ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Hatalarımı düzelten kimse uşağım bile olsa efendim olur. -- Goethe Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Usta yazar Yaşar Kemal hayatını kaybetti

Bir süredir yoğun bakımda tedavi gören usta yazar Yaşar Kemal hayatını kaybetti.

28.2.2015

Usta yazar Yaşar Kemal hayatını kaybetti

Bir süredir yoğun bakımda tedavi gören usta yazar Yaşar Kemal yaşamını yitirdi. Yaşar Kemal, akciğer enfeksiyonu ve kalp ritim bozukluğu sebebiyle 14 Ocak’ta İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesine getirilmişti.

Romancı, senaryo ve öykü yazarı Yaşar Kemal, Türk edebiyatının en önde gelen edebiyatçılarındandır. Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday gösterilen ilk Türk yazar olan Yaşar Kemal’in eserleri yaklaşık 40 dile çevrildi ve uluslararası arenada büyük ilgi gördü.

Yaşar Kemal, o zamanlar Adana’nın bir ilçesi olan Osmaniye’nin Hemite köyünde, 1923’te Cumhuriyet’in kurulduğu yıl bir sonbahar günü dünyaya gözlerini açtı. Asıl adı Kemal Sadık Göğceli olan yazarın ömrünün ilk yılları çok zorlu geçti. Babası, o 5 yaşındayken Sadık Efendi Camisi’nde gözleri önünde öldürüldü; böylece annesi Nigar Hanım ile bir başına kaldı.

Kendi deyimine göre bir Türkmen köyünde tek Kürt ailenin çocuğuydu. Evde sadece Kürtçe, köyde ise Türkçe konuşurdu. Küçük yaşta geçirdiği kaza sonrası gözlerinden biri kör olan Yaşar Kemal, öğrenim hayatı ancak ortaokula kadar sürebildi.

Adana’da pamuk tarlalarında, batozlarda ırgatlık, traktör sürücülüğü, çeltik tarlalarında kontrolörlük yaptı; ama ortaokul yıllarında tutulduğu edebiyat sevgisi hiç aklından çıkmadı.

Halk edebiyatına ilgi duyan Yaşar Kemal’in 1940 yıllarda yazdığı şiirler ilk olarak önce Çığ dergisinde, ardından da başka dergiler de yayınlandı.

Henüz 17 yaşındayken politik nedenlerden dolayı tutuklandı. 1940 yılların başlarında Pertev Naili Boratav, Abidin Dino, Arif Dino gibi sol eğilimli sanatçı ve yazarlarla ilişki kurdu. Bu yıllarda öğretmen vekilliği de yaptı, kütüphane memurluğu da...

1950 yılında 142. maddeye aykırı davranma suçundan dolayı hapse atıldı; bir yıl sonra hapisten çıktığında ise yolu İstanbul’a düştü. Bu yıllar yazarın edebiyattaki en verimli yılları oldu.

İlk öykü kitabı Sarı Sıcak’ta da yer alan Bebek öyküsü ile Türk edebiyatında çok önemli bir yere sahip olan ilk romanı İnce Memed, Cumhuriyet’te tefrika edildi. 1955’te piyasaya sürülen İnce Memed, yaklaşık kırk dile çevrilerek yayımlandı ve aynı yıl ’Varlık Roman Armağanı’ kazandı. Kitaplarının yurtdışında yüz kırktan fazla baskısı yapıldı.

Yaşar Kemal, 1963 yılına kadar Cumhuriyet gazetesinde Yaşar Kemal ismiyle röportaj ve makale yazarlığı yaptı. Gazeteciler cemiyetinden ’Özel Başarı Ödülü’ kazandı.

1967 yılında ’Ant’ adlı siyasi derginin kurucuları arasında yer aldı. Ayrıca Türkiye Yazarlar Sendikası’nın ilk genel başkanlığını yaptı.

Pen Yazarlar Derneği’nin de ilk başkanı olan yazar, 1974 yılında Demirciler Çarşısı Cinayeti romanı ile Madralı Roman Ödülü; 1977’de Yer Demir Gök Bakır ile Fransa’da Yılın En İyi Romanı ödülü; 1982’de Del Duca ödülü; 1984 de Fransa’dan Legion d’honneur nişanı verildi.

Eserleri yaklaşık 40 dile çevrilen ve uluslararası arenada büyük ilgi gören Yaşar Kemal, Türkiye’de ve yurtdışında aldığı çok sayıda ödülün yanı sıra ikisi yurtdışında beşi Türkiye’de olmak üzere yedi fahri doktorluk payesine layık görüldü.

Yaşar Kemal iki kez evlendi. İlk evliliğini İspanyol göçmeni Sefarat Tilda ile yaptı. Bu evliliğinden Raşit Gökçeli adında bir oğulları oldu.

İkinci evliliğini ise, 2002 yılında Ayşe Semiha Baban ile yaptı.
Yaşar Kemal, sanatını şöyle tanımladı:

"Halka kim zulmediyorsa, etmişse, halkı kim eziyor, ezmişse, onu kim sömürmüş, sömürüyorsa, feodalite mi, burjuvazi mi... Halkın mutluluğunun önüne kim geçiyorsa, ben sanatımla ve bütün hayatımla onun karşısındayım.

Ben etle kemik nasıl biribirinden ayrılmazsa, sanatımın halktan ayrılmamasını isterim. Bu çağda halktan kopmuş bir sanata inanmıyorum."

