ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Şerefle bitirilmesi icap eden en ağır vazife hayattır. -- Toegueville Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

ENGİNAR MEVSİMİ - Lüset Kohen Fins

Enginar Mevsimi kesinlikle sıradan bir roman değil. Kitap aynı zamanda On Derin Ayak İzi adlı ödüllü romanıyla tanıdığımız Lüset Kohen Fins’in ikinci eseri. Fins bu sefer günümüz insan ilişkilerini son derece çarpıcı bir tema ve derin toplumsal mesajlar içeren özgün bir hikâye etrafında işliyor.

18.5.2015

ENGİNAR MEVSİMİ - Lüset Kohen Fins



Enginar Mevsimi kesinlikle sıradan bir roman değil. Kitap aynı zamanda On Derin Ayak İzi adlı ödüllü romanıyla tanıdığımız Lüset Kohen Fins’in ikinci eseri. Fins bu sefer günümüz insan ilişkilerini son derece çarpıcı bir tema ve derin toplumsal mesajlar içeren özgün bir hikâye etrafında işliyor. Olaylar zinciri, Halit ve Necibe adında iki sıra dışı karakterin Venedik’te bir röportaj için randevulaşması ile başlıyor. İkisinin de ayrı dünyaların insanı olması, birçok ortak noktaya ve değer yargısına sahip olmalarına engel teşkil etmiyor. Beyni bloke eden travmalar, sosyal medyanın kullanım alanları, kadın-erkek sırdaşlığı, tutku ve maddi dünya olguları gibi hepimizin inceden inceye sorguladığı bir çok konuyu yazar oldukça net bir üslupla okuyucuya aktarmış.

Olayların bir kısmı Yunanistan’ın antik Korint şehrinde geçiyor. Venedik ve İstanbul’da geçen sahneler de birbirinden sıra dışı mekanlara ev sahipliği yapıyor. Kitabın giriş cümleleri de soluk soluğa okunacak bir maceranın ipuçlarını veriyor;

‘‘Aramızda hayatı kurallarına göre oynayamayan ya da oynamak istemeyenler var. Onlar aslında dünyayı kendi koydukları kurallarla deneyimlemek zorunda kalanlar. Çaresizler… Cesurlar… Zaaflarına yenik düşen idealistler… Mecbur kalanlar… Korkaklar… Onlar, yaşam çizgileri birbirinden farklı bir yörüngede ilerlese de günün birinde aynı noktada buluşması kaçınılmaz olanlar aynı zamanda. Bazen hayatı sorgulayarak ayakta kalabiliyorlar, bazen de gerçekleri reddederek.’’

Kitapta hoşunuza gidecek bir başka nokta da atasözlerinin kullanım alanları. Kimimiz bu beylik sözleri kendi kendimize telkin vermek için kullanırken, kimimiz de bir başkasına atıfta bulunmak için bunlardan yararlanırız.

‘‘Necibe’ye göre tezatlar, değer yargıları ve çifte standartlar hayatın her alanında olduğu gibi atasözlerini de ortadan ikiye ayırmıştı fakat her taşın altında mantık aramaktan da yorulmuştu. Hayatı sorgulamak kimine göre bir varoluş meselesi kimine göre de eşsiz bir kaçıştı ne de olsa. Dost kara günde belli olur diyenler değil miydi düşenin dostu olmaz diyen? Peki ya iyi insan lafının üstüne gelir diyen ağız, iki saat önce iti an çomağı hazırla demiyor muydu? Ya da eğri otur doğru söyle diye buyuranlar, işlerine gelmeyince doğru söyleyeni dokuz köyden kovmuyorlar mıydı?’’


Enginar Mevsimi, kadın ve erkeğin farklı psikolojilere sahip olduğunu son derece çarpıcı bir dille anlatan kitap. Kurgu örüntüsünü, karakterler arasında geçen gerçekçi diyalogları ve parmak bastığı toplumsal öğeleri çok seveceksiniz. Bu yüzden eğer henüz okumadıysanız, bu hafta okunacaklar listenize almanızı şiddetle tavsiye ederiz.


Yorumlar
"ENGİNAR MEVSİMİ - Lüset Kohen Fins" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

ENGİNAR MEVSİMİ - Lüset Kohen Fins ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.