ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Hatalarımı düzelten kimse uşağım bile olsa efendim olur. -- Goethe Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Şehirdeki sanat izleri

İstanbul, istediğiniz gün ve saatte gidebileceğiniz ücretsiz sanat etkinlikleriyle dolu

29.6.2015

Şehirdeki sanat izleri

Bienaller, Contemporary, festivaller ve sergilerle İstanbul’un sanat hayatı son yıllarda hayli hareketli. Öyle ki tüm bu organizasyonların dışında, sokak sanatçıları sayesinde sanat mekânları ve duvarları çoktan aştı, sokaklara taştı. İstanbul’un keşmekeşi arasında sanatın izlerinin farkında değilseniz, ara sokaklarda ve parklarındaki ücretsiz sanat etkinlikleri ve sergileri görmeye ne dersiniz? Liste bizden, gezmesi sizden... İstanbul’da ticaretin kalbinin attığı merkezlerden
Perşembe Pazarı’nı akşam saatlerinde hiç gezdiniz mi? Dükkânlar kepenklerini indirince o alet edevatın satıldığı kalabalık pazar, adeta bir graffiti sergisine dönüşüyor. Öyle ki Perşembe Pazarı turistlerin graffitileri görmek için uğradığı bir mekân olmuş bile! Biz gezerken bir İngiliz turist grubuyla karşılaştık. Karaköy’e graffiti turu yapmaya geldiklerini söylediler. Dükkân sahiplerinin bir kısmı durumdan memnun bir kısmı da şikâyetçi. Perşembe Pazarı’nda graffitileri bulunan isimlerden biri de Teo. Karaköy’ün gitgide bu konuda eli açık davrandığını söyleyen graffitici “Gece yarısı yapıyoruz eserlerimizi. Polis, açıkça söylemese de aslında graffiticilere müsaade ediyor. Esnaf şikâyetçi mi değil mi bilmiyoruz çünkü rastlaşmıyoruz. Ama kimsenin dükkânlara zarar verme niyeti yok. Bütün kepenkler ve duvarlar doldu. Yakın zamanda yeni bir yer bulmak zorunda kalabiliriz” diyor. Sokağı özellikle pazar günleri gezmenizi öneririz! Sokak aralarına dikkatli bakmakta fayda var, Perşembe Pazarı’ndaki değişimi Sanayi Mahallesi de yaşıyor. Hiç ummadığınız bir yerde derin anlamlar taşıyan graffitiler bulmanız olası.
PERŞEMBE PAZARI OLDU GRAFFİTİ GALERİSİ
Karaköy’ün en işlek caddesinde sokak sanatı icra edenler arasında ünlü grup DSK, sıkça karşılaştığımız pandayla ünlenen Leo Lunatic, Pars ve Zone gibi yerli isimler ile birçok yabancı sokak sanatçısının eserleri var.
BİNALAR ÇİÇEK AÇTI, PARKLAR MÜZİKLE ŞENLENDİ
Kadıköy’deki Tasarım Atölyesi yeni bir projeye başladı. Şehrin hafızaları eski ve terk edilmiş binaları çiçeklendiriyorlar! Yanından her gün geçerken kimsenin kafasını kaldırıp bakmadığını fark eden atölye çalışanları renkli el işi kâğıtlarıyla hazırladığı çiçekleri bu binalara yapıştırıyor. Bu projeye, sanatçıya destek olmasıyla bilinen Kadıköy Belediyesi de destek veriyor. Ayrıca belediye nostaljik İstanbul eğlencelerini yâd etmek için Kadıköy’de Yaz Keyfi etkinlikleri düzenliyor. Kadıköy parklarında gün boyu sürecek konser ve film gösterimlerinin yanı sıra çeşitli etkinlikler gerçekleşecek. Pazartesi günleri Karagöz-Hacivat’tan Aşuk-Maşuk’a, kukla gösterileri ve meddah oyunlarına geleneksel sahne sanatlarının sergileneceği park etkinliklerinde çarşamba akşamları ise sahne müzik gruplarının olacak. Her akşam 21.30’da başlayacak etkinliklerde cuma ve cumartesi akşamları da vizyon filmleri gösterilecek. Aşk Tesadüfleri Sever, Deliha, Bana Masal Anlatma, Mandıra Filozofu İstanbul, Kocan Kadar Konuş, Patron Mutlu Son İstiyor gibi beğenilen filmler seyirciyle buluşacak. Moda Parkı, Doğa Parkı, Koşuyolu Mahalle Evi, Ali İsmail Korkmaz Parkı ve Kriton Curi Parkı’nda düzenlenecek etkinlikler iki hafta daha devam edecek. Mısır, pamuk şeker, piknik örtüsü, çekirdek ve çay... Parklar sizi bekler.


GRİYE BOYANMADAN JR’I GÖRÜN!
Ünlü sokak sanatçısı ve fotoğrafçı JR, 2008’de başladığı projesi Wrinkles of the City (Şehrin Kırışıklıkları) Los Angeles, Havana, Şanghay ve Berlin‘de çok ses getirmişti. Sanatçı şehrin en eski sakinlerinin fotoğraflarını çekip, ardından bu fotoğrafları yine şehrin eski binalarının duvarlarıyla buluşturuyor. Ne kadar şanslıyız ki JR bu projesini gerçekleştirmek için geçen ay İstanbul’a geldi. Karaköy, Balat, Beyoğlu ve Tophane’de etkileyici portreleri seçtiği binalara yerleştirdi. En etkili olanlardan biri de Balat’taki dökük bir binanın duvarına yaptığı oldu fakat eser tahrip edildi! Kim tarafından yapıldığı henüz bilinmiyor ama sanatseverler diğer eserlere bir şey olacağı korkusuyla JR’ın eserlerini defalarca kez fotoğraflıyor. Tabii şehir rehberleri de İstanbul turlarına JR’ın eserlerinin olduğu noktaları çoktan eklemiş.
KADIKÖY OLDU RENGÂRENK!
İlki 2012’de Kadıköy’de gerçekleşen Mural İstanbul Festivali’nin dördüncüsü başladı. Bugüne dek 15 yabancı ve 7 yerli sokak sanatçısını konuk eden festival bu yıl da Aryz, Canavar, Cins, Deih, Esk Reyn, Kristy, Levi, Nuka, QBic ve Wicx gibi tanınan graffiti sanatçılarına Kadıköy’ün duvarları emanet ediliyor. Önceden Yeldeğirmeni ile kısıtlanan festival bu yıl, sınırlarını genişletti; Moda, Hasanpaşa, Söğütlüçeşme ve Mühürdar’a kadar uzanıyor. İlk eser tamamlandı. Yeldeğirmeni’ndeki bir binaya QBic hem renkli hem de ironik anlamlar taşıyan bir eser yaptı. QBic’in eseri çoktan Instagram’da selfie’lere fon olmaya başladı. Umarız her biri fotoğrafını çektikten sonra esere dönüp bir bakıyordur! Eylül ayına kadar devam edecek festivalin sosyal medya hesaplarını takip ederek sokak sanatçılarını çalışırken izleyebilir belki de dahil olabilirsiniz.


Kaynak:
http://www.haberturk.com/kultur-sanat/haber/1096276-sehirdeki-sanat-izleri


Yorumlar
"Şehirdeki sanat izleri" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Şehirdeki sanat izleri ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.