ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Şerefle bitirilmesi icap eden en ağır vazife hayattır. -- Toegueville Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Toprak, kadınların elinde sanata dönüşüyor

Bitlis’in Mutki ilçesinde yaklaşık 4 bin yıldır süregelen toprak kap ve çömlek üretimi sanata dönüştürülerek devam ettiriliyor.

17.3.2015

Toprak, kadınların elinde sanata dönüşüyor

Mutki’nin (Motkan) Kavakbaşı Beldesi’nde 4 bin yıldır süregelen toprak kap ve çömlek üretimi, kadınlar tarafından sanata dönüştürülerek süs eşyası ve günlük kaplara dönüştürülüyor.

Çamurdan vazo, çaydanlık, küp, testi, kül tablası, çanak, çömlek ve değişik süs eşyası gibi ürünler yapan kadınlar, hem sanat üretiyor hem de aile bütçelerine katkı sağlıyorlar.

4 bin yıllık gelenek sürdürülüyor

Kavakbaşı Belde Belediye Başkanı Veysi Oğuz, gazetecilere yaptığı açıklamada, yıllardan beri süre gelen çamur sanatını beldede kadınların eliyle yaşattıklarını söyledi.

Bir zamanlar bölgenin toprak kap ihtiyacının Kavakbaşı Beldesi’nden karşılandığını anlatan Oğuz, şöyle konuştu: “Kavakbaşı çok kadim, eski bir yerleşim yeridir. Eskiden bölgenin toprak kap ihtiyacı, beldemizden karşılanıyordu. Erzurum’a kadar çanak çömlek gönderiliyordu. Her ne kadar Türkiye’de Avanos çanak çömleğiyle ön plana çıkmış olsa dahi, bölgemizde de çanak çömlek önemli bir yere sahip. Eskiden evlerde toprak kaplar kullanılırdı. Bunların üretim merkezi Kavakbaşı Beldesi’ydi. Eskiden bu işin pazarlamasını yapan kervanlar gelip buradan değiş-tokuş usulüyle kapları alıp, başka yerlere götürüp pazarlamasını yapıyormuş. Biz şimdi yıllardan gelen bu geleneği yaşatıyoruz.”

Hem sanat üretiliyor hem de ekonomiye katkı sağlanıyor

Çanak çömleği süs eşyası olarak üretip pazarladıklarını ifade eden Oğuz, destek almalarıyla kadınların üretim yaptığı atölyeyi fabrika haline getirip, seri üretime geçmeyi istediklerini sözlerine ekledi.

Çömlek ustası Cemil Orman ise belde kadınlarının çamuru sanata dönüştürmek için eğitim verdiğini belirtti.

Çamur sanatının 4 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu dile getiren Orman, “Bu çanak çömlek sanatının geçmişi Hititler’e dayanıyor. Kadın ağırlıklı çalışıyor. Bu meslek eski bir meslek. Atölyede 20 kadın çalışıyor. Ürettiğimiz sanat eşyalarını bölge illerine pazarlıyoruz. Dağlardan getirdiğimiz toprakları çamur şeklinde yoğuruyoruz. Daha sonra bunu çekiyoruz. Çamur dinlenmeye bırakıldıktan sonra kadınların elinde sanata dönüşüyor. Daha sonra bunları fırınlayıp, üzerine gerekli deseni yaptıktan sonra satışa hazır hale getiriyoruz.” dedi.

Çalışan kadınlardan Bahar Gökmen de beldedeki kadınların çamuru el sanatına dönüştürdüğünü ve çamurdan çok güzel eserler ortaya çıkardıklarını belirterek “Ev kadınları için çok yararlı bir uğraş. Kadınlar evde oturmaktan sıkılıyordu. Burada hem zaman geçiriyoruz, hem de aile ekonomimize katkıda bulunuyoruz.” ifadesini kullandı. (Şükrü Tontaş-İLKHA)

Yorumlar
"Toprak, kadınların elinde sanata dönüşüyor" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Toprak, kadınların elinde sanata dönüşüyor ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.