Yaşar Kemal’in edebi çalışmalarında halka dönük bir düşünce hakim oldu ve bunu, bir yerde politik düşünce ile birleştirerek yürüttü. Yapıtlarıda halk şiirinde, epopelerde olduğu gibi insan değerlerinden kopmamaya çalıştı.

Yaşar Kemal, siyasi görüşü ile sanatının paralel olduğunu, ’halk ve doğa’ya inandığını, sanatının proletaryanın çıkarlarının emrinde olduğunu dile getirdi.


Kaynak:
http://www.sabah.com.tr/kultur_sanat/2015/02/28/usta-yazar-yasar-kemal-hayatini-kaybetti


Yorumlar
Mesaj Yaz 3.3.2015 10:25:18
Bana okumayı yazmayı(edebiyatı) sevdiren insandı o. Işıklar içinde yatsın...

Mesaj Yaz 3.3.2015 08:41:23
GÜLE GÜLE USTA

Sen de gittin ya usta
Çukurova ‘’Sarı Sıcak’’
‘’Çukurova Yana Yana’’
‘’Ağrı Dağı Efsanesi’’ni yitirdi
‘’Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana’’
Bak ‘’Tan yeri Horozları ‘’ da sustu artık
‘’İnce Memed’’ selama durmuş Hatça’sıyla
Binboğalar geçit vermiyor
Sensiz ‘’Yer Demir Gök Bakır’’ adeta
Nâzım elinde kalemi bekliyor seni orada
Neden ‘’ Ölmez Otu’’ndan içmedin be usta?
Öksüz bıraktın kelimeleri
Akmayacak romanlar nehirler misali
Kim anlatacak bu toprakları yeni doğanlara
Neden sustun be usta neden?
Yakışmayacak o beyaz elbise sana
Barış güvercinleri de büktü boyunlarını
Bekleşiyorlar başucunda
Güle güle git usta güle güle
Işıklar içinde uğurlar ola …



MURAT ÖLMEZ
01.03.2015


Mesaj Yaz 2.3.2015 21:55:10
.....bir seminerde '' hocam,bu kahve rengi kadife pantolonu,kaç ayda bir değiştiriyorsunuz'' demiştim.''Hergün değiştiriyorum,aynı renkten ondört tane var''demişti.Hem de mikrofondan...yıkılmıştı selim sırrı salonu alkıştan.Bence;milyonlarca yüreğe girebilmek her dilden,ölümden de öteye değer taşır.Işıklar içinde yat,koca adam.

Mesaj Yaz 2.3.2015 17:43:19
Bir Çınar daha devrildi... Yakınlarına ve kederli ailesine başsağlığı diler, mekanı CENNET olsun.

POYRAZ DEM YAY


Mesaj Yaz 2.3.2015 09:01:20
Halkın yanında olan haklıyı savunan ünlü şairi kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyiz.Yakınlarına ve kederli ailesine başsağlığı dilerim.

Mesaj Yaz 2.3.2015 07:23:40
TÜRK VE DÜNYA EDEBİYATININ ÇINARI OLAN YAŞAR KEMALİ KAYBETMENİN ÜZÜNTÜSÜ İÇERİSİNDEYİM HEPİMİZİN BAŞI SAĞOLSUN YAKIN AKRABALARINA BAŞ SAĞLIĞI VE SABIRLAR DİLİYORUM AYRICA "HER ÖLÜM ERKEN ÖLÜMDÜR"

Mesaj Yaz 1.3.2015 20:48:04
Başımız sağolsun arkadaşlar bir önemli adamıada sahip çıkamdık ama adam o kadar çok yazamayı seviyorki asla yazmaktan vazgeçmedi bence bizde vazgeçmiyelim her ne yasaklarda olsa....

Mesaj Yaz 1.3.2015 16:29:22
dünya genelinde en büyük yazarlardan birini kaybettik
ruhu şad olsun


Mesaj Yaz 28.2.2015 23:15:06
"İnsan, düşleɾi öldüğü gün ölüɾ."Evet düşeri öldü.İnsanlık için o kadar savaştı ki Gözü arkada kaldı.Her zaman güzel bir dünya hayal etti ve inandı.Ama görüyoruz ki onunda hayalleri öldü.


Mesaj Yaz 28.2.2015 22:21:52
“Dağlar, insanlar ve hatta ölüm bile yorulduysa, şimdi en güzel şiir, barıştır.” / Yaşar Kemal

Mesaj Yaz 28.2.2015 20:05:42
Soğuk bir kış günü sıcak şehir kütüphanesinde tesadüfen bulduğum "İnce Memed" romanıyla başladım kitap okumaya. Orta ikiye gidiyor olmalıyım o zaman. Bana okumayı yazmayı(edebiyatı) sevdiren insandı o. Işıklar içinde yatsın...

Mesaj Yaz 28.2.2015 19:38:11
'O iyi insanlaɾ o güzel atlaɾa binip çekip gittileɾ. Demiɾin tuncuna insanın piçine kaldık. / Yaşar Kemal

En sevdiğim Türkiyeli romancıydı... İnce Memed, bir dünya klasiğidir. Suç ve Ceza'ya eş bir değerdedir hem de. Yalnız kendi ülkesinin insanı, anlattığı coğrafya bilmez bunu! ...



Yorum Yapın

Usta yazar Yaşar Kemal hayatını kaybetti ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.