ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Bir peşin hükmü söküp atmak, atomu parçalamaktan daha zordur. - Einstein Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Mehmet Akif Ersoy'un ses kayıtları bulundu

İstiklal şairi Mehmet Akif Ersoy'un Hintli Müslümanlara verdiği vaazın ses kayıtları bulundu.

25.5.2015

Mehmet Akif Ersoy'un ses kayıtları bulundu

İstiklal şairi Mehmet Akif Ersoy’un torunu Selma Argon, dedesinin Almanya’nın Berlin şehrinde bulunan Hintli Müslümanlara verdiği vaazların ses kayıtlarının bulunduğunu, bunları anlamayacağını ama sesini duymak istediğini söyledi.
Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (BEM-BİR-SEN), Mehmet Akif Ersoy’un torunu Selma Argon’un kaleme aldığı kitabın da ismini taşıyan “Dedem Mehmet Akif Ersoy” isimli bir konferans düzenledi. Memur-Sen Genel Merkezi’nde düzenlenen konferansa Mehmet Akif’in torunu Selma Argon, gazeteci ve yazar Fatih Bayhan, Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay’ın yanı sıra dinleyiciler katıldı. Selma Argon yaptığı konuşmada, Almanya’nın Berlin kentinde 1915 yılından dedesi Mehmet Akif Ersoy’un Hintli Müslümanlara verdiği vaazların kayıtlarına ulaşıldığını belirterek, “İkinci Wilhelm tarafından Almanya’da Hintli Müslümanlara vaaz vermesi için çağrılmış. Hintli Müslümanlara halifelerine karşı savaştıklarını anlatmış. Ben onun ne dediğini anlamayacağım ama sesini duymak istiyorum” dedi.

“İSTİKLAL MARŞI’NDAN PARA ALMADIĞI GÜN CEBİNDE 2 LİRA VARMIŞ”

Dedesinin Konya’da isyan bastırmaya gönderildiğini de anlatan Argon, “Çocuklara boğazı yüzerek geçtiğini söylediğimde inanmıyorlar. Taş atmada birinciymiş. Kısmet giyip, güreş yaparmış. Halkalı Ziraat Mektebi’ni birinci bitirmiş. Dedem taklitçi olmamızı istememiş” diye konuştu.
Dedesinin yazdığı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin milli marşı olarak kabul edilen İstiklal Marşı’na da değinen Argon, “Kendisi İstiklal Marşı okunması sırasında utanıp dışarı çıkmış. İstiklal Marşı’ndan para almadığı gün cebinde 2 lira varmış. Arkadaşı ‘Şu parayı alsaydın da üzerimize pardösü alsaydık’ demiş. Bunun üzerine arkadaşına küsmüş, konuşmamış. Çanakkale Savaşları’nın Türk milleti tarafından kazanılmasını Kuşçubaşı Eşref’ten duyduğunda donmuş, gözlerinden yaş gelmiş ve şükür namazı kılmış. Çanakkale Şiirleri’ni ahır gibi küçük bir yerde yazıp çıktıktan sonra ‘Artık ölebilirim Eşref’ demiş. 63 yaşında ölürken ‘Ne mutlu ki bana peygamberimin yaşında ölüyorum’ demiş” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Mesaj Yaz 25.5.2015 18:57:56
Uyan Mehmet Akif uyan bak hele,
Küçük büyüğünü dinlemez oldu,
Memleketi sardı yine hergele,
Torun dedesini anlamaz oldu.


Mesaj Yaz 25.5.2015 18:31:37
İnsan, öldükten sonra adı değiştirilemez: Mehmed Âkif Ersoy.


Yorum Yapın

Mehmet Akif Ersoy'un ses kayıtları bulundu ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.