkiye, bin 370 yıllık Kur'an-ı Kerim'i istedi

IRCICA, İngiltere'de bulunan 1370 yıllık Kuran'ın, Topkapı Sarayı'ndaki Hz. Osman dönemine ait Mushaf'la analiz edilmesini istedi.

29.7.2015

Türkiye, bin 370 yıllık Kur'an-ı Kerim'i istedi

Merkezi Türkiye’de olan İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA), İngiltere Birmingham Üniversitesi’nde bulunan bin 370 yıllık Kuran’ı incelemek üzere harekete geçti.
Farklı ülkelerdeki en eski Kuran’ı Kerim nüshalarını basılı ve dijital olarak yayımlayan IRCICA Genel Direktörü Halit Eren, İngiltere’de bulunan Kuran’ın sayfalarının Topkapı Sarayı’nda bulunan Hz. Osman dönemine ait Mushaf la (kitap haline getirilmiş Kuran) kıyaslanması gerektiğini söyledi. Eren, "Bu yüzden eseri temin etmek için başvuruda bulunduk" dedi.

"KARBON TESTİ İÇİN BAŞVURDUK’
Birmingham’daki eserin kaç sayfa olduğu hakkında bilgi verilmediğine dikkat çeken Eren, "İnternette iki varak (yaprak) görünüyor. Eğer öyleyse Topkapı’daki Mushaf, elimizdeki en sağlam örnek olacak. Çünkü Topkapı’dakinin sadece iki sayfası eksik. Yani Topkapı’daki tamamına en yakın olan nadide Mushaflardan.

Bu arada Topkapı’daki Mushaf a karbon testi yaptırmayı da istiyoruz. Kültür Bakanlığı’na daha önce bir talebimiz olmuştu. Bu talebi yineliyoruz. Kültür Bakanlığı bunu doğrudan kendisi de yaptırabilir. Karbon testiyle Topkapı’daki Mushaf la ilgili yazıldığı derinin hangi yıla, yazının hangi yıla ait olduğu tespit edilebilir" dedi.
Mushaflar üzerinde akademik incelemeler yapan eski Diyanet İşleri Başkanı Tayyar Altıkulaç ise Birmingham’daki Kuran ile ilgili şunları söyledi: "İnternette gördüğüm sayfalarda bazı imla ve noktalamalarla, sure arasını ayıran süslemeleri değerlendirdim. Bu incelememe göre; Mushafın Hz. Peygamber hayattayken yazılmış olmasını mümkün görmüyorum. Ancak, Hz. Osman zamanında, sahabenin ileri gelenlerinin pek çoğu hayattayken yazılmış olabilir. Sahabeler kendilerine göre, Kuran’ın tamamını değilse bile bazı surelerini ihtiva eden koleksiyonlar yazmışlardır."
Kaynak : Zeynel Yaman / Sabah

Yorumlar
Mesaj Yaz 7.8.2015 20:05:17
Komplo teorisi: acaba bu eski yazmalar 90 yıllardan beri Arap coğrafyasında estirilen terörden gayrinizami harp den avrupalıların yağmaladıkları eserler mi?


Yorum Yapın

Türkiye, bin 370 yıllık Kur'an-ı Kerim'i istedi ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.