ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Kapitalistler öylesine para delisidirler ki, bize bir gün onları asacağımız urganı bile satarlar. (Mao) Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Dünyada eşi benzeri yok

Karaman’ın Ermenek ilçesine bağlı Gökçeseki köyünde başlayan kazılarda 3.yüzyıl ve daha sonraki yüzyıllara ışık tutacak kalıntılar bulundu.

10.7.2015

Dünyada eşi benzeri yok

Ermenek’in Gökçeseki köyünde nisan ayında başlayan kazı çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Kazılarda, daha eski yüzyıllara ışık tutacak buluntulara rastlanıldı. Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Karaman Müzesi Müdürü Abdulbari Yıldız, çok sayıda heykel, üsler, seramik ve cam buluntuları ortaya çıkardıklarını, kazıda çıkan eserleri kazı alanında fotoğraflayıp fişledikten sonra müze müdürlüğüne getirdiklerini belirterek, “Müze müdürlüğümüzde yapılan son incelemeler neticesinde, küçük çapta restorasyon ihtiyacı olanlar Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Arkeoloji Laboratuvarına getirilir. Özellikle pişmiş toprak ve cam eserlerde restorasyon ve konservasyon çalışmaları yapıyoruz. Bu çalışmaların yanı sıra fotoğraflama, çizim ve belgeleme işlemleri de yapılıyor. Restorasyondan sonrasında tüm eserleri, müze müdürlüğümüzde sergilemek üzere geri alacağız. Bunlar ayrıca KMÜ Arkeoloji Bölümü tarafından da bilimsel yayınlar için kullanılacak” dedi.

“ÇOK ÖNEMLİ BİLİMSEL SONUÇLARA ULAŞTIK”

Arkeoloji Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ercan Aşkın ise, Gökçeseki köyündeki kazılarda çok önemli bilimsel sonuçlara ulaştıklarını söyleyerek, antik ismiyle Philadelphia’da yapılan kazılarda çok sayıda heykel parçası, seramik buluntu, cam buluntu, sikke ve buna benzer pek çok kalıntı bulduklarını, söz konusu bu kalıntıların, kentin özellikle üçüncü ve daha sonraki yüzyıllar hakkında bilgi edinmelerini sağlayacağını dile getirdi. Yrd. Doç. Dr. Aşkın, “Kazı çalışmaları neticesinde ortaya çıkan eserler üniversitemize getirilmekte. Burada gerekli temizlikleri yapıldıktan sonra, tasnifleri yapılmakta ve seramikler özellikle formlarına dönemlerine göre ayrılmaktadır. Çizimleri yapılmaktadır, yayına hazır hale getirilme çalışmaları sürdürülmektedir. Seramiklerin dışında, tabi ki terakota figürlerimiz ve cam buluntular da söz konusu. Bunlarda yine benzer işlerden geçirilerek yayına, bilimsel çalışmalara konulmaya hazır hale getirilmektedir” diye konuştu.

"LİTERATÜRDE GÖRÜLMEYEN SERAMİKLER BULUNDU"

Gökçeseki’de başlayan kazıların, 6 akademisyen ve 4 uzman tarafından gerçekleştirildiğini belirten KMÜ Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertuğ Ergürer, “Çalışmanın ilk başlarında lahitler ortaya çıkmıştır, sonraki dönemde son aylarda çok özel bir buluntu topluluğuyla karşılaştık heykeller ve heykellerin çevresinde inanılmaz yoğunlukta seramik buluntular, metal buluntular, cam ve çeşitli objeler ele geçti. Bizim için tabi ki daha önemli olanlar seramikler. Seramikler içinde, bildiğimiz gruplar yanında, arkeoloji literatüründe hiç karşılaşmadığımız, yayınlarda hiç görmediğimiz çeşitli seramiklerle karşılaştık ve bu bizim için çok büyük bir mutluluk. Bunları bilim dünyasına tanıtmak bizim için çok güzel olacak. Bu bölge çok az araştırılmış bir bölge. İç kesimi daha az araştırılmış bir bölge. Burada yapılan yüzey araştırmalarda daha farklı çalışmaları ya da yakın kazılara baktığımızda bazı seramikler örtüşüyor ama bazılarını hiç göremiyoruz. Yani belki de ilk kez yayınlanacak malzemeler olacak. Şu anda yeni tespit ettiğimiz 10-15 beş grup var” dedi.

Kaynak : İHA

Yorumlar
Mesaj Yaz 10.7.2015 15:42:18
bütün bu çalışmalara zaman ve emek harcayan bunca özeni gösteren arkeologlara insanlık çok şey borçlu.


Yorum Yapın

Dünyada eşi benzeri yok ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.